Як підібрати монітор для роботи та розваг: важливі критерії вибору

монтітор для роботи
Фото з відкритих джерел

Зараз без комп’ютерної техніки важко обійтися. Бо використовуємо її майже всюди: в роботі, під час навчання та задля розваг. І саме від цього варто відштовхуватись, коли йдеться про купівлю персонального комп’ютера чи якоїсь його складової, наприклад, монітора.

І коли дійсно вам потрібно купити монітор, дуже важливо визначитись, а для чого конкретно він потрібен: щоб виконувати робочу чи задля ефектного геймінгу.

Отже, як правильно обирати монітор для роботи та розваг. Розглянемо ключові критерії, які варто врахувати в першу чергу.

Монітор для роботи

Певна річ, коли йдеться про роботу з текстами чи цифрами, особливих вимог до монітору, як правило, нема. Головне, щоб він мав оптимальну діагональ, мав стандартний набір портів та опцій.

Та коли мова йде, приміром, про роботу з графікою, тут не варто дивитися на вибір екрана для ПК, як кажуть, крізь пальці. А тому передусім варто звернути увагу на:

  • Матрицю

В цьому випадку оптимальним рішенням є IPS-матриця, позаяк такий варіант забезпечує максимально точну і якісну передачу кольору, оптимальний кут огляду і мінімальний рівень спотворення. Тому, у випадку, коли робота передбачає обробку фото, відео чи 3D-моделювання, найчастіше віддають перевагу саме варіантам з IPS.

  • Роздільну здатність

Не менш важливий параметр, від якого залежить якість та чіткість відтворення контенту. Крім того, висока роздільна здатність дозволяє належним чином працювати з невеликими деталями, де навіть дрібниці мають значення. Коли у вас така вимога, беріть або FullHD, або навіть 4К.

  • Наявність підтримки технології HDR

Якщо говорити простими словами, то ця «фішка» дозволяє відтворювати картинку максимально наближено до реальної її вигляду. Зображення виглядає реалістичним та контрастним, навіть незначні деталі чітко видно як на світлих, так і темних ділянках.

  • Діагональ

Старайтесь обирати оптимальний розмір монітору, щоб з ним було зручно працювати. Але дивіться, щоб не вибрати занадто малий, бо на такому виконувати роботу з графікою не надто зручно.

Монітор для розваг

Обираючи ігровий монітор, також потрібно бути максимально уважними та, умовно кажучи, прискіпливими навіть до дрібниць. Отож, які критерії важливі:

  • Роздільна здатність

Тут принцип простий: чим вищий цей показник, тим краще, і на цінник це неабияк впливає.

Зазвичай геймери віддають перевагу FullHD-варіантам, однак якщо є змога купити 4К-екран, це, безперечно, буде топовим вибором.

  • Частота оновлення

Надважливий парламент, від якого залежить, як швидко оновлюватиметься зображення на моніторі. Зараз поміж геймерами популярним рішенням є екрани з частотою оновлення 144 Гц.

  • Діагональ

Безперечно, це також значимий момент, який не варто залишати поза увагою. Для ігор фахівці рекомендують купувати монітори з діагоналлю від 24 дюймів і вище. Але в той же час не перестарайтеся, бо для надто великого екрану потрібно більше місця, аніж зазвичай. Та й грати доведеться на значно більшій відстані, щоб нормально бачити картинку.

Крім того, згадаємо і про формат екрану. Стандарт – це 16:9, та доступні і широкоформатні рішення, наприклад, 21 чи 32:9.

Певна річ, потрібно врахувати і достатню кількість портів – USB, HTMI тощо, аби була можливість підключати консолі, додаткові монітори і т.д.

Вибір як робочого, так і ігрового монітору є відповідальним завданням, тому завжди слід зважувати всі «за» і «проти», дотримуватись, зокрема, згаданих вище критеріїв і ніколи не поспішати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: