Створюємо власну криптовалюту: як це зробити

Фото з сайту https://depositphotos.com/
криптовалюта

Які сьогодні можливості створення криптовалют? І взагалі, навіщо це потрібне? Відповіді на ці питання - у матеріалі. Дізнаємося також, як створити криптовалюту.

Криптовалюта: що це таке

Криптовалютами називають цифрові валюти. Для безпеки транзакційних операцій вони використовують криптографію (спеціальну шифрувальну методику). Діяльність їхня забезпечена мережевою системою децентралізованих комп'ютерних вузлів (їх називають нодами).

Багато крипт діють на блокчейн-базі з інформацією про транзакційні дії в ланцюжку пов'язаних нод.

Як правило, криптовалюти використовують для зберігання коштів (так, купити крипту пропонує біржа криптовалюти WhiteBIT – одна з найбільших європейських на сьогодні), оплати комісій за розрахунки між мережевими користувачами та перекази.

Можна відзначити такі особливості, переваги крипти:

  • можливість розрахунків у всьому світі;
  • анонімність;
  • більше можливостей для інвестування;
  • децентралізація;
  • чудова альтернатива золоту.

Інтерес до віртуальних активів демонструє рівень капіталізації. Переваги крипти привабливі для багатьох. Деякі традиційні банки, уряди певних країн схвалюють віртуальні гроші.

Перед тим як розпочинати створення нових видів крипти, слід визначитися, монети це будуть або токени. Ці поняття розмежовують.

Що вибрати

Для функціонування в якості валюти монета розробляється на своєму ж блокчейні з нуля, а токени – на існуючих і діючих.

Blockchain-технологія здатна забезпечити децентралізованість крипти.

Монети є формою транзакції, працюють вони за аналогією з валютою державного зразка. Монети зі своїм блокчейном це:

  • Ethereum;
  • Біткоїн;
  • Solana;
  • XRP;
  • багато інших.

Токени – це крипти, які свого блокчейна не мають, діють на основі іншої Мережі. Випускають їх завдяки smart-контрактам, що стали популярними після того, як було запущено Ethereum.

Загалом, щоб створити токени, знань потрібно менше, аніж для випуску монет.

Створення крипти: якими можуть бути рішення

Якщо є бажання створити власний токен, то з мінімумом зусиль і витрат зробити це можна, використовуючи інші блокчейни. Витрати на створення крипт залежать від обсягу часу й роботи.

Створення крипти можливе за допомогою внесення змін до блокчейн-коду, який вже існує. Тобто необхідно зайнятися створенням форка. Форк – це і є розробка нової крипти на основі блокчейна старої. Такий метод вимагатиме зусиль, конкретних знань технічного характеру.

Створюють крипту та власний блокчейн з нуля. Це ще одне з рішень щодо розробки крипти.

Створити черговий блокчейн, а на його базі розробити монету – також варіант крипто розробки. Він дає більше гнучкості, повністю контролює монету. Але технічних навичок при розробці вимагає суттєвих, як і фінансових витрат, часу.

Інструкція зі створення криптовалюти

Перед початком розробки крипти визначаються з очікуваним функціоналом активу. Потім переходять до підбору назви, тикера, розробляють логотип - всі ці заходи допоможуть токену, що створюється, виділитися на тлі величезної кількості інших.

Далі вибирають консенсус-механізм – систему правил, принципів завдяки якій всі задіяні мережеві ноди в результаті автоматично приходять до консенсусу, стосовно мережевого стану на даний момент.

Потім – черга вибору мови програмування. Вибирають її в залежності від необхідного функціоналу та характеристик. Краще зупинити вибір на мові, яка має активну спільноту, з широкою підтримкою. Зазвичай це:

  • Rust;
  • Solidity;
  • Python;
  • Java;
  • Substrate;
  • C++.

Конкретний вибір мови залежатиме від знань, можливостей користувача.

Залежно від обраного консенсус-механізму, вибирають підтримуючу його blockchain-платформу.

Подальший крок – завантаження необхідного програмного забезпечення, налаштування вузла. Комп'ютер вузла перевіряє та ретранслює транзакції, зберігає їхні історії у блокчейні. Повні ноди підтримують blockchain-стабільність.

Важливо розпланувати внутрішній функціонал інфраструктури крипти, що розробляється:

  • транзакційний формат;
  • протокол мережі;
  • консенсус-алгоритм.

Планують і токеноміку, враховують таке: коли активів у обігу занадто багато, вартість крипти буде низькою.

У забезпеченні безпеки та конфіденційності крипти важлива роль на API-інтеграції. Програмний інтерфейс також забезпечує спільний функціонал усередині блокчейну: особливо це актуально під час проведення транзакційних операцій.

Важливо й легалізувати свою криптовалюту. Законність, правила щодо цифрового активу можуть бути різними залежно від юрисдикції.

Розробка крипти – робота дуже кропітка. При цьому власна криптовалюта сприяє краудфандингу проекту, забезпечує фінансову гнучкість. Також з нею гарантовано зручність платежів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: