Клієнти компанії «Рубікон Груп» пікетували біля прокуратури та ЛОВА у Львові: про що домовилися (ДОПОВНЕНО)

пікет клієнтів компанії "Рубікон Груп" 10 квітня 2024 року
пікет клієнтів компанії "Рубікон Груп" 10 квітня 2024 року/ ІА Дивись.info

Сьогодні, 10 квітня, вкладники у квартири будівельної компанії «Рубікон Груп» зібралися під стінами Львівської обласної прокуратури та біля Львівської обласної військової адміністрації. Пікетувальники наполягають на прозорому розслідуванні справи щодо припинення будівництва ЖК «Етно Дім». Представники органів державної влади прийняли звернення й відправили на опрацювання.

Про це повідомляє журналістка ІА Дивись.info.

Чому вкладники пікетують

Вкладники, які придбали квартири у майбутніх ЖК Rubicon City, ЖК «Етно Дім» та ЖК Pictorial уже 10 місяців вимагають від забудовника відновлення будівництва. Однак досі їхні вимоги лише ігнорували. Це і стало стало приводом для вже повторного пікету у місті.

«Будемо вести якусь комунікацію по тих провадженнях, які є відкриті. Їх є дуже багато у Львові та Києві. Бо по цих провадженнях вже майже рік нічого не відбувається. Також не вручено жодної підозри. Натомість в усних розмовах нам кажуть "Ну це забудовники, там важко, зрозумійте, що багато таких справ є по Україні, але майже жодну таку справу не доводять до завершення і нікого ще поки не посадили". Але нам відомо, що це не так. Тож цю справу мають взяти на себе правоохоронні органи. З нашого боку поки що ситуація виглядає так, що директори та засновники компанії — склад правопорушення. Гроші ми вклали. І йдеться про мільйони доларів», - розповіла клієнтка компанії Ярина Мелень.

Також клієнти компанії стурбовані тим, що якраз у час припинення будівництва чотирьох житлових комплексів, а йдеться про ЖК Rubicon City, ЖК «Етно Дім» та ЖК Pictorial, ті ж підрядники почали будувати готель біля озера у Мостиськах. Будівництвом цього комплексу займалось ТзОВ «Богемія», яким володіють дружина Тараса Іваня, колишнього директора «Рубікон Груп», Марта (50% статутного капіталу), а також Ірина Іваник та Галина Іваник (по 25%). Ірина та Галина Іваники є родичками Ігоря Іваника, який увійшов у керівницво «Рубікон Груп» після звільнення Тараса Іваня.

«Плюс-мінус інтенсивна будова цього готелю співпадає з тим моментом, коли на наших будинках будівництво припинилося. Підрядники, наскільки мені відомо, там ті самі», - додала Ярина.

Така ситуація підштовхує пікетувальників на думку, що слідство відбувається нечесно.

пікет клієнтів компанії "Рубікон Груп" 10 квітня 2024 року/ ІА Дивись.info

Пікет біля Львівської обласної прокуратури

Пікетувальники висловили такі вимоги до Львівської обласної прокуратури:

  • ефективне розслідування можливих кримінальних правопорушень, внаслідок яких майже 300 сімей залишилися без обіцяного житла;
  • відкрита комунікація між представниками прокуратури та клієнтами компанії «Рубікон Груп»;
  • створення при прокуратурі тимчасової робочої групи із залученням представників від громадськості.

«По-перше, близько 30-ти заяв про злочин ми подали до Сихівського районного відділу поліції. З цього управління почали приходити листи, що справу передали до столиці. Для нас є незрозумілим, чому справу розслідують у місті Київ, коли усі потерпілі та фігуранти справи знаходяться у Львові. Об'єкти будівництва теж розташовані тут. По-друге, осільки заяви вже були давно, на наш погляд, слідство ведеться необ'єктивно. А все тому що жодним чином не встановлюються факти, яким чином залучалися кошти на будівництво. Річ у тім, що у багатьох випадках сплата від клієнтів компанії відбувалася готівкою, в результаті чого керівництво видавало квитанції до прибуткового касового ордеру. Ознаки шахрайства ми можемо спостерігати на моменті, коли ці кошти після сплати не відображалися в бухгалтерії. Фактично ці кошти відсутні на рахунках "Рубікон Груп"», - зазначив адвокат вкладників.

Крім того, зауважив він, оплачувати готівкою клієнтів компанії заохочували, пропонуючи у такому разі знижки.

Ці вимоги у письмовому вигляді пікетувальники передали начальнику відділу організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів Львівської обласної прокуратури Ігорю Цобі. Той пообіцяв відповідь протягом 15-30 днів.

пікет клієнтів компанії "Рубікон Груп" 10 квітня 2024 року, спілкування з представником прокуратури Ігорем Цобою/ ІА Дивись.info

Пікет біля Львівської обласної військової адміністрації

Наступною зупинкою пікетувальників стала ЛОВА. У планах клієнтів «Рубікон Груп» було домогтися створення майданчика, де усі сторони конфлікту сядуть за стіл переговорів.

«Домовленість та готовність піти на компроміс між власниками компанії — найшвидший та найпростіший шлях до відновлення будівництва», - висловилися мітингувальники.

Перший заступник голови облдержадміністрації зауважив, що під час вибору забудовника клієнту треба ретельніше перевіряти судові реєстри. Ідею створення майданчика для переговорів посадовець відкинув, оскільки це не компетенція ЛОВА. Однак він запропонував інший варіант допомоги:

«Так як справу передали на Київ, ми не можемо отримати інформацію про цю ситуацію. Але ми можемо ініціювати питання щодо прискорення та активізації вказаного кримінального провадження у визначеному законом порядку. Тобто ці звернення до Львівської обласної прокуратури та Львівської обласної військової адміністрації ми можемо підняти на рівні Офісу Генпрокурора», - пояснив Андрій Годик.

Також він пообіцяв поповнити склад засідання робочої групи представником від ЛОВА.

пікет клієнтів компанії "Рубікон Груп" 10 квітня 2024 року, спілкування з представником ЛОВА Андрієм Годиком/ ІА Дивись.info

Пікет клієнтів компанії «Рубікон Груп» 2 квітня

У вівторок вранці, 2 квітня, близько сотні клієнтів львівської будівельної компанії «Рубікон Груп» вийшли на пікет біля Львівської міської ради. Вкладники, які придбали квартири у майбутніх ЖК Rubicon City, ЖК «Етно Дім» та ЖК Pictorial уже 10 місяців вимагають від забудовника відновлення будівництва. Однак досі їхні вимоги лише ігнорували.

Відтак клієнти будівельної компанії прийшли на площу Ринок, щоб провести пікет і привернути увагу до своєї проблеми. В руках люди тримали плакати із написами «Гроші взяли – квартири не збудували», «Рубікон Груп – злодії і шахраї», «Іваньо, Гищук, Іваник, Коваленко, де наші квартири?».

Тоді до людей вийшов міський голова Андрій Садовий. Своїм розпорядженням він створив робочу групу. До неї увійшли представники мерії, представники вкладників у житлові коплекси «Рубікон Груп», представники дирекції та представники засновників компанії.

Зустріч робочої групи

Відтак, 4 квітня відбувался перша зустріч робочої групи. Під цієї зустрічі, повідомила Ярина Мелень, конструктивного діалогу між учасниками не відбулося. А завтра, 11 квітня, — повторне засідання робочої групи. Її склад, як запевнив Андрій Годик, поповнить представник від ЛОВА.

Дивись.info слідкуватиме за цією історією надалі.

пікет клієнтів компанії "Рубікон Груп" 10 квітня 2024 року/ ІА Дивись.info

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: