Книжки, які спонукають до читання: добірка від Центральної дитячої бібліотеки Львова

Центральна дитяча бібліотека Львова містить три відділи: книжки для молодших дітей від 1 року й до 4 класу та для старших – від 5 до 9 та відділ мистецтв (Art простір). Водночас тут можна знайти й книжки українських та іноземних авторів для дорослих відвідувачів. Усього фонд бібліотеки налічує близько 45 тисяч примірників.

ІА Дивись.info продовжує проєкт «Що почитати у львівських бібліотеках», який ми розпочали в «Національний тиждень читання» в грудні минулого року. Цього разу пропонуємо добірку книжок від Центральної дитячої бібліотеки Львова. Подивитися попередні переліки можна тут.

«Оскільки, ми –  Центральна дитяча бібліотека м. Львова, відповідно наша основна категорія читачів – діти (від 1 і до 17 років), хоча бібліотекою користуються також і молодь від 17 років та старші люди від 60 років. Водночас у нашому переліку запропоновані книги є для читача від 10 років, який ще себе шукає, який часто відверто говорить, що не полюбляє читати. Однак із нашого досвіду є книги, які спонукають до читання»,

– розповідає бібліотекарка Олеся Садовська.
Книжки у Центральній дитячій бібліотеці Львова. Фото/ ІА Дивись.info 

Олександра Дорожовець «Старий будинок»

Видавництво «Фонтан казок»

Олександр Дорожовець – сучасна українська письменниця та ілюстраторка. Дебютувала з книжкою «Старий будинок». У творчому доробку авторки також містяться книжки: «Замріяний котик Фаго», «Ліхтарики», «Сусідки».

Повість «Старий будинок» вийшла у межах конкурсу «Напишіть про мене книжку», яку організувало видавництво «Фонтан казок» у 2015 році. У книжці розповідається про двадцятирічну Софійку. Одного разу вона помічає старий будинок, який містить чимало таємниць. Так, дівчинка вирішує дізнатися про цей дім більше.

«Чудова світла і зворушлива історія про те, яким насправді важливим у нашому житті є все, створене з добром і любов’ю, у що вкладена частинка душі. Якщо будь- яку справу робити із любов'ю, то і неодмінно буде хороший результат. Цю книгу із власних спостережень я називаю «невидимою вакциною до читання». Часто так буває, що дитина відверто говорить про те, що не любить читати, а прочитавши «Старий будинок» – відкриває для себе чарівний світ книги»,

– каже Олеся Садовська.

«Вуличка виявилася тихою, як і її назва. Тут не їздили машини і майже не було людей, тому йти цією вулицею було значно приємніше, ніж галасливим проспектом. Уздовж дороги стояли переважно одноповерхові садиби, оточені великими садами», – з книжки Олександри Дорожовець «Старий будинок».

Олександра Дорожовець «Старий будинок». Фото/ ІА Дивись.info 

Джессіка Таунсенд «Невермур: випробування Марріган Кроу»

Видавництво Vivat

Джессіка Таунсенд – сучасна австралійська письменниця. Роман «Невермур: випробування Марріган Кроу» є дебютним для авторки. Книжка отримала низку нагород та відзнак у різних конкурсах. Зокрема, стала найкращою дитячою книгою року за версією Amazon. «Невермур: випробування Марріган Кроу» – це фантастична історія про дівчинку, яку вважають проклятою. Однак вона має шанс змінити долю, пройшовши різні випробовування.

«У цій книжці розповідається про Морріган Кроу. Вона значиться в Реєстрі Проклятих Дітей. Її звинувачують у всіх катаклізмах містечка Джекалфакс, але найстрашніше те, що вона повинна померти через прокляття в одинадцять років. Життя дівчинки змінює дивний чоловік – Юпітер Норт, який пропонує квиток до вступу у магічне Товариство Дивообраних і, власне, спасіння від смерті. Ця книга обов’язково сподобається шанувальникам історії про Гаррі Поттера та навчить, попри все, вірити в себе», – зазначає бібліотекарка.

«Кухонний кіт помер, і все через Морріґан. Вона не знала, коли і як це сталося. Думала, він міг з’їсти щось отруйне вночі. Жодних знаків, що вказували б на напад собаки або лисиці, не було», – цитата з книжки Джессіка Таунсенд «Невермур: випробування Марріган Кроу».

Джессіка Таунсенд «Невермур: випробування Марріган Кроу». Фото/ ІА Дивись.info 

Серія книг «Щоденник слабака» Джеф Кінні

Видавнича група «КМБУКС»

Джеф Кінні – американський письменник, розробник та дизайнер. У 2007 році дебютував з книжкою «Щоденник слабака». Згодом після цього вийшли 12 книжок у цій серії. Джеф Кінні входить до списку 100 найвпливовіших людей за версією журналу Time.

Особливістю книжки «Щоденник слабака» є те, що вона створена як роман у малюнках. Тут розповідається історія хлопчика Ґреґа, в житті якого стаються чимало пригод. Книжка стала бестселером за версією «New York Тіmes», «Publishers Weekly» та «USA Today».

«Це книга-фаворит серед читачів Центральної дитячої бібліотеки. Нею зачитуються хлопці, здебільшого ті, які стверджують, що не полюбляють читати. Тут розказано все про бажання бути класним та крутим, коли тебе вважають занудою. Вона допоможе позитивно ставитись до змін та знайти себе в цьому несправедливому світі. Книга доповнена кумедними малюнками життя-буття Ґреґа»,

– розповідає Олеся Садовська.

«Знаєте, як усі на початку року складають собі список «рішень», щоб постаратися стати кращою людиною? Для мене особисто проблема – придумати, як себе вдосконалити, бо я й так у числі кращих людей з-поміж усіх, кого знаю», – уривок з книжки «Щоденник слабака: остання крапля» Джеф Кінні.

Джессіка Таунсенд «Невермур: випробування Марріган Кроу». Фото/ ІА Дивись.info 

Ганс Юрген Пресс «Пригоди «Чорної руки»

Видавничий дім «Школа»

Ганс Юрген Пресс – німецький письменник та ілюстратор книжок для дітей. У виданні «Пригоди «Чорної руки» містяться заплутані історії, які має розгадати читач. Зокрема, такі загадки допоможуть відгадати учасники агенції «Чорна рука», до якої входять четверо школярів: Фелікс, Аделя, Ролло та Ківі зі своєю постійною супутницею вивіркою. Також текст книжки доповнений захопливими ілюстраціями автора.

«Ця книжка для тих, хто мріє відчути себе справжнім детективом, який розплутує загадки, що йому приготували злочинці. Разом зі школярами, які створили агенцію «Чорна рука», у читачів буде можливість розкрити таємницю закинутого будинку, в якому раптово з`являється загадковий чоловік; знайти викрадені старовинні коштовності,  а також віднайти таємний хід, розпізнати фальшиву купюру, стати свідками багатьох карколомних пригод. До того ж, у книзі є цікаві ілюстрації, завдяки яким можна перевірити, наскільки ви уважні до деталей. А на завершення ще й можна пройти тест, який дозволить оцінити ваші здібності детектива», – розповідає бібліотекарка.

«Уже пополудні юні детективи примчали до зоопарку на велосипедах і підійшли до клітки, з якої викрали дитину пантери. Аделя зазирнула під кущ і знайшла ключ, який Ролло помітив ще на газетному знімку», – цитата з книжки Ганс Юрген Пресс «Пригоди «Чорної руки».

Ганс Юрген Пресс «Пригоди «Чорної руки». Фото/ ІА Дивись.info.

Джесіки Таунсенд «Дивосвіт. Покликання Морріґан Кроу»

Видавництво Vivat

Ще одна книжка в цій добірці австралійської письменниці Джессіки Таунсенд – «Дивосвіт. Покликання Морріґан Кроу». Видання є другою частиною в серії історій про Морріґан Кроу від авторки. Цю книгу читають у понад 30 країнах світу.

«У цій чарівній історії є все: і магія, і пригоди, загадки, вічне протистояння добра і зла, яскраві герої, своєрідний гумор та дивовижне й захоплююче місто. Австралійська письменниця Джесіка Таунсенд зуміла побудувати живий світ, який дарує шарм Джоан Роулінг, Льюїса Керрола, Ніла Геймена», – підкреслює Олеся Садовська.

«Дівчинці закортіло бодай на хвильку зупинитися, щоб роззирнутися навколо. Вона ще ніколи не бачила цієї частини Невемура. І, якби так сильно не боялася загубити Юпітера в натовпі, з великим задоволенням роздивилася б вулицю з численними театрами й концертними залами», – з книжки Джесіки Таунсенд «Дивосвіт. Покликання Морріґан Кроу».

Джесіки Таунсенд «Дивосвіт. Покликання Морріґан Кроу». Фото/ ІА Дивись.info 

Йоун Колфер «Артеміс Фаул»

Видавництво «Школа»

Йоун Колфер – ірланський письменник. Він є автором таких книжок: «Бенні Шо», «О'Браєн Флайєрс», «Супернатураліст», «Розслідування Півмісяця» тощо. Головний та один з найвідоміших творів Йоуна Колфера – це фантастичний роман «Артеміс Фаул».

У книжці розповідається історію вундеркінда Артеміса. Сюжет книжки розгортається на початку ХХІ століття. Одного разу Артеміс вирішив «підлатати втрачені родині статки». Водночас така ідея може погано вплинути на інших, ба більше – розпочати війну між людьми та ельфами.

«Фантазійний сюжет книги захоплює нестандартною подачею. У розповіді зустрічаються і ельфи, і гноми, і лепрекони, і таємна поліція... ще й вигадана автором, «гном’яча» мова. А ще, у книзі зашифроване велике пророцтво, яке може розшифрувати кожен, хто її прочитає…»,

– каже Олена Садовська.

«Сонце було Артемісові не до лиця. Бо показувало всім не його вроду, а швидше навпаки. Довгі години, які він посиджував перед монітором свого комп’ютера, випили рум’янці на його щічках. При світлі дня він більше скидався на вампіра – геть такий самий блідий та дратівливий», – уривок із роману Йоун Колфер «Артеміс Фаул».

Йоун Колфер «Артеміс Фаул». Фото/ ІА Дивись.info 

Марцін Палаш «Ключик до Ельфа»

Видавництво «Школа»

Марцін Палаш – сучасний польський письменник. Автор дебютував з книжкою «Історії з землі монстрів» у 2004 році. Письменник є лауреатом польської національної літературної премії ім. Корнелія Макушинського. У творчому доробку Палаша є серія видань про собаку Ельфа – «Ельф всемогутній», «Ельфе, де ти?» та «Ключик до Ельфа». Усі ці книжки можна прочитати в Центральній дитячій бібліотеці у Львові.

«Веселою і дотепною, з нотками тонкого саркастично польського гумору, є книга  Марціна Палаша "Ключик до Ельфа". Тут міститься чудова розповідь від імені собаки про те, що вона думає та відчуває, потрапляючи в ту чи іншу ситуацію. Також йдеться про те, що в житті собаки, як і людини, все буває вперше: перша прогулянка із господарем, перший похід в супермаркет, вперше залишаєшся наодинці, перша дивна покупка (намордник). Ельф (кличка собаки) звертає увагу на те, щоб читач усвідомив, що собаки,  як і люди, хвилюються, лякаються, дратуються, сумують... А ще мають "потужну інтуїцію" та вміють відчувати поганих людей із недобрими намірами», – зазначає бібліотекарка.

«Трохи нудно в книжці. Коли б не моя сестра Ерка, було б зовсім кепсько, але, на щастя, її ще ніхто не забрав. Бо часом так трапляється, що собаки з інших кліток зникають. Тобто не зовсім зникають, просто хтось їх забирає», – цитата з книжки Марцін Палаш «Ключик до Ельфа».

Марцін Палаш «Ключик до Ельфа». Фото/ ІА Дивись.info.

Кетрін Ранделл «Дослідник»

Видавництво Vivat

Кетрін Ранделл – сучасна британська письменниця та науковиця. У творчому доробку авторки є такі книжки, як-от: «Одне різдвяне бажання», «Підкорювачі дахів», «Життя з Саки» тощо. Письменниця отримала за свої твори премії Waterstones Children's Book Prize та Blue Peter Book.

«Кожна дитина в цьому світі дослідник. Зазвичай слово «дослідження» означає мандри невідомими просторами, а інколи – повернення додому. Яскравим прикладом цього є книга Кетрін Ранделл «Дослідник». Це чудова дитяча книга про карколомні пригоди, таємниці та несподіванки, написана в дусі Робінзона Крузо. Читаючи, дізнавалась безліч інформації про флору та фауну вологих тропічних лісів Амазонки», – розповідає Олеся Садовська.

«Але що ще є правдою, так це багатюща історія та незліченні таємниці джунглів нашої планети. 2016 року школяр помітив щось дуже схоже на загублене місто майя, користуючись зображеннями, отриманими за допомогою супутників, і картами зоряного неба», – з книжки «Дослідник» Кетрін Ранделла.

Кетрін Ранделл «Дослідник». Фото/ ІА Дивись.info 

Девід Алдмонд «Скелліґ»

Видавництво Vivat

Девід Алдмонд – британський письменник. «Скелліґ» – дебютний твір автора, який переклали понад 30 іноземними мовами. Крім того, у творчому доробку письменника є такі книжки, як-от: збірка оповідань «Безсонні ночі», «Хлопчик, який плавав з піраньями», «Пожирачі вогню», «Хлопчик, який заліз на місяць», «Таємне серце», «Мене звати Міна» тощо.

У книжці «Скелліґ» зображена історія хлопчика Майкла. Одного разу він дізнається, що біля його дому в закинутому гаражі живе загадковий буркотун Скелліґ. Час від часу хлопчик навідується до нього, однак нікому не розповідає про свою таємницю, окрім дівчинки Міни.

«Це добра історія, водночас із нотками суму, про дорослішання, подолання страхів, розкриття таємниць. У ній просто та доступно розкрита тема сім'ї, дружби, школи, довіри, турботи,  пізнання світу, віри, смерті... Ця книга вчить не боятись робити добрі справи, допомагати один одному, бути щирими та відвертими. Вірити в те, що, якщо в щось сильно повірити, то це неодмінно стане реальністю. Адже дива трапляються, бо вони поруч з нами»,

– підкреслює бібліотекарка Олеся Садовська.

«Я глянув у темні очі Міни. Вони були широко розвернуті, сповнені сподіваннями, наче вона хотіла, щоб я щось побачив, щось промовив. Я згадав, як тримав на колінах малу, як ми з Міною несли Скелліґа. Я думав про його крила. І про тремке сердечко малої», – уривок з книжки Девід Алдмонд «Скелліґ».

Девід Алдмонд «Скелліґ». Фото/ ІА Дивись.info 

Центральна дитяча бібліотека м. Львова розташована на вулиці Окуневського, 3. Вона входить до мережі публічних бібліотек міста (Львівської муніципальної бібліотеки). Бібліотеку заснували у 1947 році, а у 1979 році відкрили в новому приміщенні на вулиці Т. Окуневського, 3.

Раніше Центральна бібліотека була головною книгозбірнею Львівської централізованої бібліотечної система для дітей. Сьогодні вона офіційно єдина дитяча бібліотека серед мережі Львівської муніципальної бібліотеки.

Колекція бібліотеки складається з близько 45 тисячі різноманітних видань. Зокрема серед них основу фонду становлять книжки для дітей. Це українська та світова література (класика та сучасні автори), книжки про війну, мистецтво, психологію, релігію, саморозвиток, а також видання іноземними мовами (чеською, польською, німецькою).

Своєрідним гаслом мережі бібліотек: «Читай те, що цікавить, так, як зручно». Знайти потрібно книжку можна в електронному каталозі Львівської Муніципальної Бібліотеки – за посиланням тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: