Ринок нерухомості: якими були ціни у березні

нерухомість
Ілюстративне фото. Realty

Український маркетплейс DIM.RIA представив оновлений звіт власного аналітичного центру за березень 2024 року. В дослідженні проаналізував стан ринку новобудов, ціни на житло в Україні та столиці.

Первинний ринок

Пропозиція

Станом на березень 2024 року в Україні працює 76% відділів продажу первинної нерухомості. 

Звіт аналітиків DIM.RIA показує, що за місяць по всій Україні в експлуатацію введено сім новобудов на девʼять секцій. Протягом цього року по Україні 31 готова новобудова на 53 секції, із них по Києву – 5 будинків на 7 секцій. У Київській області 45% готових новобудов і це найбільша кількість серед усіх областей.

Ціни

Станом на березень 2024 року найвища середня вартість за м² у столиці і складає 53 737 грн (враховуючи всі типи квартир за кількістю кімнат). Якщо аналізувати вартість за м² протягом року, то найбільше зросла ціна у Житомирській області – 32%. Також помітно зросли ціни у Івано-Франківській області – на 26% та Рівненській та Черкаській областях – на 24% та 21%.


Аналіз первинного ринку нерухомості у Києві показав, що найвища середня вартість за м² у Печерському районі – 99 664 грн, а найнижча ціна у Дарницькому районі ціна складає 37 286 грн. 

Вторинний ринок

Пропозиція

Протягом березня 2024 року кількість пропозиції продажу вторинного житла зросла майже в усіх областях. Якщо порівнювати з березнем 2023 року, то в Івано-Франківській області пропозиція збільшилася на 65%, у Волинській та Житомирській областях – на 53-54%.  Проте за місяць у Полтавській області кількість пропозиції зменшилася на 21%, а у Чернівецькій області – на 12%

Ціни

За даними дослідження протягом року вартість житла на вторинному ринку зросла по всій Україні. Порівнюючи дані березня 2024 до лютого 2024 найбільше зросла середня ціна на однокімнатну квартиру у Волинській області – 19%. Проте у Дніпропетровській області ціна зменшилася на 4%. Експерти DIM.RIA визначають, що найбільша середня вартість однокімнатної квартири складає 93 168 доларів США у Києві. У Львівській області  однокімнатна квартира вартує 69 680 доларів США, а у Закарпатській області 53 401 доларів США.

Вивчення середньої ціни по районам Києва показує, що середня ціна однокімнатної квартири у Печерському районі становить 113 011 доларів США. У Шевченківському районі вартість такої квартири складає 86 862 доларів США. Найменша вартість квартири зафіксована у Деснянському районі –  47 042 доларів США.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: