Громадський контроль за відбудовою України: як перевіряти тендери через YouControl

відбудова України
ілюстративне фото/Укрінформ

Щоденно війна призводить до значних втрат для України. Згідно з дослідженням KSE, поточні збитки країни оцінюються приблизно від $543 до $600 мільярдів. Після війни реконструкція та відновлення будуть делеговані численним компаніям. Вибір цих підрядників проводиться шляхом проведення тендерів.

Публічні закупівлі у рамках відновлення є дієвим засобом пошуку виконавців, але вони також мають свої слабкі моменти. Серед них варто відзначити ймовірні випадки корупційних діянь під час закупівель та можливу співпрацю з представниками підсанкційних компаній або пов'язаними з ними структурами. Щоб уникнути таких ризиків, важливо забезпечити прозорість у процесі закупівель та використання державних коштів.

Про це ІА Дивись.info довідалася з онлайн-тренінгу «Громадський контроль за відбудовою» від Асоціації Відкритих Даних.

Прозорість відбудови: чи це можливо

Відкриті дані стають ключовим інструментом для створення прозорого бізнес-середовища та антикорупційного відновлення в Україні.

Інструмент «Аналіз тендерів», розроблений компанією YouControl у 2021 році, відіграє важливу роль у перевірці учасників тендерних процедур, виявленні несумлінних компаній та забезпеченні чесних та вигідних закупівель. Зараз цей інструмент стає ще актуальнішим, оскільки на його основі був створений модуль громадського контролю за відбудовою. Це розвиток дає можливість громадянам, журналістам та представникам влади більш детально перевіряти закупівлі в рамках відновлення для забезпечення більшої прозорості та відповідальності у процесі.

Такі досягнення стали можливими завдяки співпраці між YouControl та громадською організацією «Асоціація Відкритих даних» у рамках проєкту «Створення інструментів на основі відкритих даних для громадського контролю за відбудовою України», який отримав фінансову підтримку від проекту «Ефективне державне управління завдяки GovTech та прозорості в Україні», реалізованого федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Уряду Німеччини.

Завдяки цьому інструмент «Аналіз тендерів» дозволяє перевіряти учасників публічних закупівель та значно зменшує корупційні ризики при закупівлях, зокрема в контексті відновлення.

«Аналіз тендерів» для громадського контролю за відбудовою: як це працює


Модуль громадського контролю за відбудовою базується на функціоналі інструмента «Аналіз тендерів» від YouControl, який на даний момент використовують понад 3000 користувачів. Це дало розробникам достатньо даних для аналізу користувацької поведінки та запитів, а також ефективності системи. Вони використовували практичні кейси та досвід десятків експертів в галузі публічних закупівель та аналітики.

Це дозволило максимально використати можливості інструмента. «Аналіз тендерів» дозволяє:

  1. Перевіряти учасників закупівель.
  2. Вибирати добросовісних, надійних підрядників не лише за факторами, визначеними Законом України «Про публічні закупівлі», а й за додатковими 40 критеріями Експрес-аналізу від YouControl.

Інструмент «Аналіз тендерів» дозволяє журналістам та громадськості вчасно виявляти проблеми та ризики, пов'язані з учасниками тендерів. Це збільшує ймовірність вчасного звернення до влади з закликом не укладати договори з сумнівними підрядниками.

Також серед постійних користувачів, які зацікавлені у перевірці публічних закупівель, є фахівці з закупівель, аудитори та розслідувачі на різних рівнях. Серед представників державних установ, які користуються цим інструментом, є Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України, обласні військові адміністрації, органи місцевого самоврядування, Бюро економічної безпеки України, Національне антикорупційне бюро України, Державне бюро розслідувань, Національна поліція України та інші.

Крім того, учасники тендерних процедур можуть також перевірити, хто подав заявку на участь, і, якщо вони помітять порушення, вимагати дискваліфікації такого учасника або перевірити свої дані, щоб зрозуміти, як їх може оцінити замовник.

Всі ці функції допомагають уникнути корупційних ризиків і забезпечують більш ретельні перевірки при закупівлях, зокрема в рамках відновлення, що сприяє підвищенню прозорості процесу відновлення.

Як перевірити учасників тендеру через функцію «Аналіз тендерів»

Інструмент «Аналіз тендерів» використовує 40 додаткових факторів перевірки, і це можна зробити буквально за декілька кліків.

1. Модуль для перевірки тендерів розташований у лівому навігаційному меню головної сторінки YouControl: Аналіз тендерів ⇒ Перевірка учасників тендерів.

2. Для того щоб провести перевірку, достатньо вказати номер тендеру та натиснути кнопку «Далі».

3. Якщо система знайде декілька лотів, виберіть серед них потрібний лот і натисніть «Перевірити учасників». Ви побачите учасників, організатора та результати перевірки, а також фактори, які спрацювали.

youcontrol.com.ua


Крім учасників, які система показує, ви можете на свій розсуд додати до перевірки «додаткових» учасників. Це дуже зручно у таких випадках, як:

  • моделювання тендера з певними учасниками до оголошення переможця;
  • перевірка учасників тендера, які не входять до системи Prozorro і не мають номера, але можуть бути важливими сторонами;
  • перевірка списку потенційних учасників тендера для надсилання запрошень.

Ви також можете вибирати набір факторів для перевірки учасників тендера: можна обрати лише ті фактори, які передбачені законом України «Про публічні закупівлі», або розширений спектр факторів від YouControl. Це дозволяє забезпечити більш гнучкий та деталізований аналіз учасників тендера залежно від потреб та вимог.

Доступ до модуля контролю за відбудовою: як отримати

Журналісти та представники антикорупційних громадських організацій мають безкоштовний доступ до повного функціоналу «Аналізу тендерів», включно з модулем громадського контролю за відбудовою.

До цієї розробки можуть отримати доступ також представники державних органів та місцевого самоврядування за їхнім запитом. Враховуючи їхні потреби та запити, будуть підібрані оптимальні можливості надання такого доступу.

Крім того, всі зацікавлені користувачі можуть отримати доступ до цього інструменту у безкоштовному тарифі Open data, в якому доступні 10 факторів, що використовувалися у попередньому інструменті «Аналіз тендерів». Такий підхід дозволяє забезпечити широкий доступ до інформації та сприяти більшій прозорості та відкритості у сфері публічних закупівель.


Проект реалізовано у співпраці з ГО «Асоціація Відкритих Даних» та проекту «Ефективне державне управління завдяки GovTech та прозорості в Україні», що виконується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Уряду Німеччини.


Раніше ІА Дивись.info розповідала про слабкі та сильні сторони плану відновлення України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: