Львів - серед найпрозоріших міст в Україні, - дослідження

image - 2024-04-09T204524.972
Вигляд на Львів. Ілюстративне фото / ІА Дивись.info

Сьогодні, 17 квітня, Transparency International Ukraine презентувало дослідження прозорості українських міст за 2023 рік. Статус «прозоре місто» отримали Львів, Тернопіль, Мукачево, Дніпро, Дрогобич – це ті міста, які продемонстрували зростання рівня прозорості і мають найкращі практики взаємодії зі своєю громадою через різні електронні сервіси.

Про це повідомляє міська рада.

Натомість 23 міста стали «частково прозорими», а 52 міста України визнали «непрозорими».

Як зазначив Вячеслав Ломброзо, керівник сектору з питань доброчесності та запобігання корупції Львівської міської ради, Львів з 2020 року щорічно отримує статус «прозоре місто».

«Уже 7 років ми проводимо дослідження рівня прозорості міст України. До повномасштабного вторгнення був стрімкий ріст по прозорості. Багато міст ставали прикладом не тільки для міст України, але й для міст за кордоном. На жаль, після вторгнення, ситуація кардинально змінилася, але запит на прозорість залишається як у містян так і в місцевої влади», - відзначив Андрій Боровик, виконавчий директор Transparency International Ukraine.

Цьогоріч рейтингу між містами України не формували, а присвоювали містам категорію «прозоре місто», «частково прозоре» і «непрозоре», на основі аналізу діяльності міських рад за 40 критеріями. Участь у дослідженні взяло 80 міст України.

«Після повномасштабного вторгнення ми змінили методологію оцінювання рівня прозорості міст України. Ми не робимо рейтингу і не хочемо, щоб міста змагалися між собою, а робимо оцінку прозорості їхньої діяльності.

Відтак, серед 80 міст, які взяли участь в дослідженні, середній рівень прозорості становить 42,3%.

52 міста є «непрозорими» (Бориспіль, Запоріжжя, Ірпінь, Умань, Харків, Черкаси, Самбір, Полтава…)

23 міста стали «частково прозорими» (Київ, Одеса, Луцьк, Калуш, Вінниця, Хмельницький, Чернівці, Чернігів, Івано-Франківськ..).

Застосування цих практик є важливим з огляду на бажання України стати членом Європейського Союзу також. Як вважає Аллан Паг Крістенсен, керівник Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні, зростання рівня прозорості – це зменшення рівня корупції.

«Прозорість покриває ті прогалини, які можуть дати місце корупції. Незважаючи на війну і ті виклики, з якими стикаються міста України, ми вражені тим прогресом, який був здійснений у плані прозорості для запобігання корупції. Вважаю, що зараз є вища потреба у прозорості і запобігання корупції ніж було у минулому», - наголосив Аллан Паг Крістенсен.

Мародерством назвав корупцію в час війни мер Львова Андрій Садовий і подякував представникам Transparency International Ukraine за пророблену роботу і ті зауваження, які надають містам щодо їхньої роботи.

«Кожен має робити все, щоб мінімізувати корупцію на своєму рівні і робити свою діяльність якомога прозорішою, особливо в часі війни. Адже якісне урядування неможливе без прозорості. А без якісного урядування немає нашої перемоги. Тому велика подяка за вашу роботу, за відзначення роботи нашої громади, за те, що стимулюєте нас вдосконалювати механізми нашої роботи і застосовувати сучасні міжнародні кейси», - наголосив мер Львова Андрій Садовий.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: