Спорт для ветеранів: які програми діють у Львові

спорт
ілюстративне фото/depositphotos.com.ua

У Львові працює перший в Україні відділ, відповідальний за популяризацію спорту серед військових та ветеранів. Станом на квітень 2024 року проваджені дві програми, спрямовані не тільки на військовослужбовців, а й на родини загиблих на війні.

Про ці програми ІА Дивись.info розповіла Орися Дем'янюк, керівниця відділу спорту військових Орися Дем'янюк.

Безкоштовні заняття у фітнес-центрах

Учасники бойових дій та члени сімей загиблих можуть безкоштовно займатися у фітнес-центрах Львова. Програма передбачає відшкодування витрат на оплату тренажерного залу: військові та члени сімей загиблих військовослужбовців матимуть спеціальні місячні абонементи. Частину вартості покривають самі фітнес-клуби, а решту оплачують безпосередньо військовослужбовці або члени сімей загиблих. Наприкінці місяця витрачені гроші відшкодує управління спорту Львівської міської ради на соціальні рахунки.

Учасниками програми можуть стати:

  • військовослужбовці, які проходять військову службу у військових частинах Львівської міської територіальної громади та є учасниками бойових дій;
  • військовослужбовці, які зазнали поранень та травм внаслідок бойових дій;
  • військовослужбовці, які стали особами з інвалідністю І-ІІІ групи внаслідок бойових дій;
  • члени сімей (крім дітей віком до 18 років) загиблих у зоні бойових дій військових.

«Людина, яка була учасником бойових дій, або є членом родини полеглих воїнів, або має інвалідність через війну, може безкоштовно займатися спортом в одному з 13-ти спортивних центрів міста. Йдеться усього про 27 локацій по Львову. Фактично у кожному районі міста є кілька залів. Людина обирає найзручнішу локацію», - розповідає Орися.

Щоби взяти участь у програмі, треба подати через ЦНАП в управління спорту Львівської міської ради такі документи:

  • Заяву про надання відшкодування встановленого взірця.
  • Копію всіх заповнених сторінок паспорта громадянина України.
  • Копію ідентифікаційного коду.
  • Реквізити карткового рахунку, відкритого в установах уповноважених банків.
  • Підтверджувальні документи, що вони підпадають під визначення учасника даної Програми, які можуть отримати відшкодування на оплату послуг фітнес-клубів.
  • Документи, які підтверджують отримання послуг військовослужбовцями-учасниками бойових дій та членами сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України (чек, квитанція, виписка, тощо).

Підставою для відмови щодо участі в програмі можуть бути відкритих рани або рани в стадії загоєння, потреба постійного медичного супроводу чи протипоказання лікарів.

ілюстративне фото/vechirniy.kyiv.ua

Адаптивні види спорту для ветеранів у Львові

Інша програма, зауважує Орися, спрямована на адаптивні види спорту. Місто залучає військовослужбовців, ветеранів війни та осіб з інвалідністю до занять фізичною культурою та спортом у Львівській міській територіальній громаді, щоб сприяти їхньому повноцінному інтегруванню в суспільство, соціалізації та адаптації.

«Зараз нам трохи складно залучати людей до цієї програми, тому що військові особи, які мають, до прикладу, пошкодження опорно-рухового апарату, слуху або зору, не є надто мобільними. Якщо попередня програма працювала у форматі вільного відвідування спортивних залів, то тут у нас є напрямки з видів спорту та конкретний графік занять з тренерами.», - пояснює керівниця відділу спорту військових Орися Дем'янюк.

Програма працює за такими напрямками: бокс, дзюдо, кікбоксинг, тхеквондо та адаптивна фізична підготовка.

«Двічі на тиждень на кожен із цих напрямків учасники можуть ходити безкоштовно», - додає Орися.

Учасниками програми можуть стати:

  •   військовослужбовці, які отримали поранення, травми або захворювання під час або внаслідок виконання службових обов’язків в зоні бойових дій з 2014 року;
  • мешканці Львівської громади, які виявили бажання вступити в Сили безпеки та оборони України;
  • особи з інвалідністю, які отримали поранення, травми або захворювання внаслідок збройної агресії російської федерації проти України або з інших причин.
ілюстративне фото/armyinform.com.ua

Головна світлина: depositphotos.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: