Як звучати впевнено: топ вправ для розвитку мови та голосу

фото/Getty Images

Впевнене мовлення складається з трьох компонентів: правильного дихання, звучного голосу і виразної артикуляції. З усім цим можна працювати, якщо виконувати щодня кілька вправ.

Сьогодні, 16 квітня, в Україні і світі святкують Всесвітній день голосу. З цієї нагоди ІА Дивись.info зібрала топ вправ для голосу.

Розвиток правильного дихання

Дихання-фізіологічна основа мови, тому починати постановку голосу слід з нього. Мета дихальних вправ – відпрацювання сильного, економного і рівномірного видиху. Якщо ви говорите тихо, то з високою часткою ймовірності проблема криється саме в слабкому видиху. Також потрібно навчитися поповнювати легені непомітно, щоб мова не переривалася непотрібними за змістом паузами. Для цього доведеться задіяти весь м'язовий апарат грудної клітини, включаючи ребра і діафрагму. Нарешті, на дихання впливає поза, тому не забудьте розправити плечі і підтягнути живіт.

Вправа 1

Станьте прямо, але не напружуйтеся. Покладіть одну долоню на верхню частину живота, другу – збоку на талію. Це необхідно для того, щоб ви могли відчути рух ребер і діафрагми під час виконання вправи. Без зусиль вдихніть, а видихайте на рахунок від 1 до 5. Не потрібно вимовляти рахунок вголос, зосередьтеся на русі ребер і діафрагми. Грудна клітка не повинна розтягуватися, як при глибокому вдиху! Вдихайте коротко і природно, видихайте – довго і плавно, але без зусиль

Вправа 2

Потрібно вдихнути носом, затримати дихання на рахунок від 1 до 3, а потім плавно видихнути через рот на рахунок від 1 до 5. Видихайте довго і плавно, вдихайте – коротко і природно. Спостерігайте за м'язами пресу: вони не повинні розслаблятися, живіт повинен бути втягнутий.

Вправа 3

Зробіть глибокий вдих через ніс на рахунок від 1 до 3. Затримайте дихання на рахунок "раз", а потім плавно видихніть через рот, вимовляючи «с», «ф» або «ш». Звук «с» повинен линути без поштовхів, вібрації або ослаблення до кінця видиху.

Вправа 4

Переходити до цієї вправи слід тільки після того, як ви освоїли економний вдих і плавний видих на звуках «с», «ф» і «ш». Положення тіла залишається тим же: стоячи, плечі розгорнуті, живіт підібраний. Зробіть глибокий вдих через ніс, з короткою паузою, а потім на одному видиху читайте скоромовку. Вона повинна звучати плавно, без поштовхів і пауз для забору повітря.

Постановка голосу

Робота з постановкою голосу починається з пошуку власного тембру і природного звучання. Це відправна точка: визначте гучність і тембр мови, при яких голосові зв'язки не напружуються, мова не зривається на вереск чи хрип. Запам'ятайте природне звучання: ваше завдання - поліпшити силу і виразність мови саме в цьому комфортному стані. Можете записати на аудіо короткий уривок вірша, скоромовку або уривок прози в своєму тембрі, щоб потім можна було порівняти звучання до і після вправ. Якщо постійно перенапружувати зв'язки, голос може «зірватися».

Вправа 1

Займайтеся сидячи, але не сутультеся – положення тіла впливає на звук. Злегка підніміть голову. Зробіть глибокий вдих через ніс, а на видиху тягніть сонорні звуки: «л», «м», «л», «р». Стежте, щоб звук виходив рівномірно, не тремтів, не згасав і не зривався.

Вправа 2

Ускладнена версія попередньої вправи полягає в тому, щоб додати до сонорних звуків голосні. Вимовляйте їх на видиху плавно і протяжно, як ніби співаєте. Важливо звернути увагу: акцент має бути не на голосному звуці, а на сонорному: «ммма», «ммме», «ммми» і так далі. Щоб поставити мову і розширити діапазон, поступово підсилюйте гучність: кожен склад вимовляєте тихо, голосніше і голосно. Потім у зворотному порядку: голосно, тихіше, тихо.

Вправа 3

Якщо ви відчуваєте, що здатні протягувати склади рівномірно, без тремтіння і поштовхів, можна переходити до наступного рівня складності. На видиху промовляйте серію складів з кожним сонорним, наприклад: «ла», «ле», «лі», «ло», «лу», «ли», «ле», «ля». Склади не повинні зливатися в одне слово, робіть між ними паузу. Спочатку говоріть повільно, потім – з прискоренням до кінця ряду, а потім – з уповільненням. Випишіть склади заздалегідь: необхідність тримати їх в пам'яті може відволікати від основного завдання з розвитку мови. За таким же принципом можна займатися із скоромовками.

Вправа 4

Ця вправа розвиває не лише голосовий діапазон, але й артикуляцію. Використовуйте складні комбінації приголосних для вдосконалення техніки мови і правильності вимови. Для цього вимовляйте склади разом. Однак читайте їх послідовно: один рядок – один довгий плавний видих. Спочатку читайте повільно і пошепки, потім голосніше і в природному темпі, а потім швидко і голосно. Використовуйте камінчики або горішки – перешкоди для мови.

Розвиток дикції

Працюючи зі складними сполученнями приголосних протягом 10-15 хвилин щодня протягом 6 днів на тиждень, ви можете очікувати значного покращення вашої дикторської артикуляції та правильної техніки вимови протягом місяця-двох. Однак це лише початок. Для досягнення професійного рівня не забувайте про додаткові методи поліпшення артикуляції.

Вправа 1

Розправте плечі, втягніть живіт та розслабтеся. Це робоче положення. Зробіть глибокий вдих носом, на видиху вимовіть коротку скоромовку – будь-яку. Наприклад, «купи кіпу пік». Спочатку беззвучно ворушіть губами, на новому видиху проговоріть її чітко, але пошепки. Потім тихо, голосніше і голосно. Темп повинен наростати разом з гучністю, але не поспішайте строчити як з кулемета, головне – правильність артикуляції.

Вправа 2

Для покращення техніки вимови корисно читати вголос вірші, відбиваючи ритм долонями і рухаючи плечима. Вибирайте вірші за своїм смаком, але найбільш ефективною буде робота з дитячими віршами, оскільки у них простий ритм. Для досягнення результатів у середньому потрібно витрачати 2-3 місяці.

фото/IMG

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: