Важливе з інтерв'ю Зеленського: необхідна кількість ЗРК Patriot, іноземні війська в Україні

111111
Скрін з інтерв'ю Зеленського

Україні потрібно мати 25 зенітних ракетних систем Patriot або її аналогів, щоб повністю захистити свій повітряний простір.

Про це сказав президент Володимир Зеленський в інтерв'ю, оприлюдненому в ефірі телемарафону в суботу, 6 квітня.

Необхідна кількість ЗРК Patriot, щоб «закрити небо»

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україні для повного закриття своєї території від ворожих повітряних атак потрібно 25 систем Patriot по 6-8 батарей у кожній.

"Можу сказати: щоб закрити Україну повністю, на майбутнє бажано мати 25 систем Patriot по шість-вісім батарей у кожній. Я ніколи про це не говорив. Проте не бачу тут секретів, бо вже всі наші партнери про це чудово знають. Навіть знають точки, де мають стояти відповідні системи і діяти. Система Patriot або аналоги", – заявив глава держави.

Він визнав, що це велика кількість, але й територія України дуже велика. А зараз приходиться вибирати, яке місто краще захистити чи певний об'єкт.

Також Зеленський розповів, що в України є запас ракет для ППО, але через інтенсивність обстрілів з боку Росії, треба думати про те, що буде завтра.

"Якщо вони будуть щодня бити так, як вони били останній місяць, нам може не вистачати ракет. Це партнери теж знають. Ми розрахували, в які дати нам потрібні ці ракети. Ми розуміємо, скільки в середньому ми витрачаємо на добу на таку активізацію Росії. Ну, і такі процеси потрібно прискорити. Усе це коштує грошей. Ми працюємо", – резюмував президент.

Щодо закону про мобілізацію

Президент заявив, що спілкується з депутатами і закликав Верховну Раду ухвалити закон про мобілізацію найближчими днями.

"Ми говоримо з парламентом, щоб вони найближчими днями проголосували відповідний закон. Це дуже важливо. І це зовсім не відповідально - те, що вони роблять...

Росіянам вдалося з цим законом порушити питання, що у нас люди не готові далі захищати державу.

А Захід запитує нас – а якщо ви не хочете мобілізацію, парламент не хоче голосувати, то а для чого вам допомога? Чому ми повинні допомагати?" - заявив він.

Зеленський вважає, що цей законопроєкт розділив суспільство на дві частини "на тих, хто за, і тих, хто проти, на військових і цивільних". Він назвав це великою помилкою, і що "депутати повинні не чекати оплесків своєму популізму".

Західні війська в Україні

Також, президент Зеленський прокоментував ідею Макрона і запропонував свій варіант.

За його словами, йому невідомі подробиці обговорення західними партнерами ідеї президента Франції Еммануеля Макрона щодо введення військ інших країн в Україну, але звертатися з таким закликом сьогодні “ризиковано”.

"Я не можу сьогодні публічно сказати "так, давайте, армії світу, приїжджайте в Україну і воюйте". Знаєте чому? Тому що Росія підніме це [питання]... Це буде хайп у світі, вони [росіяни] почнуть збурювати суспільства інших держав, що не можна відправляти своїх дітей на війну, почнуть розколювати єдність між країнами Європи і країнами НАТО. Для нас це ризиковано, тому що якщо я виступлю з такою ініціативою, то Росія зробить все, щоб зупинити нам військову допомогу інших держав. Суспільства будуть розділені, вони будуть тиснути на лідерів своїх держав і вони будуть гальмувати нам поставки ті чи інші”, - пояснив український президент.

Натомість Зеленський пропонує інший варіант. 

“Якщо є ініціативи інших держав, то давайте будемо відвертими – у нас є деякі добровольчі формування, коли люди з іншим громадянством приїжджають і воюють за Україну. Україна ніколи не буде проти, якщо хтось хоче допомогти Україні", - наголосив він.

Читайте також: За добу ЗСУ знищили майже 300 одиниць ворожої техніки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: