У Львові прийматимуть пологи в укритті

В укритті обласного перинатального центру тепер зможуть приймати пологи і надавати допомогу немовлятам
Фото: Львівська ОВА

У підвальному приміщенні Львівського обласного перинатального центру відкрили пологове відділення в мініатюрі.

Про це розповів очільник військової адміністрації регіону Максим Козицький у середу, 3 квітня.

На площі понад 700 квадратних метрів є пологовий зал, операційна, палати інтенсивної терапії, постінтенсивного догляду. До повномасштабної війни це підвальне приміщення використовували виключно для побутових потреб.

Щоб реконструювати укриття, його заглибили на понад метр. Під час робіт вивезли майже 125 вантажівок землі. Замінили каналізацію, пожежну систему, систему вентиляції, провели інтернет.

Фото: Львівська ОВА

«Тут маємо можливість прийняти пологи, надати допомогу передчасно народженим дітям. Є всі кисневі точки, можливості для ШВЛ, щоб дитина дихала, і отримала життєво необхідну допомогу. Ми приймаємо всіх передчасно народжених не лише зі Львівщини, а й з усієї України», — зазначила директорка Львівського обласного перинатального центру Марія Малачинська.

У випадку повітряної загрози кожен підрозділ медичної установи може продовжити свою роботу в цьому укритті. Приміщення розраховане на 30 породіль. 

Для подвійного захисту на випадок знеструмлення в укритті встановили генератор, який вмикається за декілька секунд, а також системи Tesla Powerwall 2.0, які центр отримав у межах благодійного проєкту, який реалізували Міністерство цифрової трансформації України та благодійники.

Гроші на створення укриття надходили з декількох джерел. З обласного бюджету на проєкт передбачили 6 млн гривень. Частину фінансування забезпечили благодійники, а також сам перинатальний заклад.


Львівський перинатальний центр – це спеціалізована медична установа, яка надає комплексні медичні послуги на етапі підготовки до вагітності, ведення вагітності, пологів, виходжування новонароджених з масою тіла від 500 г та супроводу дітей до повноліття. Установа має 21 відділення, кожне з яких виконує свою функцію.

Впродовж двох останніх років Львівський перинатальний центр є першим в Україні за кількістю наданої медичної допомоги при пологах. У 2023 році в Центрі народилося 4670 дітей. Найменші діти, яких 2023 року вдалося виходити і успішно виписати додому, мали масу тіла при народженні лише 550 г і 580 г.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: