Львівський акушер-гінеколог розповів, як підготуватись до вагітності (частина перша)

Планування вагітності — важливий процес для майбутніх матерів. Йдеться не лише про період відмови від шкідливих звичок, а й низку аналізів та вакцинацію.

Про головні правила підготовки до материнства, обов'язкові обстеження вагітних та те, як правильно відвідувати жіночу консультацію розповів лікар акушер-гінеколог Андрій Конс під час лекції у пологовому відділенні дитячої лікарні святого Миколая Першого медичного об'єднання Львова. ІА Дивись.info занотувала головне.

Акушер-гінеколог Андрій Конс/ІА Дивись.info

Що робити перед вагітністю

Спершу потрібно сходити до терапевта та проконсультуватись. Якщо є зауваження щодо здоров'я, то насамперед потрібно лікуватися.

Похід до стоматолога не забороняється ні до вагітності, ані під час неї. Але є застереження: у першому триместрі (до 14 тижнів вагітності) не рекомендують робити рентген, оскільки в цей період відбувається закладення нервової трубки плода. Загалом всі інші знеболення під час стоматологічних процедур робити дозволено.

Наступне — контроль за вагою. Це питання, зрештою, є дискусійним, але, якщо зважати на рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я, її потрібно нормалізувати. Індекс маси тіла має бути не більше 25.

Фізичні навантаження. Якщо ви професійний спортсмен і настала вагітність, а ви продовжуєте займатись спортом, ваші травми можуть спровокувати загрозу викидня, відшарування плаценти тощо.

Відмова від шкідливих звичок. Йдеться про куріння, алкоголь, наркотики та деякі лікарські засоби, які впливають на плід. Коли ви вперше йдете на прийом у жіночу консультацію, то маєте відверто сказати лікареві, які препарати ви приймаєте.

Вакцинація до вагітності. Рекомендована від кору, паротиту та краснухи. Це живі вакцини, які вже під час вагітності є забороненими. Але, якщо вам помилково ввели цю вакцину, а ви вже вагітна, то це не є показом до переривання. Втім варто попередити свого лікаря з жіночої консультації, аби він скурпульозніше стежив за вашим станом.

Ознаки вагітності

Колись їх поділяли на абсолютні та відносні. Нині ж такого поняття вже немає.

  • Відсутність менструації.
  • Біль у грудях - це відбувається через те, що перерозподіляються рідини та стається зміна гормонального фону кожної вагітної жінки.
  • Втома та сонливість. Коли настає вагітність, утворюється плацента, з'являється плід. І організм вагітної жінки починає працювати вдвічі більше: збільшується об'єм кровообігу і рідини в організмі. Серце починає швидше працювати, збільшується пульс. Це можна не помічати під час першого триместру. 
  • Нудота та блювання. У нормі може турбувати до 20 тижня вагітності. Далі вони самостійно минають. З цим можна боротись або народними, або медикаментозними методами. Останні — за рекомендаціями лікаря. Призначають, коли є діагноз «нестримне блювання», себто більш ніж сім разів на добу. 
  • Виділення. Йдеться про звичайні слизові, може з'являтись молочниця. 
  • Зміна смакових відчуттів.
  • Перепади настрою, вони відбуваються через зміну гормонального фону. 
  • Часті походи до туалету. В організмі вас вже є двоє, тому збільшується об'єм крові, нирки працюють вдвічі швидше, адже нирки плода починають працювати з 17-20 тижня. Розмір матки тисне на сечовий міхур. 
  • Судоми в нижніх кінцівках — через брак в організмі вагітної жінки магнію та кальцію. За цим треба детально стежити, а також за підшкірним розширенням варикозних вен.

Коли ставати на облік в жіночій консультації

Ставати на облік потрібно до 12 тижнів вагітності. До цього часу вагітна має пройти перший скринінг з ультразвуком та іншими біохімічними показниками, які розраховують ризик хромосомних аномалій у плода. В той же час лікар розроблятиме план лікування тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: