Спеціальні станції для моніторингу стану забруднення повітря встановлять у Львівській області

Дизайн без назви - 2024-04-17T162137.346
Ілюстративне фото: canva

Львівська область приєднується до інших областей України зі створення системи моніторингу атмосферного повітря. Тут встановлять 6 стаціонарних автоматизованих пунктів спостережень.

Про це повідомили в пресцентрі Львівської обласної військової адміністрації.

Там розповіли, що департамент екології та природних ресурсів Львівської ОВА розробив «Програму державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря на 2021-2025 роки Львівської зони». Вона включає в себе модернізацію мережі спостережень за якістю повітря, встановлення в області пунктів для збору даних про якість атмосферного повітря та метеопараметрів в режимі реального часу з використання сучасних підходів до оцінювання цієї якості за допомогою методів моделювання та супутникових даних.

За інформацією ЛОВА, протягом 2024-2025 років планують встановити 6 стаціонарних автоматизованих пунктів спостережень та програмного комплексу. На закупівлю цих систем більшу частину коштів виділяють за рахунок гранту Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ за дорученням Федерального міністерства економіки і захисту клімату Німеччини та частини – з обласного екологічного фонду.

«Наявність інформації про стан повітря дає можливість вчасно та оперативно вирахувати кількість забруднювальних речовин викинутих у повітря після ракетних обстрілів, дронових атак, як наслідок горіння промислових об’єктів чи нафтобаз, зафіксувати та зібрати докази російської агресії з метою подальшого відшкодування за завдані збитки», - зазначила т.в.о. директорки департаменту екології та природних ресурсів Оксана Війтик.

Моніторинг стану забруднення повітря в Україні

У ЛОВА зазначили, що завдяки оцінці викидів в атмосферне повітря може здійснюватиметься розробка заходів, спрямованих на поліпшення якості повітря. Наприклад, йдеться про коригування руху автомобільного транспорту, зменшення навантаження автотранспорту на певні ділянки дороги, модернізація побутового опалення, створення додаткових зелених зон у містах, тощо.

Крім того, як підкреслюють у ЛОВА, цілодобовий моніторинг забруднення повітря особливо потрібен через воєнні дії на території України, адже відбуваються пожежі у промислових, енергетичних та інфраструктурних об’єктах, у житловому секторі та природних екосистемах, спричиняючи великі обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, парникових газів.

За даними Міндовкілля, загальна сума збитків від російської агресії вже перевищує 2,4 трильйони гривень. Понад половину цих збитків це забруднення атмосферного повітря. Україна, як кандидат у члени Євросоюзу має певні зобов’язання. Одним із головних зобов’язань у сфері охорони довкілля є приведення вітчизняного законодавства до стандартів ЄС.

Згідно із законодавством ЄС, створення системи моніторингу атмосферного повітря стартує з прийняття державної програми моніторингу довкілля, одна з вимог якої – розробка та дія регіональних програм моніторингу довкілля в кожній області.

Детально про державну систему моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря на законодавчому рівні можна ознайомитись за покликанням тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: