Львів'янин отримав біонічний протез руки та планує повернутись на фронт

Воїнові зі Львова встановили біонічний протез руки
В центрі НЕЗЛАМНІ вставили 25-й біонічний протез руки: штучну кінцівку отримав 42-річний захисник/НЕЗЛАМНІ

У Львові встановили біонічний протез руки 42-річному ветеранові, який отримав поранення на фронті у травні торік.

Про це повідомили у Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) у Львові.

У перші дні великої війни чоловік добровільно приєднався до Сил оборони та став розвідником. З огляду на особливості служби і плани її продовжити, воїн попросив не розголошувати його імені та не показувати обличчя.

Торік у травні він виконував бойове завдання в тилу ворога, наступив на міну та підірвався. захисник.

Внаслідок важкої мінно-вибухової травми він втратив праву кисть. Також уламки пошкодили легені, голову та плече військового.

Позаду – уже понад 20 операцій в різних шпиталях України.

До Львова, у центр НЕЗЛАМНІ, розвідник приїхав уже на протезування та відновлення. Йому потрібна високофункціональна штучна кінцівка. Воїн говорить, що планує повернутися на фронт, а протез йому потрібен, аби ділитися досвідом з іншими.

Процедура отримання протеза в Україні

Наразі суттєво спрощена процедура звернення та отримання направлення за протезом. Це можна зробити в лікарні, де перебуває людина, через ЦНАП або ж електронному кабінеті особи з інвалідністю. Процес виготовлення протезу залежно від складності ампутації у середньому складає 45 днів. Головне – протезування в Україні є повністю безоплатним та гарантованим державою.

Щоб кожна людина з потребою у протезі могла його отримати, держава запровадила прозорий механізм відшкодування коштів за виготовлення таких виробів протезним підприємствам.

Так, на допоміжні засоби реабілітації (ДЗР), зокрема протези, встановлюються граничні ціни. Граничні ціни – це той максимум, який може коштувати виготовлення протезу, що покривається державою. Вони встановлюються із врахуванням ринкових цін, щоб протезне підприємство могло виготовити, а людина – отримати будь-який необхідний протез, навіть  високофункціональний, і не залучати для того особисті кошти.

Щоб запобігти завищенню цін з боку протезних підприємств, держава звільнила від оподаткування ввезення комплектуючих до відповідних виробів.

Що стосується нагляду і контролю за виготовленими ДЗР, то для запобігання встановленню неякісних чи невідповідних комплектуючих працює механізм попереднього огляду допоміжного засобу реабілітації. В межах моніторингу забезпечення ДЗР до огляду також можуть залучатись представники соцзахисту чи територіальних відділень Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Важливою для користувачів ДЗР є можливість перевірити, – отримуючи виріб на підприємстві, – чи встановили на ньому саме ті комплектуючі, які були зазначені в документах. Це легко перевірити: всі основні комплектуючі мають серійний номер, його можна звірити з документами до ДЗР і упевнитися, що все в порядку.

Крім того, нагляд за якістю всіх медичних виробів, зокрема, ДЗР, здійснює Держлікслужба. У 2024 році повноваження Держлікслужби проводити перевірки мають поновитися.

Важливим є зворотній зв’язок від людей, які отримали протези. Щоб впевнитись, що протезування було проведено якісно, територіальні відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю щомісячно здійснюють опитування відповідних осіб.

Результати таких опитувань потім направляються протезним підприємствам для реагування.

Також передбачена і діє процедура, відповідно до якої кожна людина при отриманні засобу має перевірити можливість користування цим засобом і упевнитись, що він відповідає призначенню. У протилежному випадку – вона має можливість відмовитися від виробу. Тоді або підприємство виправляє недоліки за власний кошт, або людина може звернутися за таким виробом до іншого підприємства. Виготовлений для неї попереднім підприємством протез – оплачений державою не буде.

Й одне з основних нововведень – визначення потреби в конкретному виробі здійснюється мультидисциплінарними командами. Саме до їх обовʼязків входить підібрати виріб, перевірити відповідність виробу призначенню під час його прийому. Мінсоцполітики і МОЗ працюють над збільшенням кількості таких команд, щоб всі призначення ДЗР здійснювались за їх участю.

Чи потрібно платити за протез

Протезування в Україні – безоплатне. Щоб отримати якісний протез, не потрібно збирати кошти та їхати за кордон. Держава забезпечує протезом кожного, хто його потребує. Гроші на це щороку передбачаються у бюджеті. Держава також покриває й обслуговування та ремонт протезу.

Хто має право на безоплатний протез

На безоплатний протез мають право усі українці, не тільки військові. А саме: військовослужбовці та службовці правоохоронних органів, ветерани; постраждалі від війни цивільні громадяни; люди з інвалідністю, які отримали інвалідність не через бойові дії; діти з інвалідністю, діти з порушеннями опорно-рухового апарату.

Військові забезпечуються двома видами протезів: механічним і електричним.

Як отримати протез безоплатно

  1. Подати документи для безоплатного отримання протезів за державною програмою. Якщо ви ще у лікарні – зверніться до соціального працівника, який є у медзакладі. Якщо соціального працівника немає – зверніться до лікаря з проханням запросити працівника з територіального відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, який допоможе подати документи. Або зверніться до найближчого ЦНАПу чи в місцевий орган соціального захисту населення. АБО подайте документи онлайн через електронний кабінет особи з інвалідністю. При первинній реєстрації потрібно підвантажити скановану копію або фотокопію висновку МСЕК або ЛКК або ВЛК у полі «Документ, який надає право на пільгу». Інструкція, як зареєструватися в кабінеті особи з інвалідністю, є на сайті Міністерства: розділ Особам з інвалідністю – внизу сторінки Інформація щодо користування Електронним кабінетом особи з інвалідністю.
  2. Отримати направлення. На забезпечення протезом направлення прийде в електронний кабінет особи з інвалідністю, навіть якщо ви подавали документи не через цей кабінет, а, наприклад, у ЦНАПі. Тому радимо у будь-якому випадку зареєструватися в електронному кабінеті. Направлення дає можливість обрати будь-яке протезне підприємство.
  3. Звернутися до протезного підприємства можна у будь-який спосіб: онлайн, телефоном, у лікарні через соцпрацівника чи керівника реабілітаційного відділення. Перелік протезних підприємств є на сайті Мінсоцполітики за посиланням https://1ll.ink/owfh6
  4. Подати офіційну заявку (в паперовій чи електронній формі) до протезного підприємства. Фото або сканкопію заявки потрібно завантажити в електронний кабінет, якщо подаєте заявку через електронний кабінет.
  5. Підприємство починає виготовляти протез.
  6. Взаємодія з працівниками підприємства під час виготовлення протезу (примірка і т.д).
  7. Впродовж 45 робочих днів безоплатно отримати готовий протез. При простих випадках на виготовлення протезу достатньо 3 тижні.
    Максимальний час очікування з моменту подання документів до забезпечення протезом – 3 місяці.

Чи потрібно мати встановлену інвалідність, щоб отримати протез

Якщо людина постраждала внаслідок війни, для забезпечення протезом не потрібно чекати встановлення інвалідності. В інших випадках – встановлення інвалідності потрібне.

Які документи необхідні для безоплатного протезування

Перелік документів: паспорт громадянина України (або посвідка на постійне/тимчасове проживання; посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту; тимчасове посвідчення громадянина України) та ідентифікаційний код; довідка про обставини травми від командира військової частини (для військових); висновок ВЛК (для військових) чи ЛКК (для цивільних); посвідчення УБД (для військових).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: