Львівські хірурги врятували воїна, у грудях якого застряг уламок боєприпасу

Роман Кліза
Роман Кліза з реабілітологом/Перше медичне об'єднання Львова

У Львові врятували 42-річного військовослужбовця Романа Клізу, у грудях якого застряг півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу.

Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні міста.

Пацієнт родом з Волині. До великої війни працював водієм за кордоном. У день повномасштабного вторгнення приєднався до ЗСУ. Був аеророзвідником. Та в грудні торік зазнав важкого поранення.

Воїна евакуювали до лікарні у Дніпрі, де він пробув у комі дев'ять днів.

Внаслідок важкої мінно-вибухової травми йому пошкодило ділянку у правій частині мозку. Та значно критичніше було те, що один з уламків снаряду застряг у грудній клітині чоловіка просто за міліметр від дуги аорти – частини головної артерії кровоносної системи – та трахеї. Будь-якої миті частинка металу могла пошкодити аорту та захисник помер би за лічені секунди.

Щойно стан Романа вдалося стабілізувати, його перевели до столичної лікарні, а звідти – до Львова. Тут медики провели обстеження та склали план хірургічного втручання.

Оперував Романа разом із нашими кардіохірургами і його лікар з Інституту Амосова, завідувач відділення хірургії аорти Віталій Кравченко.

«Під час втручання ми розкрили грудну клітку, мобілізували аорту та дугу та безпечно вийняли уламок, який застряг в стінці аорти, не пошкодивши при цьому життєво важливі структури. Операція тривала дві години. Тепер життю пацієнта нічого не загрожує», — розповідає керівник Центру серця та судин лікарні Святого Пантелеймона.

Нині захисник проходить реабілітацію. Через пошкодження мозку у нього була паралізована ліва рука, порушена ходьба та координація. Але після тижня занять з фізичним терапевтом він зумів зробити свої перші кроки.

«Найбільше мотивує те, що я бачу результат. З кожним днем я роблю на кілька кроків більше, це дає надію», - ділиться пацієнт. На Романа чекає тривала реабілітація. А ще – нейрохірургічна операція – для відновлення дефекту черепа. Зараз для нього виготовляють індивідуальні титанові 3D пластини, які невдовзі встановлюватимуть наші нейрохірурги.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: