Львівські хірурги прооперували 7-річного пацієнта з викривленням стопи

438910047_929499219178002_587648005919319984_n
7-річний пацієнт з мамою/Охматдит

У Львові медики успішно провели перший етап хірургічного лікування 7-річного пацієнта зі складною поєднаною ортопедичною патологією.

Про це повідомили у Центрі дитячої медицини, лікарні «Охматдит».

У Миколи, так звати пацієнта, виражена еквіно-каво-варусна деформація правої стопи (захворювання, при якому викривляється склепіння стопи).

У такому стані відбувається нерівномірний перерозподіл навантаження, що припадає в основному на зовнішню частину стопи. А ще у хлопчика деформація лівої стопи по типу «вертикальний таран» у поєднанні із вираженими кігтеподібними деформаціями пальців стопи, високим вивихом правого стегна з укороченням кінцівки до 5 см, вторинним сколіозом 2 ступеня на фоні неврологічного захворювання із затримкою розвитку та порушенням когнітивних функцій, кажуть в лікарні.

«Батьки дитини в силу певних причин звернулися по допомогу до Центру тоді, коли патологія опорно-рухової системи набула крайнього ступеню та унеможливлювала вертикальне пересування дитини. Окрім того, деформація стоп була настільки вираженою, що підібрати та одягнути дитині взуття - було справжньою проблемою», — розповів дитячий ортопед-травматолог Олександр Корольков.

Після всебічного обстеження дитини та консультацій з анестезіологами, вирішили лікувати хлопчика поетапно. Спершу провели хірургічну корекцію деформацій обох стоп та усунення деформацій пальців лівої стопи з фіксацією спицями та гіпсовими пов’язками. Причому гіпсові пов’язки були сформовані таким чином, щоб компенсувати вкорочення правої нижньої кінцівки, що дозволило дитині через 1 тиждень після операції тренувати вертикальне положення з опорою на обидві нижні кінцівки, а через 3 тижні після операції почати ходьбу з опорою на обидві ніжки.

На другому етапі, через 2 місяці після першої операції, було знято гіпсові пов’язки, видалені спиці та проведено інтенсивний курс реабілітації в нашому Центрі.

Паралельно з реабілітаційним лікуванням дитині виготовлені індивідуальні ортези, які дозволяють утримувати стопи у досягнутому коригованому стані.Зараз хлопчик готується до чергового складного етапу хірургічного лікування з приводу вродженого вивиху стегна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: