Які щеплення робити дітям, — бліц-інтерв'ю з львівською епідеміологинею

Хлопчик показує на пластир після вакцинації
Ілюстративне фото/Depositphotos.com.ua

Нині відомо про щонайменше 27 найпоширеніших захворювань, від яких можна захиститись, зробивши щеплення. Його у сучасному світі вважають одним із найдієвіших методів проти недуг.

У межах Європейського тижня імунізації ІА Дивись.info запитала у керівниці відділу інфекційного контролю Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, що у Львові, Оксани Пушкарьової, які щеплення потрібні усім дітям та коли їх робити.

Національний календар щеплення

Наша співрозмовниця, яка також є експерткою з епідеміології департаменту охорони здоров'я Львівської обласної військової адміністрації, пояснює, що в Україні до Національного календаря обов'язкових щеплень входить імунізація проти 10 хвороб:

  • туберкульозу,
  • гепатиту В,
  • кору,
  • епідемічного паротиту (свинки),
  • краснухи,
  • дифтерії,
  • правця,
  • кашлюка,
  • поліомієліту,
  • хіб-інфекції.

«Усі діти повинні отримати цей захист вчасно, з певною періодичністю, щоб потім безпечно відвідувати колективи, спілкуватись тощо», — говорить епідеміологиня.

Національний календар щеплень/Міністерство охорони здоров'я України

Щеплення немовлят

Оксана Пушкарьова зазначає, що вакцинацію дитини починають ще у пологовому будинку, упродовж першої доби життя, щепленням проти гепатиту В. Введення вакцини повторюють у 2 та 6 місяців.

Також однією із перших вакцин у немовляти є вакцина проти туберкульозу. Щеплення проти цього захворювання проводять одноразово, між 3 і 5 добами життя.

«Наступні імунізації , які повинна отримати дитина для захисту організму, це щеплення проти кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту та хіб-інфекції - їх починають у 2 місяці, а ревакцинальні дози вводять у 4, 6, 12 чи 18 місяців (залежно від виду щеплення)», — пояснила вона.

Вакцинація дітей та підлітків

У дитячому та підлітковому віці проводять ревакцинацію від поліомієліту (6 і 14 років), дифтерії та правця (6 і 16 років). А також вакцинацію проти кору, краснухи і паротиту - у 12 місяців, та ревакцинацію у 6 років, додає Оксана Пушкарьова.

Ілюстративне фото/архів ІА Дивись.info

«Дорослі, які у дитинстві отримали усі обов'язкові щеплення, потребують ревакцинації проти дифтерії і правця кожні 10 років. Особливо це важливо у час повномасштабної війни, коли є ризики потрапляння збудника в організм через поранення, порізи тощо», — говорить епідеміологиня.

Додає: в Україні також є рекомендовані вакцини, які не входять до Національного календаря щеплень.

Йдеться, наприклад, про щеплення від вірусу папіломи людини, який дуже часто спричиняє рак шийки матки у дівчаток.

Підлітки, які мешкають на Львівщині, мають можливість вакцинуватись проти ВПЛ безкоштовно завдяки впровадженню обласної програми. Така програма діє у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

«Серед рекомендованих можна також виокремити вакцинацію від вітряної віспи чи грипу. Останню імунологи радять вводити ще до початку епідсезону, який зазвичай триває з жовтня по квітень», — розповіла Оксана Пушкарьова.

Вакцинація — історія

У Міністерстві охорони здоров'я кажуть, що вакцинація – це один із найважливіших винаходів людства. Пояснюють: в епоху до появи та активного використання вакцин близько половини дітей у світі не доживали до 5 років. Зараз смертність серед дітей цього віку скоротилась до 4%.

«Але й досі кожні 20 секунд одна дитина помирає від хвороби, якій можна було б запобігти вакцинацією, бо не має доступу до вакцини або батьки не зробили їй щеплення», — стверджують у відомстві.

Там навіть показали, який шлях пройшло людство для того, щоб винайти та успішно застосувати вакцини.

Історія вакцинації/МОЗ України

Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Головне фото - depositphotos.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: