Реставрація балконів: як це відбувається у Львові та як у європейських містах

балкони у Львові
Ілюстративне фото /ЛМР

У січні цього року у Львові продовжили термін подачі заявок для участі у Програмі співфінансування реставрації балконів у будинках-пам’ятках. Така ж програма діє і для власників індивідуальних балконів. В інших містах України та Європи, зазначає експертка, місцева влада не фінансує мешканцям реставрацію чи ремонт помешкань.

Про це IA Дивись.info розповіла студентка Харківської школи архітектури Рената Сейфулліна.

У Львові багато аварійних балконів

Мешканці Львова періодично, але регулярно, скаржаться на аварійний стан балконів. Про це йдеться у дописах містян на гарячій лінії міста. Трапляється, балкони обвалюються.

Наприклад, 16 грудня 2023 року стався черговий обвал шматку фасаду від аварійного балкону за адресою Богомольця, 8. Відповідний допис опублікували у Фейсбуці:

Також користувачка Анна Агапова-Мудра повідомила адресу зі ще одним балконом в аварійному стані.

«Вул. Японська, 3 обвалюється балкон», - йдеться у дописі.

Жінка опублікувала світлину балкону:

фото: аварійний балкон на вулиці Японській у Львові, Анна Агапова-Мудра

13 серпня 2023 року, на вулиці Під Дубом, 2 балкон обвалився разом з чоловіком, який на ньому перебував. Пізніше у міській раді повідомили, що мешканець квартири живий. Його оперативно забрала карета швидкої медичної допомоги та відвезла до лікарні.

фото: ЛМР

А ще напередодні, 31 липня, на вул. Джерельній, 43 у Львові стався обвал балкона однієї з квартир.

«Будинок є у співвласності мешканців, обслуговує будинок ЛКП Варшавське - 407. Сама квартира — багато років як приватизована, тож є власністю конкретних господарів. Як уточнили в Шевченківській районній адміністрації, ділянку, де трапився обвал, вже обгородили та починають забирали елементи. Після цього фахівці обстежать увесь будинок», - зазначила міська рада.

фото: ЛМР

Мешканці ремонтують балкони без відповідного дозволу

Коли люди ремонтують балкони самотужки, то часто, зауважує Рената, вони роблять це без відповідного дозволу ЛМР. Зокрема через це у місті багато засклених балконів, які на фоні загальної архітектури виглядають недоречно. Такі рішення на будівлях історичної спадщини не є законними.

«Коли люди пояснюють своє рішення засклити балкон в будівлі історичної спадщини, найчастіше виправдовуються тим, що їм "так зручно". Наголошую, що це порушення закону. От ми дивимося на Європу, насолоджуємося красивою архітектурою, але не розуміємо одного: там усі фасади уніфіковані. Тобто є будинок, є проект, згідно з яким його споруджено, і ми намагаємося зберегти його зовнішній вигляд. Будь-яка зміна фасаду має отримати погодження», - коментує ситуацію дівчина.

Вона додає, що є закони, які регулюють вигляд споруд. Тож якщо власник житла має намір прибудувати балкон, то такі роботи за характером будуть віднесені до перепланування приміщень та потребуватимуть одержання дозволу міської влади. А незаконно влаштований балкон міська влада може вимагати демонтувати, суд може таку вимогу підтримати.

«Люди не завжди розуміють, що вони роблять. Бо знищити — дуже легко, а повернути може бути нереально. Колись же використовували унікальні методи будівництва. До прикладу, матеріал, якщо це якийсь бруд, могли вимочувати десять років, а вже потім використовували».

фото: приклад заскленого балкона на об'єкті історичної спадщини, unsplash

Співфінансування реставрації балконів у Львові

Ремонт чи реставрація балконів — доволі дороге задоволення, зазначає архітекторка. Тому у Львові є система співфінансування, коли місцева влада відшкодовує 80% від загальної вартості роботи.

Програма передбачає реставрацію та ремонт (реставраційний) балконів, еркерів, лоджій, які належать до житлових квартир, що є у приватній власності та розташовані на головних фасадах будинків – пам’яток культурної спадщини у Львові.

«Реставрація необхідна, коли треба відновити історичну цінність. Фактично це спроба відновити балкон до попереднього стану. Але іноді реставрація може бути і конструкцією, коли треба додати до балкона якісь нові елементи», - пояснює дівчина.

Водночас власники індивідуальних балконів у будинках-не пам’ятках архітектури, що перебувають у поганому стані, можуть подаватися на спеціальну Програму підтримки співвласників багатоквартирних будинків у проведенні невідкладного чи капітального ремонтів, реконструкції, ремонтно-реставраційних робіт спільного майна у багатоквартирних будинках Львівської МТГ.

фото: львівський балкон, Бюро Спадщини

Мешканці мають піклуватися про власні балкони самостійно

Але ці програми не діють в інших містах України. Не є нормальною і така практика у Європі, зауважує Рената:

«Наші покоління нащадки радянського союзу. А там, як відомо, була така парадигма, що "усе - всіх, а нічиє - твоє". Не було такого, що той, хто привласнює територію, за неї відповідає. Це важливо розуміти у контекті того, чому наші балкони зараз виглядають так», - міркує Рената.

Крім того, вік будівель не завжди є причиною обвалу балконів у місті. Прогулюючись містом, дівчина часто помічає, як мешканці перетвоють свої балкони на квартири. Це впливає на несучу здатність балкону. Бо під час встановлення балкона розраховують відповідні параметри: тобто є точкова здатність балкона і його постійно розподілене навантаження.

«Коли ви купуєте квартиру, ви купуєте житлову площу та нежитлову. І це усе ваша територія. Це зазначено на відповідних документах. А доглядати за територією має саме власник».

фото: приклад незаконної добудови балкона, legalaid.gov.ua

Як відбувається процес реставрації балконів у європейських містах

Здебільшого, у європейських містах процес реставрації балконів чітко регулюється законодавством. Коли в будинку історичної спадщини починає руйнуватися балкон, то власник може або податися на грант, або отримати пільговий кредит. Але перед йому потрібно повідомити про це співмешканцям.

«Тоді співмешканці замовляють послуги інспекції, яка проведе експертизу балкона: чи дійсно його треба реставрувати і як ремонт має в результаті виглядати, залежно від того, який це об'єкт архітектурної спадщини».

Після того інспекція робить проект, відбувається згода міської влади, а вже потім — сам ремонт.

Якщо ж власник балкона реставрує ремонт самовільно, як це традиціно відбувається в Україні, то відповідальний департамент після кількох письмових зауважень просто знесе цей балкон. А натомість аварійний балкон відреставрують так, як це необхідно було зробити з самого початку.

«Це коштує багато. Хоч усе залежить від країнчи чи регіону, але, здебільшого, за це має заплатити, знову ж таки, власник балкона. Якщо ж власник відмовляється за це платити, то на його квартиру записують кредит. Відтак, цю квартиру неможливо буде продати в майбутньому».

В окремих випадках, цей кредит може бути підставою для продажі квартири міською владою.

фото: Бельгія, airlife.ua

Матеріали у рубриці «Погляди» є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: