«Блукання в собі»: у Львові презентували виставку робіт українських митців ХХ-ХХІ століття

1713616391918-01
Виставковий проєкт "Блукання в собі". Фото/ ІА Дивись.info

У Центрі інтелектуального мистецтва «Меркурій», що у Львові, 20 квітня відкрили новий виставковий проєкт «Блукання в собі». Тут можна побачити роботи представників українського модерну ХХ століття, Київського андеґраунду, а також сучасних митців.

Журналістка ІА Дивись.info побувала на відкритті виставки та розповідає детальніше про неї.

Експозиція розміщена у чотирьох залах, які відображають окремі смислові блоки, як-от: «Людина як причина змін», «Людина протестує», «Спокій та відчуження» та «Біль і взаємодія».

«Представлена виставка дасть можливість перезавантажити свій емоційний лад, переосмислити внутрішнє сприйняття, у блуканні – віднайти себе. Усамітнення як нова категорія відвідування музеїв – досить така очевидна. Я зауважив, що в нас люди «зависають» по три-чотири години, особливо перед абстракціями. Тому ми вирішили весною дати відвідувачам таку можливість та зробили окремий зал для медитації, який називається «Спокій і відчуження», – зазначає артдиректор Центру інтелектуального мистецтва «Меркурій» Богдан Мисюга.

«Людина як причина змін»

У першому залі «Людина як причина змін», за ідеєю організаторів, розміщені твори, які зображують модерний образ індивіда ХХ століття, що має змінити світ.  Тут можна побачити роботи Карла Звіринського, Євгена Лисика, Михайла Красника, Олега Мінька та інших.

Картини в залі "Людина як причина змін". Фото/ ІА Дивись.info 
Картина Євгенія Лисика Фото/ ІА Дивись.info

«Це про ранній модернізм, про те, як людина стає частиною науково-технічного прогресу, як рухається ним та як вона потім від цього прогресу потерпає. Родзинкою цього залу і таким інформаційним приводом, якого ми навіть не чекали є презентація шедеврів з родини Святослава Гординського зі США, які нам вдалося отримати завдяки його доньці – пані Ларисі», – розповідає Богдан Мисюга.

Так, серед них є оригінальні твори Олекси Новаківського, Святослава Гординського, Якова Гніздовського, Михайла Андрієнка-Нечитайла та Петра Холодного. Зокрема, тут представлені такі відомі енциклопедичні шедеври мистецтва, як-от: «Мадонна червоної калини» та «Святий Юр» Олекси Новаківського, а також унікальні портрети Святослава Гординського, які ще ніхто не бачив.

Картини в залі "Людина як причина змін". Фото/ ІА Дивись.info 
Картини в залі "Людина як причина змін". Фото/ ІА Дивись.info 

«Людина протестує»

У другому залі «Людина протестує» презентовані роботи двох представників Київського андеґраунду 1970-1980 років – Миколи Трегуба та Вудона Баклинського. Їхня виставка відбувається вперше за 13 років. До цього вони були презентовані в київських галереях, а у Львові їх можна побачити вперше.

Картини в залі «Людина протестує». Фото/ ІА Дивись.info
Картини в залі «Людина протестує». Фото/ ІА Дивись.info

«Вони є два художниками-самоуками, які були відторгнуті тогочасним суспільством. Це продовжує тему моральної опозиції, яка мала назву минулої виставки. Ці художники не приймали тогочасні норми та тоталітарне суспільство. Вони прагнули повної свободи творчості. Саме тема «блукання в собі» підходить до цього, тому що самовираження художники шукали всередині себе. Їхні роботи доволі експресивні, адже вони говорять про цей пошук свободи через якісь внутрішні почуття та наративи. Також роботи дуже яскраві та барвисті, тому що це був той світ, який вони хотіли створити довкола себе», – каже кураторка блоку «Людина протестує» Стефанія Андрусяк.

Вона додає, що ці художники шукали власний Всесвіт, певних нових методів та форм. За словами кураторки, Микола Трегуб та Вудон Баклинський багато зверталися до української історії та займалися археологією (їздили на розкопки). Під цим впливом вони створили архаїчні елементи на своїх роботах.

«Тут ми бачимо картинні абстракції Миколи Трегуба, де він через образ землі намагається творити свій світогляд. Помітно, як він споглядає українську землю, місцеві ландшафти, поєднуючи у своїх картинах минуле та сучасне. Таким чином художники показує, що в нас є своя історія та коріння. Микола Трегуб багато апелює до українських поетів. У нього є перегуки з Тарасом Шевченком. Тут є власні роздуми Миколи Трегуба або ж цитати з таких відомих митців як Микола Зерова та Євгена Плужника. На виставці також представлені збірки цих поетів»,  – підкреслює Стефанія Андрусяк.

Картини в залі «Людина протестує». Фото/ ІА Дивись.info

«Спокій та відчуження»

У третій виставковій залі «Спокій та відчуження» можна простежити історію органічної абстракції в українському мистецтві. Тут представлені роботи таких митців, як-от: Федора Тетянича, Опанаса Заливахи, Галини Севрух, Анатоля Степаненка, Михайла Красника, Романа Жука, Андрія Саєнка, Ярослава Качмара та Петра Старуха.

«Ніхто навіть не думав, що ці твори, які вони робили в 70-80 рр., колись потраплять на виставку. Вони їх створювали для себе та власного спокою. Малювання абстракцій у 80-х роках – це був спосіб медитації. Сьогодні ми надаємо таку можливість зануритися в цей такий медитативний світ, який художники переживали в ті часи. Тут є 60% творів, які ніде ніхто не бачив. Їх вперше взяли з майстерні та обрамили,» – зазначає Богдан Мисюга.

Роботи в залі «Спокій та відчуження». Фото/ ІА Дивись.info
Роботи в залі «Спокій та відчуження». Фото/ ІА Дивись.info

«Біль та взаємодія»

В останньому залі «Біла та взаємодія» представлені твори двох сучасних мисткинь – Терези Барабаш та Ярини Шумської. Їхні роботи пов’язані з війною в Україні. Раніше їх показували на виставкових майданчиках Європи, а в Україні їх показують вперше.

«Свій проєкт Тереза Барабаш зробила, коли була у Варшаві. Вона перетнула кордон, бо рятувала свого сина від війни. Ці квіти – це метафора тих дітей, які загинули. Інсталяція називається «Під стіною». Коли вона починала – то було трохи більше 200 загиблих дітей, а зараз – біля 600 дітей загинуло в Україні від російських рук», – розповідає артдиректор Центру інтелектуального мистецтва.

Інсталяція Терези Барабаш «Під стіною». Фото/ ІА Дивись.info 

Богдан Мисюга каже, що в другій частині залу можна переглянути відеофіксацію перформансу від Ярини Шумської«Прийняття порожнечі» та «Великомасштабні ігри»: «Прийняття порожнечі – це про втрату рідної родини, а «Великомасштабні ігри»  – це про глобальні переділи світу, в яких людину не помічають».

Виставковий проєкт «Блукання в собі» буде доступний для перегляду в Центрі інтелектуального мистецтва «Меркурій» (адреса – площа Міцкевича, 10) протягом місяця.


Центр інтелектуального мистецтва «Меркурій» відкрили у Львові у лютому 2024 року. Перший проєкт, який там презентували, був «Ретроспектива інтелектуального мистецтва України».

Тоді з нагоди відкриття в артпросторі запустили благодійний збір для Національного реабілітаційного центру «Незламні» (Unbroken). Відвідувачі Центру підтримали ініціативу, купуючи спеціальні квитки та мерч, а також відвідали благодійну кураторську екскурсію. Станом на 10 квітня в межах такої ініціативи виручено 122 тисячі 38 гривень. Благодійний збір триватиме й також під час проєкту «Блукання в собі».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: