Іран запустив по Ізраїлю понад 200 ракет та безпілотників

73_main-v1713053289
Скріншот: Israel / X

Американські та ізраїльські військові заявили про перехоплення іранських безпілотників, кількість яких перевищила сотню. Загалом Іран запустив по ізраїлю понад 200 ракет і безпілотників.

Спочатку Іран запустив у бік Ізраїлю ударні безпілотники.

Про це ввечері 13 квітня повідомила в Х Армія оборони Ізраїлю.

"Якийсь час тому Іран запустив із території країни безпілотні літальні апарати у бік Ізраїлю. ЦАХАЛ перебуває в стані підвищеної бойової готовності і постійно стежить за оперативною обстановкою", – ідеться в повідомленні, опублікованому о 23.18.

За словами американських офіційних осіб, військові США збили в суботу іранські безпілотники, які летіли на Ізраїль, пише CNN.

При цьому чиновники не уточнили, скільки саме безпілотників було збито, і де саме.

Разом з тим представник Сил оборони Ізраїлю заявив, що понад 100 безпілотників, випущених Іраном, були збиті за межами ізраїльського повітряного простору.

Пізніше представник ЦАХАЛу контр-адмірал Даніель Хагарі повідомив, що Іран випустив по Ізраїлю понад 200 ракет і безпілотників, пише The Times of Israel.

Ізраїль, Йорданія та Ірак закрили повітряний простір

В Ізраїлі повітряний простір закрили з 0.30 неділі, 14 квітня, пише The Times of Israel.

Управління аеропортів Ізраїлю (IAA) не уточнює, коли відновлять польоти. Відомство обіцяє надавати оновлену інформацію залежно від розвитку подій і рекомендує стежити за розкладом рейсів у авіакомпаній і на сайті IAA.

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) відстежує понад 100 дронів, які вже запущено з Ірану в бік Ізраїлю.

Управління цивільної авіації Ірану оголосило про "тимчасове і попереджувальне" закриття свого повітряного простору, повідомляє іракське агентство INA. Заборона почала діяти об 11.30 за місцевим часом (збігається з київським) і має тривати до 5.30. Влада країни каже, що заборону можуть продовжити.

Також повітряний простір закрила Йорданія, яка (теоретично) розташована на шляху дронів-камікадзе, запущених з Ірану по Ізраїлю. Про заборону "на кілька годин" повідомило Arab News.

Рішення пов'язане із "забезпеченням безпеки йорданської аерокосмічної галузі на тлі ескалації".

Після закриття повітряного простору Йорданія оголосила у своїй країні надзвичайний стан, наголошує The Times of Israel.

Погрози Тегерана

Міністр оборони Ірану Мохаммад-Реза Аштіані попередив, що країни, які нададуть свою територію або повітряний простір Ізраїлю для можливої атаки на Іран, отримають "рішучу відповідь" Тегерана. Його в ніч на 14 квітня цитує агентство IRNA в Х.

"Будь-яка країна, яка відкриє Ізраїлю свій повітряний простір або територію для нападу на Іран, отримає нашу рішучу відповідь", – пригрозив іранський міністр.

Відповідь США

Президент США Джо Байден провів у Білому домі консультації з командою з нацбезпеки у зв'язку з повітряною атакою Ірану на Ізраїль у ніч на 14 квітня. Про це глава Білого дому поінформував в Х.

"Я щойно зустрівся зі своєю командою з національної безпеки, щоб обговорити останню інформацію про атаки Ірану на Ізраїль. Наша відданість безпеці Ізраїлю від загроз із боку Ірану та його проксі залишається непохитною", – написав Байден.

Іран після атаки на Ізраїль заявив, що "справу можна вважати закінченою"

Представництво Ірану в ООН заявило в Х у ніч на 14 квітня, що іранську атаку на Ізраїль завершено.

"Справу можна вважати закінченою. Але якщо ізраїльський режим зробить ще одну помилку, відповідь Ірану буде значно суворішою", – ідеться в повідомленні.

У заяві також ідеться про те, що атака стала відповіддю на удар Ізраїлю по консульству Ірану в Дамаску.

Водночас високопоставлений ізраїльський посадовець зазначив у коментарі телеканалу Channel 12, що Ізраїль планує "значну відповідь" Ірану на безпрецедентну атаку ударними безпілотниками, повідомив The Times of Israel.

Читайте також: Трамп підтримав схвалення допомоги Україні, але "як позику, а не подарунок"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: