Які свята відзначають 22 квітня (іменини, народні прикмети)

canva

Сьогодні, 22 квітня, в православному календарі день пам’яті преподобного Теодора Сикеота. Преподобний Теодор Сикеот був візантійським аскетом-самітником, єпископом, священником, монахом-цілителем, чудотворцем та святим. Він народився близько 550 року у селі Сикея, недалеко від міста Анастасіополя, провінція Галатія, що в Малій Азії.

Яке церковне свято 22 квітня

Преподобний Віталій Олександрійський був чернецем монастиря преподобного Серіда і відомий своїм незвичайним подвигом милосердя. Він прибув до Олександрії за часів патріарха Іоанна Милостивого (609-620 рр.) і взяв на себе місію молитви за блудниць міста.

Досягнувши 60 років, преподобний Віталій записав усіх блудниць Олександрії до свого пам’ятного списку і почав молитися за їх спасіння. Він заробляв 12 мідних монет щодня, витрачаючи лише один боб на вечерю, а решту грошей віддавав одній із жінок, просивши її зберегти чистоту цієї ночі і не грішити. Преподобний проводив ніч, молячись і читаючи псалми, поки жінка спала.

Жителі Олександрії, не знаючи справжньої причини його відвідувань, засуджували його поведінку, але він терпів усі образи і просив не судити інших. Його молитви допомогли багатьом жінкам знайти шлях до покаяння: деякі пішли до монастирів, інші вийшли заміж, а треті почали чесно працювати.

Після смерті преподобного Віталія, його святість стала відома, коли одна з жінок, яку він допоміг, порушила клятву мовчання і спробувала виправдати його, але впала в біснування. Це підтвердило, що його дії були спрямовані на порятунок душ.

Прикмети 22 квітня

  • Випав град — до дощового літа.
  • Птахи сидять перед вікном — буде біда.
  • Пішов дощ — зима прийде швидко.

Що не можна робити 22 квітня

Заборонялося цього дня купувати новий одяг, адже існувало повір'я, що це призведе до проблем з фінансами. Також намагалися не ходити купатися у водойми. Вірили, що це стане причиною серйозних проблем зі здоров'ям.

Що можна робити 22 квітня

Цей день вважався одним з найбільш сприятливий для того, щоб відправитися у далеку дорогу. Також віряни йшли до храму, ставили там свічку і молилися за здоров'я всіх членів родини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: