Львівські хірурги врятували немовля з вродженою вадою легень

Львівські хірурги врятували новонароджену дівчинку з вадою легень
Дівчинка з мамою та команда медиків, які її врятували/лікарня Святого Миколая

У Львові прооперували восьмиденну дівчинку, яка могла задихнутись будь-якої миті через вроджену ваду легень.

Про це розповіли у дитячій лікарні Святого Миколая.

Як кажуть медики, у немовляти кістозно-аденоматозна мальформація легень. Це означає, що ліва легеня ще не народженої крихітки замість здорових тканин вкрилася кістами - патологічними порожнинами, які заповнені рідиною. Про діагноз матір дівчинки дізналась ще під час вагітності. Тоді ж лікарі вже розробляли план порятунку немовляти.

Коли ж дівчинка народилась, її одразу обстежили, провели рентгенографію і КТ та підтвердили попередньо встановлений діагноз. Ліва легеня крихітки була вкрита кістами і геть не дихала, через що в органі не виконувалась функція газообміну.

«Зазвичай, малюків із кістозно-аденоматозною мальформацією легень оперують хоча б на восьмому місяці життя. Однак у Соломії часу підрости та набратися сил перед операцією - не було. З першим вдихом дитини новоутвори в легені збільшувались із блискавичною швидкістю. Ба більше - кісти вже почали тиснути на серце, трахею, нерви та бронхи немовляти. Без операції Соломійка могла раптово померти будь-якої миті. Тож команда наших лікарів вирішила не ризикувати. А оперувати негайно - вже на 8-й день життя дівчинки», — йдеться в повідомленні.

Для цього хірурги зробили три проколи по 3 і 5 міліметрів без розрізання грудної клітини. У немовляти видалили нижню хвору половинку легені.

Операція минула успішно і тепер дівчинка повністю здорова.

Раніше ми розповідали, що львівські лікарі вилікували трирічного пацієнта, який народився із патологією нирок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: