Львівські хірурги прооперували чотирічного пацієнта, який не вмів ані їсти, ані ходити

Хірурги у Львові прооперували 4-річного хлопчика, який не міг їсти та ходити
Під час операції/Центр дитячої медицини, лікарня «Охматдит».

Хірурги у Львові прооперували чотирічного пацієнта, який мав тяжку патологію щелепи, а також на свій вік не вмів ходити та важив, як немовля.

Про це розповіли у центрі дитячої медицини, лікарні «Охматдит».

Пацієнта звати Ростик і йому 4 роки та 10 місяців. Навчився ходити лише декілька місяців тому.

«Донедавна хлопчик не знав, що таке гуляти на свіжому повітрі, не вмів пити з горнятка, боявся води, харчувався сумішшю для немовлят, не вмів кататися на гойдалці, ходив сам лише удома, бо на вулиці нерівна поверхня під ногами. Діагноз хлопчика - розщілина піднебіння, але усю цю ситуацію пояснює не він. Батьки Ростика зловживали алкоголем, а часу на лікування і виховання сина у них не було. Коли у Ростика помер тато, а за 2 місяці і мама - хлопчика усиновила родина з Южного, що на Одещині», — йдеться в повідомленні.

Тепер і хлопчика є названа мати Антоніна, котра й почала лікування сина. Так Ростику вдалося потроху опанувати звуки, він вперше зміг тримати горнятко, щоб попити води. Хоча і з водою у нього труднощі, він її боїться. Найімовірніше, у хлопчика був опік, він це запам’ятав і вода у нього досі викликає страх. А коли він плакав — старша сестричка давала йому смоктати цукор. Суміш для малюків і цукор — таким був весь раціон майже 5-річної дитини.

Попри те, що у Ростика складна розщілина піднебіння, то ще і щелепа недорозвинена: хлопчик не вміє жувати, у нього немає контакту їжа-рот, тому у свої майже 5 років він досі їв суміш для немовлят.

Зі слів щелепно-лицевого хірурга центру Романа Огонсовського, у пацієнта діагностували синдромальну U-подібну розщілину піднебіння. Їх непросто закривати, бо вони дуже великі відносно до розмірів щелепи дитини, поруч мало тканин, які можна використати для відновлення, тому такі розщілини закривають у 2 етапи, тобто роблять 2 операції. Але медикам у Львові вдлось допомогти дитині після першого втручання.

Уже за місяць хлопчика очікують фахівці-реабілітологи для проходження курсу опісля втручання і офтальмологи, адже у нього є проблеми із зором. Він навчатиметься чітко вимовляти звуки, жувати, їсти та наздоганяти однолітків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: