На Львівщині чоловіки виманювали гроші в ухилянтів під виглядом працівників ТЦК

На Львівщині ДБР викрило шахраїв, які розробили схему наживи на охочих виїхати за кордон
Фото з місця затримання підозрюваних/ДБР у Львівській області

На Львівщині викрили групу чоловіків, які обкрадали охочих покинути Україну в умовах воєнного стану, аби уникнути мобілізації.

Про це розповіли у територіальному управлінні Держбюро розслідувань у середу, 10 квітня.

Там кажуть, що наприкінці грудня торік двоє ухилянтів звернулись до них, аби ті підробили документи, завдяки яким їм вдасться перетнути державний кордон. Підозрювані пообіцяли внести їх дані до системи «Шлях», як волоттерів. За цю «послугу» ухилянти мали заплатити 15 тисяч доларів.

Підозрюють у шахрайстві двох місцевих мешканців. Їхніми спільниками були: правоохоронець, військовослужбовець, а також син судді.

Як кажуть в ДБР, насправді ці підробили документи. А знаючи, що «клієнти» планують перевезти через кордон великі суми готівки, вони вирішили нажитись на них ще раз. 28 березня під час зустрічі у Львові чоловікам дали підроблені довідки про нібито включення їх до системи «Шлях» і наказали сідати в машину, яка довезе їх до кордону.

Водій мав довезти чоловіків до визначеного місця в одному з сіл Яворівського району. Там їх вже чекали інші спільники, перевдягнуті у форму працівників територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Перевіривши документи, чоловікам повідомили, що їхні довідки підроблені. Зловмисники пригрозили, що викличуть слідчо-оперативну групу, яка доставить їх до військкомату, звідки відправлять у зону бойових дій. Фальшиві «працівники ТЦК» повідомили, що чоловіки зможуть уникнути проблем із законом, якщо заплатять 20 тисяч доларів.

Після отримання цих грошей фігурантів затримали правоохоронці.

П’ятьом особам вже повідомлено про підозру в організації вимагання, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану (ч. 3 ст. 27 – ч. 4 ст. 189 КК України).

Двом організаторам також повідомлено про підозру у шахрайстві (ч. 5 ст. 190 КК України).

Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Фігуранти нині під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 1,5 і 1,3 млн грн, для решти фігурантів – близько 500 тис. грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: