Їсти суп щодня: міф чи необхідність

суп
фото: Getty Images

Наші бабусі та мами завжди говорили, що один раз на день ми зобов’язані їсти суп або іншу рідку страву. Але чи це так? Наскільки дійсно корисний суп — ми розповімо в цій статті.

Сьогодні, 5 квітня, Міжнародний день супу. З цієї нагоди ІА Дивись.info поспілкувалався з Наталією Іванченко — директоркою Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Суп є рідкою стравою, у складі якої має бути не менше ніж 50% рідини. Вважається, що супи почали готувати нещодавно — близько 400−500 років тому, з появою вогнетривкого, хімічно нейтрального посуду. На сьогоднішній день супи поширені у всьому світі.

«Однак, незважаючи на поширену думку, що супи корисні для шлунка, це не зовсім так. Деяким людям загалом протипоказані супи за станом здоров’я. Але це має вирішувати лише лікар. До прикладу, ясні бульйони не рекомендовані людям із серцево-судинними та шлунково-кишковими проблемами», - пояснює фахівчиня.

Чим корисний суп

Суп сприяє активному виділенню шлункового соку та активізує процес травлення. Він відновлює водно-електролітний баланс, допомагає швидше засвоюватися іншим стравам, а в холодну пору року - зігріває. Ця їжа доволі калорійна (приблизно 138 кал/100 г), тому завдяки супу на обід ви отримаєте необхідний запас енергії для продуктивної роботи до вечора, зазначає Наталія:

«Окрім цього, порція супу має великий об’єм, приблизно половину якого займає бульйон. Ця рідина заповнює шлунок, що завадить вам переїсти, коли візьметесь за другу страву. Тому суп варто їсти людям, які хочуть схуднути. А ще після порції супу шлунок порожніє повільно, тому знову зголоднієте ви точно не скоро».

Включення супу в раціон несе значну користь для організму:

  • У супі містяться овочі, багаті на клітковину, яка є стимулятором перистальтики кишківника. Клітковина сприяє виведенню токсинів з травної системи, позбавляє від запорів, забезпечує нормальну роботу шлунково-кишкового тракту. До того ж, вона приймає участь у метаболізмі холестерину, виводячи його надлишки з організму.
  • Суп дуже поживний, оскільки до його складу входить картопля, крупи та боби. Ці інгредієнти містять багато корисних вуглеводів, що є джерелом енергії для нашого організму.
  • Суп з броколі має в своєму складі особливу органічну речовину, сульфорафан, яка запобігає розвитку онкологічних захворювань прямої кишки та молочних залоз. Цю речовину не руйнує навіть теплова обробка.
  • Суп з курячим м’ясом сприяє зміцненню імунітету та робить організм більш стійким до дії хвороботворних мікроорганізмів у зимовий період.
  • В більшості супів містяться вітаміни груп A, B, E а також мінерали (калій, кальцій, магній, фосфор, залізо), без яких неможлива нормальна робота серцево-судинної та нервової системи. Також ці речовини корисні для м’язів та кісток.
  • До супів часто додають петрушку – джерело вітаміну C (аскорбінова кислота), який посилює імунітет. Також у петрушці міститься велика кількість вітаміну K, який відповідає за згортання крові та допомагає кальцію засвоюватись.
  • Суп також рекомендують вживати людям, що мають знижену секреторну функцію шлунка. Ця страва стимулює утворення шлункового соку, без якого їжа не може повністю перетравитися. Яловичий суп слід їсти людям, які страждають на анемію та хронічний гастрит.

Коли їсти суп

Найбільш підходящим часом для того, щоб їсти суп, є обід, тобто до 13:00. Це пояснюється тим, що у наваристих супах містяться складні вуглеводи, які довго перетравлюються:

«Ці вуглеводи найкраще отримувати вдень. До того ж, вони забезпечують поступове вивільнення енергії, яка більше всього необхідна організму саме у післяобідній час».

Як їсти суп

  • суп повинен бути не дуже гарячим та не дуже холодним;
  • гостру першу страву небажано їсти;
  • варіть суп не на жирному бульйоні (наприклад, з курки);
  • при варінні супу уникайте приправ, що містять хімічні харчові добавки, швидкорозчинних супів з пакетиків та бульйонних кубиків;
  • не рекомендується також при варінні супу робити засмажку на соняшниковій олії.
фото: envato.com

Чи можна відмовитися від супу

Не їсти гарячі перші страви, зокрема суп, шкідливо для здоров’я. Будь-який суп, не важливо, з м'яса він чи з овочів, містить багато корисних для організму речовин – вітамінів A, B, E, а також калію, кальцію, магнію та заліза. Їх нестача може негативно відобразитися на нашому здоров’ї, а в першу чергу постраждає травна система.

«Не варто забувати й про те, що бульйон, який є основою будь-якого супу, пом'якшує механічну дію твердої їжі на слизову оболонку шлунково-кишкового тракту», - зауважує експертка.

Клітковина, що міститься в овочах, покращує перистальтику кишківника, завдяки якій усі відходи вчасно виводяться з організму. За відсутності супів є зростає ризик виникнення запорів та здуття. Також відбуватиметься накопичення токсинів в організмі.

Кому не можна їсти суп

Дієтологи не радять вживати суп на м'ясних бульонах людям з наступними захворюваннями:

  • хвороба дванадцятипалої кишки та виразкова хвороба;
  • запалення шлунка та підвищена кислотність;
  • хвороби серцево-судинної системи (не можна їсти супи, зварені на жирному темному м'ясі).

«Також слід відзначити, що грибний суп важко засвоюється. Його не рекомендують вживати дітям до 7 років та людям похилого віку. Солодкі супи, які містять багато цукру, краще не їсти діабетикам, гіпертонікам та людям з надлишковою вагою. Людям, що на дієті, також не слід їсти наваристі та жирні супи», - додає Наталія.

Чи потрібно їсти суп кожного дня

Вживати суп кожен день стало найпоширенішим за радянських часів, коли нас змушували їсти щось «гаряче» в садку або школі. Тоді вважалося, що завдяки цьому людина буде рости здоровою, а раціон буде повним і правильним.

Незважаючи на те, що разом з супом в наш організм надходить безліч корисних вітамінів, особливо якщо це овочевий суп, вживати суп кожен день — це лише міф і традиція, каже директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України:

«Потреби у систематичному вживанні рідких страв немає. Прикладом є показники гастроентерологічних захворювань у тих країнах, де супи взагалі не прийняті. Там ці показники нічим не відрізняються порівняно до наших. Якщо взагалі не їсти суп або іншу рідку їжу, то це ніяк не позначиться на здоров'ї та організмі здорової людини. Наш організм добре почувається, отримуючи корисні речовини та достатню кількість рідини з інших продуктів та напоїв».

фото: izzi.com

Матеріали у рубриці «Погляди» є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: