Кладки ікри жаб, які підлягають охороні, невідомі знищили у львівському парку

ілюстративне фото/ Управління екології Львів

У Львові у парку «Залізна вода» у струмку біля озера невідомі знищили практично усі кладки ікри жаби трав'яної (Rana temporaria Linnaeus), вбивши майже усе потомство жаб.

Про це повідомляє Управління екології Львів.

«Земноводні — це тварини, які в умовах нашого клімату проявляють активність лише протягом теплої пори року: від ранньої весни до пізньої осені. Взимку вони впадають у стан заціпеніння і жодної активності не проявляють. Навесні першими з'являються найчисельніші з наших видів — ропуха звичайна і жаба трав'яна, які відкладають ікру у водоймах (ставках, озерах, калюжах, ровах тощо)», — зазначив доцент кафедри Зоології ЛНУ ім. І.Франка, представник Львівської екологічної ради Остап Решетило.

Земноводні часто гинуть на тих стадіях розвитку, які є найвразливішими: ікра, пуголовки, метаморфи (молоді амфібії, які вперше покинули водойму). Тож в управлінні екології Львова закликають мешканців берегти земноводних, особливо на ранніх життєвих стадіях. 

«Пошкодження будь-якої зі стадій розвитку тварини розриває всю послідовність життєвого циклу і відтак підриває життєздатність всієї популяції», — йдеться у повідомленні.

Про жабу трав'яну

Жаба трав'яна (Rana temporaria) — земноводна тварина, один із представників роду бура жаба. Вид занесено до додатка III «Конвенції з охорони дикої флори й фауни та природного середовища існування в Європі» та до «Червоного Списку хребетних Міжнародного союзу охорони природи».

Відповідальність за знищення тварин у Львові

За порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, які внесені до переліків рідкісних, або які мають особливу наукову, природоохоронну та іншу цінність, чи перебувають під загрозою зникнення передбачена адміністративна відповідальність.

В управлінні закликають усіх, хто став свідком жорстокого поводження з тваринами чи порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, звертайтесь у поліцію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: