У Львові 8-річна дівчинка ледь не померла через ускладнення вітрянки

Перше медичне об'єднання Львова

Львівські хірурги врятували 8-річну дівчинку, яка могла загинути від бактеріального ураження всього організму.

Про це повідомляє Перше медичне об'єднання Львова.

Наприкінці грудня другокласниця Маргарита захворіла на вітряну віспу, розповідають медики. Окрім висипу, дівчинка мала високу температуру. За тиждень хвороби Маргариті стало ще гірше: з’явився кашель, задишка. Тоді мама дівчинки звернулася у швидку допомогу і Маргарита опинилась у реанімації інфекційної лікарні.

Медики з’ясували, що через вітряну віспу організм ослаб і дівчинка захворіла на пневмонію. Недуга не піддавалась лікуванню, виникли ускладнення. Тож Маргариту скерували до Львова.

Фахівці Дитячої лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова дообстежили дівчинку — провели їй бронхоскопію, КТ та рентген. І встановили діагноз — бактеріальна деструкція та ателектаз правої легені, правобічний піопневмоторакс і функціонуюча легенево-плевральна нориця.

«Простіше кажучи, права легеня дитини була оповита гноєм. В органі навіть прогнив утвір, через який цей гній та повітря потрапляли у плевральну порожнину», — розповіли у лікарні.

«Плевральна порожнина - це так звана коробка, у якій знаходяться наші легені. Не можна допускати того, щоби туди потрапляло повітря, гній - тим паче. Через те, що в Маргаритки у плевральній порожнині був і гній, і повітря, права легеня вже не могла нормально функціонувати. Орган не стискався і не розправлявся при диханні, як би це мало бути в нормі», - розповів завідувач хірургічного відділення Лікарні Святого Миколая Денис Конопліцький.

Без термінового оперативного втручання права легеня могла загинути. «Бактеріальний процес загрожував поширитися на всі інші життєво важливі органи. Тоді б і вони відмовили, що призвело б до смерті маленької пацієнтки», — йдеться у повідомленні.

Оперувати дівчинку фахівці вирішили мініінвазивно. Через три проколи по 5 мм хірурги виконали торакоскопію: очистили легеню та плевральну порожнину від гною настільки, наскільки це було можливо. Тиск знизився і легеня розправилась. Далі важливо було, аби нориця, тобто зігнилий утвір, затягнулася. Для цього лікарі встановили дренаж, за допомогою якого продовжили відсмоктувати гній та звільняти легеню.

Згодом гній повністю вийшов, а утвір затягнувся. «Легені дівчинки вже нормально функціонують і вона може повноцінно дихати», — розповіли лікарі.

У лікарняних палатах Маргаритка пробула тривалий термін. Проте її вже виписали додому. Понад усе, розповідають у Першому медичному об’єднанні Львова, дівчинка любить малювати й вже давно займається у художній школі. Тепер вона може нарешті туди повернутися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: