Львів готується бути молодіжною столицею Європи у 2025 році: що це означає

львів
фото: top-news.com.ua

Львівська міська рада та UNFPA, Фонд ООН в галузі народонаселення домовилися про співпрацю задля підготовки Львова до активностей у статусі молодіжної столиці Європи 2025.

Більше про цей статус IA.Дивись.info розповіла голова комісії культури, молоді, спорту та зовнішніх зв'язків Лейла Мелесова-Вальчак.

Про програму «Європейська молодіжна столиця» у Львові

Програма «Європейська молодіжна столиця» на 2025 рік посилила питання розвитку молодіжної політики як на національному, так і на місцевому рівнях, адже вона побудована з орієнтацією на молоду людину, її участі у процесах прийняття рішень, залученню до волонтерської та іншої громадської діяльності.

«Ми намагаємося у швидкому темпі розвивати молодь. У Львові ще у 2028 році з'явився "Молодвіж", який активно розвивається сьогодні. Також у нас є "Пласт", де волонтери виховують молодь та організовують проєкти, які творять зміни в громадах. Безліч громадських організацій у місті також націлені саме на молодь. З міського бюджету, крім того, ми виділяємо кошти на підтримку "Української академії лідерства", це формаційна платформа особистісного та суспільного розвитку для молоді на основі цінностей», - розповідає Лейла Мелесова-Вальчак.

Програма включає молодіжні форуми для участі на високому рівні в дебатах з різноманітних питань: від безпеки до науки та креативних індустрій. Вона також включає масштабний цілодобовий молодіжний захід, який поєднує тренінги, дискусії, спілкування та розваги для молоді та молодіжних організацій з усієї Європи. Львів також, додає депутатка, використовує це звання для стимулювання волонтерства, розвитку навичок та працевлаштування серед молодих громадян.

Переваги статусу молодіжної столиці 2025

Статус відкриває багато можливостей для української молоді, зазначає Лейла. Йдеться про стипендії на навчання, гранти на нові прогресивні проєкти, більша залученість у всіх сферах, тощо.

Статус молодіжної столиці Європи – це:

  • розширення можливостей для розвитку компетенцій молоді, муніципальних сервісів та інфраструктури через збільшення інвестицій та міжнародних проектів взаємодії у секторі;
  • проведення низки міжнародних заходів, з яких ключовим є Генеральна асамблея Європейського молодіжного форуму – парасолькової організації, яка об'єднує понад 240 всеєвропейських організацій, національних молодіжних рад;
  • ріст туристичної привабливості міста та загальне залучення інвестицій в різні сфери, які стосуються молоді;
  • міжкультурний діалог та обміни між європейськими містами;
  • додаткові стимули для розвитку міста;
  • понад 1000 активностей різного характеру протягом року;
  • додатковий імпульс до повноцінною євроінтеграції, вступу України до ЄС;
  • створення муніципального молодіжного фонду,  розробка муніципальної молодіжної стратегії, розширення мережі молодіжних просторів, створення молодіжної ради та багато іншого.
фото: Представники делегації зі Львова після оголошення результатів конкурсу Міжнародна столиця Європи — 2025. 23 листопада, Андрій Москаленко

Як Львів здобув статус молодіжної столиці 2025

23 листопада 2022 року у місті Тірані (Албанія), яке має статус Молодіжної столиці Європи 2022 році, відбулася фінальна церемонія нагородження та оголошення результатів конкурсу.

Журі, скликане Європейським молодіжним форумом, присудило Львову титул Європейської молодіжної столиці 2025. Символічним є те, що цей статус місто здобуло через декілька годин після того, як внаслідок чергової масованої ракетної атаки зі сторони росії на Україну все місто залишилося без електроенергії та водопостачання. Навіть у години темряви українська молодь доводить, що світло всередині них, та важливість щодня відстоювати європейські цінності та принципи.

За звання Європейської молодіжної столиці боролися:

  • Львів (Україна);
  • Фуенлабрада (Іспанія);
  • Ізмір (Туреччина);
  • Тромсе (Норвегія).

«Загалом безліч міст подаються на цей статус. Але перемагає те місто, чия політика найвиразніше націлена на молодь. Тобто у Львові дуже потужно розвивається молодіжна політика», - коментує Лейла Мелесова-Вальчак.

Одним із основних завдань програми львівської команди стало втілення ініціатив, що сприятимуть заохоченню молоді повертатися до України, будувати зв’язки між молодими українцями в Україні та світі.

Під час нагородження львівської команди член правління Європейського молодіжного форуму Том Метью зазначив:

«Це вперше Молодіжна столиця Європи здобула титул поки у країні триває війна. Незважаючи на виклики, Львів презентував детальний план, що ґрунтується на прагненні української молоді сповідувати європейські принципи, відновлювати та розвивати свою країну. Ми поділяємо цю надію з молодими людьми Львова і будемо поруч із ними, коли вони відбудовуватимуть Україну. Ми надихаємось стійкістю Львова і впевнені, що місто зробить свій рік  як Європейська молодіжна столиця 2025 року великим успіхом».

Львів присвячує рік не лише місцевій молоді, а й тій, яка була змушена виїхати до інших країн, а також багатьом молодим українцям, які були вимушено переселені зі своїх рідних міст.

Про статус молодіжної столиці

Молодіжна столиця Європи, пояснює Лейла, це титул, який Європейський молодіжний форум терміном на один рік присвоює європейському місту з метою розширення можливостей, активізації молоді та зміцнення європейської ідентичності через проєкти, зосереджені на культурному, соціальному, політичному та економічному житті молоді.

Першу столицю обрали у 2009 році. Із 2014 року Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи є офіційним партнером, який затверджує звання Молодіжної столиці Європи. Наразі Молодіжною столицею Європи у 2022 році є Тирана, Албанія.

В Україні національний конкурс «Молодіжна столиця України» проводиться з 2017 року. Його ініціаторами є Міністерство молоді та спорту України, громадська організація «Український інститут міжнародної політики» та громадська спілка «Національна молодіжна рада України». Метою конкурсу є відзначення найкращого міста для проживання та розвитку молоді.

Молодіжними столицями України визнано: Львів (2018 рік), Кам’янець-Подільський (2019 рік), Тернопіль (2020 рік), Острог (2022 рік).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: