Перша в Україні: у Львові провели операцію з пластики м’язів обличчя

image - 2024-04-05T134633.793
Джерело фото: ЛМР

Пластичні хірурги у Львові виконали операцію з пластики м’язів обличчя, під час якої повернули красу жінці, обличчя якої понівечив російський боєприпас. Таке хірургічне втручання є першим в Україні.

Про це повідомили в пресцентрі Львівської міської ради.

Там розповіли, що операцію виконали щелепно-лицеві хірурги центру НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) та пластичні хірурги Центру естетичної медицини Першого медичного об'єднання Львова.

За інформацією ЛМР, пацієнткою стала 63-річна Наталія Аполькова з Рубіжного, що на Луганщині. Вдома в її будинок прилетіла російська ракета, внаслідок чого дрібні уламки посікли усю верхню частину тіла жінки, зокрема, й обличчя. У Наталії виник лицевий параліч: м'язи перестали виконувати свою функцію і вона не могла виражати емоції.

Після цього жінка звернулася за допомогою до спеціалістів. Так, медики центру UNBROKEN та пластичні хірурги центру естетичної медицини готувались протягом місяця до унікального для України оперативного втручання – міопластики лицевого паралічу (відновлення можливості виражати емоції).

До складу мультидисциплінарної команди увійшло більше десяти спеціалістів: щелепно-лицеві, реконструктивні та пластичні хірурги, неврологи, нейрофізіологи, лікарі функціональної діагностики та фізичної реабілітаційної медицини, дерматологи. Крім того, французькі лікарі також консультували команду.

«Ми з онкопластичним хірургом Русланом Салинко відділили скроневий м'яз, спустили до кута рота і підшили його до м’язів, щоб відновити функцію та симетрію лиця. Все вдалося. Ми задоволені результатом. Сама операція така складна тим, що в ділянці обличчя є багато небезпечних анатомічних структур, пошкодження яких може нести навіть ризик смерті. Тому кожен етап операції так ретельно планувався заздалегідь», - розповідає Олег Ковтуняк, щелепно-лицевий хірург центру НЕЗЛАМНІ.

Операція з пластики м’язів обличчя тривала 6 годин та минула успішно. Наступного дня пані Наталя почала займатися із терапевтом мови та мовлення, щоби заново опанувати міміку обличчя. Тепер її чека реабілітація, яка триватиме весь рік.

Наталія Аполькова. Джерело фото: ЛМР.

Підкреслимо, що триває Всеукраїнський соціальний проєкт «Не До краси». Він передбачає те, що кожна жінка, постраждала внаслідок війни, може звернутися по допомогу до лікарів. Детальніше про це читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: