На Львівщині можуть закрити 48 шкіл: за яких умов

школа
фото: Getty Imsges

На засіданні комісії Львівської облради обговорили питання можливого закриття шкіл, в яких навчається менше 45 дітей. Таких шкіл на Львівщині є 48. 

Про це повідомила Львівська облрада.

«Закривати або не закривати таку школу — це повноваження громади. Постанова Кабміну не говорить про закриття шкіл. Йдеться про те, що вони не будуть отримувати державної субвенції. Але якщо громада має можливість утримувати цю школу, то це буде виключно рішенням територіальної громади, яка на місці передбачає таку доцільність. Ми можемо лише дати наші рекомендації. Шкіл 1-3 ступеню, де вчиться менше ніж 45 учнів, на Львівщині немає. Є такі школи лише 1-2 ступеню», – сказала Мар’яна Дмитрів.

Видатки на учнів у некомплектних школах є в рази більшими. Досі такі школи дотувалися з державного бюджету, а також дофінансовувалися з місцевого бюджету, зазначив депутат Іван Стецькович.

«Якщо зважати на досвід Європи, то у Польщі, до прикладу, не має середніх шкіл, де вчиться менше ніж 100 учнів. У випадку закриття місцева громада організовує довезення учнів «школяриками» до найближчої школи. Потрібно також пам'ятати, що в Україні йде війна і ми не можемо витрачати гроші на неякісне навчання дітей», – наголосив Іван Стецькович.

Заступниця голови депутатської комісії Парасковія Дворянин запропонувала фахівцям ініціювати у громадах роз'яснювальну роботу.

«Нині пріоритетом має бути якісна освітня послуга. Нам усім треба розуміти, що наші діти заслуговують на те, аби здобувати освіту в якнайкращих умовах – від вбиральні у школі і до мультимедійної  дошки у класі. Випускник школи має отримати такі знання, завдяки яким зможе впевнено почуватися абітурієнтом. З іншого боку, голови громад мусять людям чесно сказати, що усі рішення про закриття шкіл ухвалюють місцеві депутати – обранці ваших міст і ваших громад. Ані обласна комісія освіти, ані департамент освіти таких повноважень не має», – зазначила Парасковія Дворянин.

фото: Getty Imsges

В Україні вирішили закрити майже усі школи в селах

Шкільну освіту на селах найближчим часом очікують зміни, й почнуться вони у 2025 році. Йдеться про те, що в Україні будуть змушені закривати в селах освітні заклади, в яких навчається дуже мало дітей – менше 45-60 учнів. У 2022 році закрили 153 сільські школи.


У Міносвіти та Верховній Раді вва­жають, що школи, в яких навчається надто мало дітей, не дають належного рівня освіти і, найголовніше, вони нерентабельні.
Процес урбанізації населення почався в Україні не сьогодні, а відбувається дуже давно. Молодь змушена виїжджати із сіл у міста. Народжуваність на селах помітно впала, дітей в сільських місцевостях дедалі менше, а відповідно порожніють і школи. У них залишається по два-три десятки учнів на всю школу, а в деякі роки в таких школах немає жодного першокласника.


Із 2025 року процес закриття малих шкіл прискорять. З 1 вересня 2025 при­пиниться бюджетне фінансування шкіл із чисельністю учнів менше 45. А з наступного навчального року, тобто з 1 вересня 2026, перестануть фінансувати і школи, в яких навчається менше 60 дітей.

В середньому за рік в Україні зак­ривається 200-250 сільських шкіл. Малокомплектні школи закривають, натомість з’являються опорні школи, у яких мають бути нове обладнання та кваліфіковані вчителі, інформує НУШ.

Опорна школа має бути осна­щена сучасними кабінетами, інтер­нетом, а в кожному класі має від 15 до 30 учнів.

Малокомплектні школи перетворюють на філії опорного закладу: здебільшого це початкові або середні ланки. У такому ви­падку старшокласники їздять на нав­чання до опорної школи шкільним автобусом. Організувати його роботу мають місцеві органи влади.

Проте мешканці села не зав­жди погоджуються на ліквідацію школи, особливо, якщо йдеться про початкові класи. На жаль, найчас­тіше закривають саме їх. “Нова українська школа” нарахувала 153 закриті школи в сільській місцевості, половина з них – якраз початкові.

За підрахунками Інституту ос­вітньої аналітики, у сільській місце­вості у 2021 році функціонувало 8 446 закладів освіти, де вчилося 1,1 мільйона учнів та працювало 180 тисяч вчителів.


Та майже третина шкіл у селах – малокомплектні. Так, у пояснювальній записці до законопроєкту про мож­ли­вості використання шкільних при­міщень після закриття школи ідеться, що станом на 5 вересня 2019 року в Україні працювало 3 900 мало­комплектних шкіл, де наповню­ваність класу 9 і менше учнів. У 2021 році, за інформацією обласних державних адміністрацій, таких шкіл було вже 2 558.

Тобто за три роки кількість мало­ком­плектних шкіл зменшилася на 1342.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: