Які проросійські партії заборонили у Львові після повномасштабного вторгнення

заборонені політичні партіїі
ілюстративне фото/Shutterstock

Сьогодні, 19 квітня, проросійську політичну партію «СПАС» заборонили у Львові. З початку повномасштабного вторгнення таких партій назбиралося більше десятка. Їхнє майно передали державі.

ІА Дивись.info зібрала низку заборонених у Львові проросійських партій та розповідає про них нижче.

СПАС

19 квітня 2024 року восьмий апеляційний адміністративний суд Львова ухвалив рішення про заборону ще однієї проросійської партії – Соціал-патріотична асамблея слов’ян (СПАС). Партія проводила інформаційно-підривну діяльність та відкрито підтримувала дії Росії.

За даними правоохоронців, після початку повномасштабного вторгнення Росії представники політсили розосередились майже по всій тимчасово захопленій території України. Очільник цієї партії Едуард Коваленко переховується від правосуддя на тимчасово окупованій Херсонщині, де напряму контактує з ФСБ.

«За вказівкою російської спецслужби він та його партійні соратники публічно виступають на підтримку агресивної війни проти України. Там вони агітують місцевих жителів підтримати агресора та приєднуватись до лав його окупаційних угруповань. Також прихильники рашизму виступають перед росЗМІ нібито від імені “пересічних громадян” України та виправдовують воєнні злочини РФ», – зазначили СБУ.

Ще у вересні 2022 року слідчі СБУ заочно повідомили Коваленку про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб (ч.2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 ККУ). На сьогодні обвинувальний акт скеровано до суду. СБУ вживає заходів для притягнення зловмисника та його спільників до відповідальності за злочини проти України.

ілюстративне фото/відкриті джерела

«Велика Україна»

Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові заборонив діяльність проросійської партії «Велика Україна». Відповідне рішення суд прийняв на засіданні 11 січня 2023 року.

У суді Міністерство юстиції довело, що партія «Велика Україна» має проросійське спрямування. Окрім того, на голову цієї партії Ігоря Беркута відкрито низко кримінальних проваджень. А Служба безпеки України подала до суду докази антиукраїнської діяльності партії.

Так, заснована у 2006 році партія «Велика Україна» виступає проти контрактної армії України, проти вступу України до НАТО, за перебування Чорноморського флоту Росії в Криму, за відновлення смертної кари. А лідер партії Ігор Беркут неодноразово заявляв, що схвалює окупацію Криму Росією, а також не дуже приховує свої антиукраїнські погляди.

Під час засідання 11 січня Восьмий апеляційний адміністративний суд прийняв рішення про заборону діяльності партії «Велика Україна». Майно партії та всіх її осередків передали у власність держави.

фото/focus.in.ua

ПСПУ

23 червня 22 року Восьмий апеляційний адміністративний суд, роглянувши позов Мін’юсту, заборонив діяльність Прогресивної соціалістичної партії України (ПСПУ). «Суд заборонив Прогресивну соціалістичну партію Наталії Вітренко», – повідомив у Facebook керівник проектів громадянської мережі «Опора» Тарас Радь.

Як і щодо попередніх партій, суд вирішив передати майно, кошти та інші активи ПСПУ, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших утворень у власність держави. Рішення ще може бути оскаржене у Верховному Суді.

Прогресивна соціалістична партія України була творена у 1996 році, відтоді її очолювала Наталія Вітренко. Партія протестувала проти вступу України в НАТО, ЄС, СОТ, проти реабілітації воїнів ОУН-УПА. Декларувала прихильність до східнослов'янської культури й канонічного православ'я, Україну бачила в міждержавному союзі з Росією й Білоруссю. Підтримувала путінський режим та війну Росії проти України.

фото/Сергій Ковальов

ОПЗЖ

Суд заборонив діяльність політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» (ОПЗЖ). Судове засідання відбувалося в понеділок, 20 червня в закритому режимі. Представник партії ОПЗЖ брав участь у судовому засіданні онлайн, повідомили ЗМІ.

«Судом задоволено позовні вимоги Міністерства юстиції України: заборонено діяльність Політичної партії “Опозиційна платформа – За життя”; кошти та інші активи партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень передано у власність держави», – написала прес-служба суду.

У представників ОПЗЖ було 20 днів для оскарження цього рішення у Верховному суді. За даними руху «Чесно», «Опозиційна платформа – За життя» стала першою із заборонених партій, яка намагалася захищати свої інтереси під час судового розгляду справи.

«Через те, що суд не допустив журналістів до зали засідань, аргументи сторін процесу не відомі й стануть доступними лише після оприлюднення повного рішення суду», – зазначили у «Чесно».

Парламентська фракція ОПЗЖ складалася з 44 народних депутатів, однак після початку широкомасштабної війни Росії проти України з неї почали виходити її члени, а згодом сама фракція припинила свою діяльність.

21 квітня частина депутатів, які раніше входили до фракції ОПЗЖ, створили нову депутатську групу «Платформа за життя та мир». Її очолив Юрій Бойко.

фото/Цензор

СПУ

Заборонив суд і діяльність Соціалістичної партії України (СПУ). Її заснували у 1991 році й до 2010 року партію очолював Олександр Мороз, однак останні роки існування її діяльність була пов’язана зі скандальним Іллею Кивою, який, до речі, помер на Росії 6 грудня 2023 року.

Як повідомив рух «Чесно», по заборону діяльності Соціалістичної партії України до суду звернулися СБУ та Міністерство юстиції. Їхні доводи полягали антиукраїнській і проросійській діяльності та висловлюваннях останніх керівників партії, зокрема одіозного Іллі Киви, проти якого відкрита кримінальна справа за державну зраду.

Із 2019 року Ілля Кива не був офіційним керівником партії, однак, за даними СБУ, він впливав на її діяльність. Зокрема, у публікаціях на партійному сайті входження Іллі Киви до ОПЗЖ подавалося як делегування від СПУ. Крім цього, наразі Соціалістичну партію очолював Віктор Заїка – директор іменного благодійного фонду Іллі Киви «Визволення».

Враховуючи докази, 15 червня Восьмий апеляційний суд Львова заборонив діяльність Соціалістичної партії України та конфіскував усе майно партії на користь держави. Це рішення можна оскаржити у Верховному суді.

Зазначимо, що Соціалістичну партію України заснували у 1991 році. Відтоді й до 2010 року її очолював Олександр Мороз. У 2000 році саме СПУ оприлюднило «плівки Мельниченка», що стосувалися вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе.

У 2010 році партію очолив тодішній міністр економіки Василь Цушко. Під час Революції Гідності головою партії обрали народепа депутат від «Партії регіонів» Миколу Рудьковського. У 2017-2019 роках партію очолював Ілля Кива. Перед скасуванням партії, згідно з даними держреєстру, уповноваженим представником партії був Віктор Заїка.

вікіпедія

«Наші»

Очільником цієї партії «Наші» був колишній народний депутат Євген Мураєв. Засідання суду відбувалися у закритому режимі. Про його рішення повідомив Рух ЧЕСНО та громадянська мережа «Опора» з посиланням на представників Мін’юсту, які були присутні на суді. Майно партій та всіх осередків за рішенням суду передали державі.

Партію «Наші» створив у 2018 році колишній представник Партії регіонів, Опозиційного блоку. Свою партію він розкручував на власному телеканалі «Наш». Після російського вторгнення Мураєв зник з медійного простору. Медіа повідомили, що політик виїхав до Росії.

Також в «Опорі» додали, що цього ж дня Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова заборонив діяльність проросійських партій Блок Володимира Сальдо та«Держава», яка відстоювала позаблоковість України, спеціальний статус для російської мови, виступала проти декомунізації. Партію «Держава» очолював партію Дмитро Василець, його арештовували за сепаратизм і сприяння терористичній організації.

Рух ЧЕСНО

«Соціалісти»

Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність політичної партії «Соціалісти», частково задовольнивши адміністративний позов Міністерства юстиції України.

Суд також вирішив передати майно, кошти та інші активи партії «Соціалісти», її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших утворень у власність держави, повідомили «Наші гроші. Львів».

Представник політичної партії «Соціалісти», що була створена в 2014 році, на засіданні не був присутнім, партія не подавала ні заперечень, ні клопотань.

Представник СБУ Олександр Ярко на засіданні зазначив, що діяльність партії була спрямована на дестабілізацію ситуації в Україні, виправдовування дій РФ, в тому числі в медійному просторі. Аналогічну позицію висловила і представниця позивача, головна спеціалістка відділу судової роботи Західного міжрегіонального управління юстиції Мін’юсту Христина Ган, яка зазначила, що вони отримали листа від СБУ щодо виявлення правопорушень партії «Соціалісти».

Під час засідання не цитували конкретні висловлювання членів партії чи ресурсів партії, не обговорювали докази у справі.

Згідно з даними YouControl, керівником політичної партії був Євген Анопрієнко, який народився 29 липня 1959 року у місті Донецьк. Євген Анопрієнко також був членом Ліберальної партії України і Партії регіонів.

Рух ЧЕСНО

«Опозиційний блок»

Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність політичної партії «Опозиційний блок». Відповідно до рішення суду, яке оприлюднив рух «Чесно», майно, гроші та інші активи партії та всіх її осередків передаються у власність держави.

Як зазначили у «Чесно», засідання суду формально було відкритим, втім журналістів без жодних пояснень до зали судових засідань не допустили. Не відповіли у суді й на письмове клопотання про проведення відеотрансляції засідання.

ілюстративне фото/відкриті джерела

«Партія Шарія»

Як повідомила пресслужба Міністерства юстиції, рішення виніс Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова. За рішенням суду майно, кошти та інші активи партії та її структурних утворень передали у власність держави.

«На цей момент судом першої інстанції прийнято рішення про заборону дев’яти проросійських політичних партій та тих, чия діяльність направлена на підрив суверенітету. Крім Партії Шарія сьогодні було винесено рішення щодо партії "Ліва опозиція", діяльність якої теж заборонена», — йшлося в повідомленні Мін'юсту.

Причинами для заборони партії стали матеріали про причетність її лідера Анатолія Шарія та провідних функціонерів до дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні; поширення антиукраїнської пропаганди щодо зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету та територіальної цілісності України; підриву державної безпеки; пропаганди війни, насильства в умовах військової агресії Росії.

фото/відкриті джерела

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: