Уряд передає Львівський ізоляторний завод державному холдингу «Укренерго» 

Львівський ізоляторний завод
Львівський ізоляторний завод/ЛІЗ

23 квітня Кабінет Міністрів України погодив пропозицію Міністерства енергетики передати Львівський ізоляторний завод (ЛІЗ) в управління державному холдингу «Українські розподільні мережі»  (Укренерго).

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Передача заводу Укренерго відбувається на тлі арешту його власника, ТОВ «Львівська ізоляторна компанія» (ЛІК), Галицьким районним судом Львова у серпні 2022 року.

За даними слідства, ЛІК було заарештовано у зв'язку з кримінальним провадженням щодо відмивання коштів та службового підроблення.

Аналіз фінансово-господарської діяльності ЛІК виявив, що його кінцеві бенефіціари мають тісний зв'язок з Російською Федерацією. Також було встановлено системний експорт скляних ізоляторів через пов'язану особу з ухиленням від сплати податків в Україні.

Формально власником ЛІК є естонська компанія GIG Holdings OU, проте СБУ встановило, що процесами на заводі фактично керує російська компанія «Глобал Інсулейтор Груп». Ця компанія входить до складу російської групи компаній ООО «ЮНАКО – Інвест», яка, зокрема, виконує підряди для Міністерства оборони Росії.

Передача ЛІЗ Укренерго має забезпечити прозорість та ефективність роботи заводу, а також унеможливити його використання в інтересах Росії.

Очікується, що передача заводу буде завершена найближчим часом.


ЛІЗ, заснований 1965 року, єдиний в Україні виробник скляних ізоляторів для ліній електромереж. Завод випускає широкий спектр продукції, яка використовується для ізоляції та кріплення проводів ЛЕП, електрифікації залізниці, розподільчих пристроїв електростанцій і підстанцій тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: