Фахівці виявили надмірну кількість трансжирів під час дослідження вуличної їжі Львова

вулична їжа
ілюстративне фото/getty images

У третині вуличної їжі та продуктів із магазину, відібраних в центрі Львова, виявлено вміст трансжирів, що перевищує максимально допустиме значення.

Про це повідомив народний депутат України, голова комітету ВР з питань здоров’я нації Михайло Радуцький, посилаючись на презентацію попередніх результатів дослідження, яке провели експерти ВООЗ.

В рамках проєкту FEEDCities експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я провели дослідження у центрі Львова, відібравши 60 зразків вуличної їжі та 60 зразків з магазину. Результати показали, що у понад 30% продуктів вміст трансжирів перевищував максимально допустиме значення.

Серед вуличної їжі найвищий вміст трансжирів було виявлено у печених виробах, піці, паніні, донерах, фалафелі, круасанах та тістечках. Щодо магазинних продуктів, найбільша кількість трансжирів була виявлена у тортах, печиві, десертах на основі молочних продуктів, морозиві, заморожених продуктах, маргарині, сирах та переробленому м'ясі.

Трансгенні жири в фастфуді

Оскільки транс-жири знаходяться в маргарині і в рафінованій рослинній олії, вони можуть зустрічатися в складі будь-яких продуктів, що включають ці інгредієнти – починаючи від напівфабрикатів, різної випічки і солодощів (виготовляються на основі маргарину), закінчуючи картоплею фрі і іншими обсмаженими в рослинному маслі фастфудом.

Трансгенні жири здатні утворюватися при повторному нагріванні, навіть якщо заморожена лазанья з супермаркету спочатку не містила транс-жирів, то при розігріві вони в ній обов’язково з’являться – і чим вище буде температура нагріву і довше його тривалість, тим більше небезпечних трансгенних жирів ви отримаєте.

Транс-жири, які утворюються в оліях при повторній високотемпературній обробці, є канцерогеном і здатні шкодити здоров’ю і порушувати метаболізм. Їх вміст у продуктах законодавчо обмежена в багатьох країнах, але не в Росії, Китаї та Азії. Транс-жири містяться в маргарині і в будь-якій їжі, обсмаженій в рафінованій рослинній олії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: