В Україні перевірять університети, де різко побільшало студентів призовного віку

ОСВІТА
фото з відкритих джерел

В Міністерстві освіти звернули увагу на збільшення кількості чоловіків призовного віку серед студентів українських закладів вищої та передвищої освіти. До кінця навчального року Державна служба якості освіти України проведе низку перевірок.

Про це повідомляє МОН.

За даними міністерства, у січні-лютому 2024 року фахівці проаналізували інформацію про кількість здобувачів вищої та фахової передвищої освіти чоловіками призовного віку, які пішли навчатися у 2021-2023 роках.

«Результати аналізу свідчать про аномальне збільшення контингенту здобувачів вищої та фахової передвищої освіти у 2022 році: в цілому у 19 разів (або на 1880%). Найбільший сплеск зафіксовано в закладах освіти приватної форми власності, у відокремлених структурних підрозділах закладів вищої освіти обох форм власності, а також у деяких закладах державної форми власності, які 2021 року не мали здобувачів цієї категорії або зараховували не більше десяти осіб», — написали у МОН.

Зазвичай вступники обирали здобуття непослідовних рівнів освіти (наприклад, здобували другий ступінь бакалавра чи магістра), університети у великих містах, найдешевші за вартістю спеціальності або ті, де для вступу на платне навчання не потрібно складати НМТ. У МОН додали, що найрідше чоловіки призовного віку обирали медичні навчальні заклади, де діють жорсткіші умови вступу.

У Державній службі якості освіти відзначають, що внаслідок такого сплеску вступників збільшується навантаження на аудиторний фонд та викладацький склад. Також існує небезпека, що окремі керівники закладів вищої освіти не дотримуються вимог закону до організації освітнього процесу та насправді не забезпечують виконання освітніх програм для студентів призовного віку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: