Українська співачка, яка зачаровувала голосом за океаном: 10 фактів про Квітку Цісик

1280px-Kasey_Cisyk_1989_020
Квітка Цісик під час зйомок «Have You Driven a Ford Lately?». Джерело фото: brentramsey.com

Квітка Цісик – українська та американська співачка, яка стала однією з найпопулярніших виконавиць джинґлів у США. Вона володіла винятковим тембром голосу, яким звучали реклами світових компаній. Виконавиця співпрацювала з всесвітньовідомими співаками – Майклом Джексоном та Вітні Г’юстон.

Сьогодні, 4 квітня, минає 71 рік від дня народження співачки. З цієї нагоди ІА Дивись. іnfo пропонує згадати цікаві факти з біографії Квітки Цісик.

Народилася в родині українців-емігранів зі Львова

Квітка Цісик народилася 4 квітня 1953 року в Нью-Йорку. Батьки співачки – Володимир та Іванна Цісики виїхали з України після Другої світової війни. До цього вони мешкали у Львові. В сім’ї була ще одна дочка – Марія.

Повне ім’я співачки Квітослава. Однак вона стала відомою у США під псевдонімом Кейсі, який склала з перших та останніх літер свого ім’я та прізвища – Kvitka Cisuk.

Зліва направо: Марія, Володимир, Іванна та Квітка Цісики. Джерело фото: фейсбук-сторінка Тараса Зеня

У дитинстві навчилася грати на скрипці

Вже у чотири роки Квітка Цісик опанувала гру на скрипці. Зокрема, ще з дитинства вона акомпанувала сестрі Марії, яка грала на фортепіано. Також співачка ходила в балетну школу Роми Прийми-Богачевської, де навчалася сценічному мистецтву.

Квітка Цісик постійно займалася вокалом, співала в хорі. Крім того, з семи років вона належала до пластунів, з якими їздила в табори та співала народні пісні. Батьки хотіли, щоб їхня донька зберігала зв’язок з рідною країною. Так, у вихідних Квітка також відвідувала «Школу українознавства».

Квітка Цісик в дитинстві грає на скрипці. Джерело фото: Історична правда.

Перші пісні записала під час навчання в Гарпер-коледжі

У 1970 році Квітка Цісик завершила навчання у Вищій школі музики і мистецтва у Нью-Йорку. Після цього вступила до Гарпер-коледжу, де провчилася один рік. Саме в цей час вона записала свої перші пісні.

Квітка Цісик під час навчання у музичній школі у Нью-Йорку. Фото: KNC records, родинний архів Квітки Цісик

Мала рідкісне колоратурне сопрано

Квітка мала винятковий тембр голосу – колоратурне сопрано. Крім того, співачка могла співати «білим голосом». Йдеться про манеру жіночого фольклорного співу, який побутує в Карпатах. Співачка записала декілька пісень «білим голосом» для альбому «Пісні України».

Співпрацювала з відомими співаками та записувала саундтреки до фільмів

Квітка Цісик була багатогранною виконавицею. Вона співпрацювала з багатьма американськими зірками, як-от: Карлі Саймон, Бобу Джеймсу, Лінді Ронстадт, Роберті Флек, Девіду Сенборну, Керол Кінг, Майклу Болтону, а також – Майклом Джексоном та Вітні Г’юстон.

Крім того, співачка записувала й саундтреки до фільмів, а в деяких і знімалася. Зокрема, це такі кінострічки – «Ти осяюєш моє життя», «Віз», «Коло двох», «Один-єдиний», «Ділова дівчина».

У 1978 року пісня «You Light Up My Life» з однойменного кіно отримала «Оскар» у номінації «Найкраща музика, оригінальна пісня». Згодом її також номінували на нагороду «Греммі» у категорії «Пісня року».

Співпрацювала з відомими компаніями

У середині 1970-х років Квітка Цісик розпочала працювати в рекламі та на телебаченні. За свою кар’єру вона співпрацювала з відомими корпораціями та компаніями, як-от: Coca-Cola, Pepsi-Cola, McDonald's, Burger King ABC, NBC, CBS, American Airlines та Delta Air Lines тощо. Її голосом звучало багато рекламних роликів. Зокрема у 1981 році співачка записала рекламну композицію «Have You Driven a Ford Lately?» для «Ford Motor» та довгий час саме її голос презентував цю компанію на ринку.

На початку 1980-х років Квітка Цісик стала однією з найпопулярніших виконавець джинґлів у США. За підрахунками «Ford», понад 20 мільярдів людей прослухали рекламну продукцію співачки.

Записувала альбоми з українськими піснями

У музичному доробку співачки є два альбоми з українськими піснями. Перший вона записала у 1980 році під назвою «Квітка» (або «Пісні України»). Туди увійшли багато відомих українських композицій: «Ніч така, Господи, місячна, зоряна», «Ой, казала мені мати», «Ой, ходить сон коло вікон», «Стоїть гора високая» тощо.

Другий – «Два кольори» вийшов у 1989 році з такими піснями, як-от: «Коханий», «Журавлі», «Я піду в далекі гори», «Тече річка», «Верше, мій верше», «І снилося», «Тече річка» тощо.

Співачка планувала випустити третій україномовний альбом, однак не змогла через передчасну смерть. Останню пісню, яку їй вдалося записати, була «Журавлі» на слова письменника Богдана Лепкого.

Протягом 1969-1970 рр. Цісик записала свою першу вінілову платівку «Іванку та інші улюблені пісні молодих українців». Там можна почути такі пісні, як-от: «Гарі, гарі», «Трембіта», «Тихо, тихо Дунай воду несе», «Ой верше, мій верше», «Дощова весна» та інші.

Відвідала один раз Львів

У 1983 році Квітка Цісик разом з мамою приїхала до Львова. Тоді вона відвідала й інші українські міста. Водночас під час цього приїзду вона не давала публічних концертів чи виступів. Після цього співачка більше не була в Україні. Хоча у 1989 році її запрошували на фестиваль «Червона рута», однак вона тоді їй не вдалося приїхати.

Сьогодні у Львові є вулиця імені Квітки Цісик в Шевченківському районі міста.

Квітка Цісик. Джерело фото: Історична Правда.

Була двічі одружена

Першим чоловіком Квітки Цісик був відомий джазовий музикант Джек Кортнер. Однак згодом подружжя розлучилося. У 11 червня 1983 року вона одружилася з інженером звукозапису Едвардом Раковічем. У них народився син Володимир, який також мав обдарування до музики та став академічним піаністом.

Квітка Цісик радом з сином Володимиром та чоловіком Едвардом Раковічем, початок 1990-х рр. Джерело фото: Історична правда

Померла в 44 роки від раку

У 1992 році у співачки діагностували рак молочної залози. Протягом семи років вона боролася з важкою недугою. Не стало Квітки Цісик 29 березня 1998 року.


ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: