Архітектурний конкурс на меморіал Героїв України у Львові завершився: який проєкт переміг

img6575-fa2ea1b3
Візуалізація, 1 місце. Джерело фото: ЛМР

У Львові протягом трьох місяців тривав архітектурний конкурс на меморіальний комплекс військових поховань Героїв України на вул. І. Мечникова. За його результатами, переможцями конкурсу стала команда архітекторів з Хмельницького – Віктор Голубєв та Дмитро Райфшнайдер.

Про це повідомили в пресцентрі Львівської міської ради.

Там розповіли, що там планують облаштувати, окрім зони поховань, меморіальний сквер, музей, монумент невідомому солдату, каплицю та колумбарій (місце для захоронення урн з прахом).

Проєкт переможців ще будуть доопрацьовувати з членами дорадчої ради, до якої входять військові, родини загиблих та представники духовенства і з якими напередодні зустрічались архітектори.

Детальніше про проєкт переможців конкурсу: яким буде меморіал Героїв України

У ЛМР розповіли, що згідно концепцією проєкту намогильні споруди на цвинтарі пропонують виконати з білого архітектурного бетону із вкрапленнями натурального каменю («терраццо»). На надгробному камені буде місце для фотографії та імені з роками життя полеглого, поряд також буде ще місце для розміщення квітів та лампадок. Збоку біля могил облаштують невеличкі місця для сидіння уніфікованого дизайну.

Важливою частиною зони поховань стане колумбарій - місце для захоронення урн із прахом, куди можна буде спуститися як сходами так і пандусом.

«На передній частині комплексу біля вул. Мечникова  пропонуємо облаштувати площу із монументом невідомому воїну. Концепція нової площі полягає у зміненні осі міста на вісь історичну. Ця вісь направлена на Північний Схід та Схід в усереднену точку, що поєднує координати боїв за Київ, Харків, Донецьк, Авдіївку, Дебальцеве, Іловайськ, Херсон та основний напрямок оборони України. Таке зміщення осі повинне привернути увагу до географічної єдності України та контрастувати зі структурою міста, врізаючись у неї», — говорить автор проєкту  Дмитро Райфшнайдер.

Візуалізація, 1 місце. Джерело фото/ ЛМР

За інформацією міськради, січення граней Монументу невідомому воїну нагадуватиме щит. Монумент може мати багато символічних прочитань, але основне - це зелені шляхи, що в перспективі йдуть до неба. Так, зелень на щиті символізуватиме цвіт нації, який пішов захищати державу.

Крім того, на площі розмістять плиту, на якій зобразять графічні знаки бригад і підрозділів, герої яких воювали за Україну. Тут же буде і місце покладання квітів. Вкінці «марсового поля» залишать хрест на честь Української галицької армії, який завершує центральну вісь всього комплексу, а біля нього буде розміщена молитовна споруда.

Переглянути презентацію проєкту можна за посиланням.

Візуалізація, 1 місце. Джерело фото/ ЛМР
Візуалізація, 1 місце. Джерело фото/ ЛМР

Як обирали переможців конкурсу

У ЛМР зазначили, що переможців фахове журі обирало серед 27 поданих конкурсних робіт. В журі працювало 9 людей з різних середовищ: меморіалізації, представники органів місцевого самоврядування, обласної адміністрації, спілки архітекторів, практикуючі архітектори та професори. В процесі виникало багато дискусій, проте результати конкурсу журі затвердило одноголосно. У міській раді долали, що раніше Дмитро Райфшнайдер з командою переміг у конкурсі щодо зведення церемоніальної будівлі на Янівському цвинтарі.

«Ми обрали проєкт, де в центрі є поховання Героїв – це основний елемент, який ніщо не може затьмарити. З точки зору самих поховань, надмогильних споруд – тут все дотримано досить коректно. Є козацький хрест, є альтернативна версія цього поховання для нехристиян, є можливість дістатися до будь-якого місця поховання на кріслі колісному. Мабуть, з точки зору вирішення самої зони поховань – це найбільш коректний з усіх поданих», – розповів головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Презентація проєкту. Джерело фото/ ЛМР

За інформацією ЛМР, раніше автори ідеї презентували вже свій проєкт дорадчій раді, куди входять представники Міністерства Оборони та різних бригад Збройних сил України, родини загиблих Героїв, представники громадськості та духовенства.

«Українська військова меморіалістика – це те, що ми повинні створити сьогодні з нуля, тому що її немає, а те, що було, не є прикладним. Тому Львів у цьому плані є першопрохідцем і важливо правильно як з функціональної, так і з естетичної точки зору побудувати цей проєкт, щоб він був гідним заплаченої ціни всіма загиблими, які там поховані. Ми сьогодні побачили хороший проєкт, але його ще треба доповнити і ми максимально готові до цього долучитися», – розповів Тарас Іщик, військовослужбовець 103-ї окремої бригади територіальної оборони.

Крім того, як зазначили у міськраді, представники родин загиблих схвально відгукнулися про презентований проєкт, лиш попросили відзначити на меморіалі імена зниклих безвісти захисників, щоб їхні родини також мали де вшанувати рідних.

Також додаткові рекомендації команді переможців дало і журі конкурсу. Серед іншого радять додати озеленення, яке закриє міські будинки з північного боку меморіалу.

У ЛМР зазначили, що друге місце у конкурсі посів колектив у складі: Андрій Лесюк, Михайло Когут, Катерина Іващук, Ярослав Іваськів, Єгор Перепелюк, Ігор Когут (м. Львів). А третє: колектив у складі: Денис Козак, Анна Помазанна, Христина Муха, Тютюнник Артем, Сімоне де Якобіс, Малґожата Куцевич.

Візуалізація, 2 місце. Джерело фото/ ЛМР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: