На Львівщині виявили перевищення норму нітратів у воді в криницях під час перевірки якості

дитина піднімає руку до крану, з-під якого має текти вода
Фото: depositphotos.com.ua

У Львівській області провели моніторинг якості та безпечності питної води з джерел нецентралізованого водопостачання, вода з яких використовується для споживання дітьми віком до трьох років. За результатами перевірки, вода забруднена нітратами в деяких районах області.

Про це повідомили в Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Там розповіли, що протягом першого кварталу 2024 року на санітарно-хімічні показники дослідили 505 проб води з індивідуальних, громадських колодязів та громадських каптажів. Результати показали, що не відповідає вимогам за вмістом нітратів – 83 проби, що складає 16,4%.

«Проведений аналіз лабораторних досліджень по районах області за І квартал 2024 року свідчить, що вміст нітратів перевищує нормативні показники у воді із криниць переважно в 1,2-2,0 раза у 35 населених пунктах Львівщини. Однак, є окремі приватні садиби, кринична вода яких забруднена нітратами, і перевищує норму від 2,3 до 5,4 раза», - зазначили в Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Таким чином, вищевказані дані зафіксували у таких районах:

  • Львівському районі: с. Оброшине (громадська криниця - 1);
  • Золочівський район: села Сасів, Бір;
  • Стрийський район: села Розвадів, Заріччя, Верин, Лівчиці, Демня;
  • Червоноградський район: с. Ульвівок;
  • Яворівський район: села Гостинцеве, Арламова Воля;
  • міста Мостиська, Судова Вишня (громадські криниці – 5).

Вода з нітратами - що це означає

У Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб зазначити, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах є чистою, прозорою, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.

«Вода, забруднена нітратами надзвичайно небезпечна, насамперед для дитячого організму, з огляду на ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо першого року життя, пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.Причиною вищезазначеного захворювання може бути овочевий сік, молочна суміш, що готуються на воді, забрудненій нітратами», - розповіли в Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Там також додають, що чутливими до нітратів є також особи похилого віку, хворі на анемію, особи із хронічними захворюваннями органів дихання та серцево-судинної системи.

Крім того, категорично заборонено використовувати воду з криниць і каптажів, у яких вміст нітратів перевищує нормативні показники – 50 мг/л. До того ж, кип’ятіння забрудненої нітратами води збільшує її токсичність.

Головне фото — depositphotos.com.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: