Американські аналітики оцінили наслідки ударів по російських авіабазах

134b406cacbfad4766158fba033462dd

Удари українських безпілотників зазвичай завдаються лише по окремих авіабазах у Росії. Здатність України атакувати три авіабази однією серією ударів є "помітним зрушенням у можливостях".

Про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни.

У ніч на 5 квітня безпілотні літальні апарати атакували чотири аеродроми на території Російської Федерації. Йдеться про летовища в Морозовську Ростовської області, Енгельсі Саратовської області та Курську і Єйську Краснодарського краю.

Аналітики зазначають, що українські джерела в спецслужбах заявили, що українські безпілотники завдали значних пошкоджень трьом стратегічним бомбардувальникам Ту-95МС на авіабазі Енгельс, пошкодили два літаки Су-25 на авіабазі поблизу Єйська, знищили шість невпізнаних літаків і значно пошкодили ще вісім невпізнаних літаків на авіабазі Морозовськ.

Повідомляється, що внаслідок українських ударів загинуло четверо російських військовослужбовців на авіабазі поблизу Єйська та сім російських військовослужбовців на авіабазі Енгельс, а також поранено та вбито до 20 російських військовослужбовців на авіабазі Морозовськ.

На геолокаційних кадрах видно вибухи та спрацювання російської ППО біля всіх авіабаз, окрім однієї під Єйськом.

ISW поки що не спостерігає жодного візуального підтвердження того, що українські сили пошкодили або знищили літаки чи інфраструктуру на будь-якій з авіабаз. Супутникові знімки, зібрані 4 квітня, показують, що на авіабазі Енгельс було:

три важких стратегічних бомбардувальника Ту-160, п'ять стратегічних бомбардувальників Ту-95, транспортний літак Іл-76 і бомбардувальник Ту-22;

на авіабазі Єйськ: десять навчально-бойових літаків Л-39, п'ять транспортних літаків Ан-26, транспортний літак Ан-74, транспортний літак Ан-12, чотири літаки Су-27, чотири літаки Су-25, один Су-30, кілька вертольотів Ка-52 і Мі-8 на авіабазі Єйськ;

на аеродромі Морозовськ: 29 літаків, переважно Су-34, на аеродромі Морозовськ.

У Міноборони Росії заявили, що російські війська в ніч на 4 квітня та вранці 5 квітня перехопили 44 безпілотники над Ростовською областю, шість безпілотників над Краснодарським краєм і по одному в Саратовській, Курській і Бєлгородській областях.

Удари українських безпілотників зазвичай наносяться тільки по окремих авіабазах у Росії, і здатність України завдати ударів по чотирьох окремих авіабазах в одній серії ударів є помітним відхиленням у можливостях, які українські сили використовують у своїй кампанії проти російської військової інфраструктури, критичної інфраструктури та стратегічних галузей промисловості в межах Росії.

ISW продовжує оцінювати, що українські удари по цілях у Росії є необхідною складовою української кампанії з деградації галузей, які підтримують російські військові зусилля та військовий потенціал, розгорнутий у російському тилу асиметричними засобами. Російські війська регулярно використовують стратегічні бомбардувальники Ту-95, дислоковані на авіабазі Енгельс, для запуску крилатих ракет Х-101/Х-555 по цілях в Україні, і станом на 2023 рік російські військові мали приблизно 60 літаків Ту-95. Якщо це підтвердиться, можлива втрата приблизно п’яти відсотків російських стратегічних бомбардувальників Ту-95 за один удар буде помітною.

Американські аналітики раніше зазначали, що втрати літаків не є незначними, оскільки Росія, ймовірно, має близько 300 різних літаків Су. Зараз російські війська використовують літаки Сухого для нанесення ударів керованими та некерованими плануючими бомбами вздовж усієї лінії фронту в Україні, а раніше використовували значно посилені удари плануючими бомбами для досягнення тактичних переваг. Постійні українські удари по російських аеродромах у Росії погіршать здатність Повітряно-космічних сил Росії завдавати ракетних і повітряних ударів по всій території України.

Читайте також: СБУ знищила мінімум 6 ворожих літаків на російському аеродромі, - ЗМІ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: