Користь і шкода часнику: як вживати, щоб не нашкодити організму

гн

Часник вважається не тільки ароматною приправою, а й корисним продуктом, який цінують за лікувальні властивості й цілющий склад. Правда, є випадки, коли часник може стати отрутою.

Ця гостра рослина є традиційним елементом української кухні, використовується у різних варіаціях: від молодих голівок і зрілого часнику (у вигляді очищених зубців) до молодих зелених пагонів та стебел. А сьогодні, 19 квітня, в Україні та світі відзначають День часнику. З цієї нагоди ІА Дивись.info розповідає про користь та шкоду цього продукту харчування.

Чим корисний часник

Ось 9 причин додати часник у свій раціон:

1. Противірусні й антибактеріальні властивості. Лікувальні властивості часнику науково не доведено в тому вигляді, що він саме лікує хвороби. Але в ньому містяться речовини, такі як фітонциди, які науково підтверджено застосовуються для профілактики застуд і ГРВІ. Важливо зазначити, що вони також можуть допомогти у профілактиці хвороб, які активізуються при ослабленому імунітеті, особливо це стосується хронічних захворювань травної, сечовидільної системи та хвороб дихальних шляхів.

2. Часник має ще одну перевагу — корисні властивості для кишківника. Він пригнічує процеси бродіння, що сприяє профілактиці здуття та сприяє оздоровленню мікрофлори кишківника. Цей орган забезпечує близько 80% імунітету організму, тому користь для мікрофлори та пригнічення хвороботворних бактерій за допомогою фітонцидів є дуже сильною підтримкою для імунної системи.

3. Дієтологи та гастроентерологи відзначають користь часнику для жовчного міхура. Його жовчогінні властивості сприяють перетравленню жирної їжі та діють як профілактика застою жовчі, що може призвести до утворення каміння, запальних процесів у міхурі та недостатнього засвоєння жиророзчинних вітамінів.

4. Позитивні властивості часнику відзначаються його корисним впливом на здоров'я зубів та ясен. Регулярне вживання часнику у їжу може знизити ризик появи карієсу та захворювань ясен. Це пояснюється тим, що більшість таких захворювань спричинені бактеріями, а часник має потужну антибактеріальну дію, яка допомагає у боротьбі з ними.

5. Часник містить рослинні антиоксиданти, які відіграють важливу роль у захисті організму від вільних радикалів. Антиоксиданти є необхідними для захисту від негативного впливу ультрафіолетового випромінювання, стресу, шкідливих компонентів їжі та забрудненого повітря (наприклад, продуктів горіння). Крім того, антиоксиданти володіють антимутагенною дією, що сприяє профілактиці утворення пухлин, особливо в органах травної системи та передміхурової залози.

6. У 100 грамах часнику міститься приблизно 80% денної потреби у вітаміні В6 і марганці. Ці два складники є дуже важливими для нормальної роботи нервової системи та мозку. Інші вітаміни з групи В містяться у часнику в кількості від 5% до 12% денної потреби, вітамін С у більшій кількості — понад 35% від добової норми, а фосфор і кальцій — близько 20%. Зрозуміло, що велику кількість часнику з'їсти важко, але навіть декілька зубчиків на день можуть забезпечити організм вітамінним бонусом (1 зубчик у середньому має вагу 3-4 грами).

7. Особливу увагу варто звернути на антиоксидантні властивості зеленого часнику. Користь від нього вища, оскільки у зелених пагонах міститься хлорофіл — природний антиоксидант, який має значний вплив на доставку кисню до всіх клітин організму. Це сприяє покращенню розумових процесів і загалом підтримує здоров'я мозку та нервової системи.

8. Часник, завдяки своїм жовчогінним властивостям і позитивному впливу на кишківник (за умови, що він здоровий), сприяє поліпшенню процесів травлення та очищенню організму. Це, у свою чергу, може позитивно вплинути на процеси схуднення, оскільки ефективне травлення та виведення токсинів з організму можуть сприяти зниженню зайвої ваги.

9. Часник може мати помірний ефект на зниження артеріального тиску. Це пов'язано з його вмістом специфічних речовин, які можуть сприяти розширенню судин та покращенню їхньої еластичності.

Однак важливо враховувати, що вплив часнику на артеріальний тиск може варіюватися в залежності від індивідуальних особливостей кожної людини. Людям з підвищеним артеріальним тиском рекомендується консультуватися з лікарем перед вживанням часнику в якості засобу для зниження тиску.

Рexels

Коли часник може бути шкідливим

Основними негативними властивостями часнику є його сильний смак і подразнююча дія, які можуть бути особливо неприємними для людей з чутливою травною системою або певними захворюваннями.

Ось деякі протипоказання до його споживання:

  • гастрит, панкреатит і ерозії органів травної системи в стадії загострення;
  • виразка шлунку, кишківника або дванадцятипалої кишки;
  • ентероколіт кишківника (запальні процеси), особливо гострий;
  • хвороба Крона;
  • тимчасові розлади травлення або хвороби (діарея, геморой);
  • жовчокам’яна хвороба до повного усунення каменів (жовчогінні властивості часнику можуть спричинити рух каменів і застрягання їх у жовчних протоках, що є дуже небезпечним процесом);
  • гіпотонія;
  • загострення хвороб сечовидільної системи (цистит, хвороби нирок).

При розгляді користі і шкоди часнику важливо враховувати індивідуальні особливості, зокрема можливість виникнення неприємних симптомів, наприклад, печії, після його вживання. Кожна людина має свою власну реакцію на цей продукт, тому рішення про його споживання слід приймати індивідуально. Якщо відсутні хронічні захворювання, часник можна спокійно вживати навіть щодня у невеликих кількостях, приблизно 1-3 зубчики.

Крім того, важливо правильно вживати часник, уникати споживання його на голодний шлунок і вживати після або під час прийому їжі.


Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.


Головне фото: ua.depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: