Технологічні розробки на передовій в Україні: як змінюється сучасна війна

фронт
ілюстративне фото/Associated Press

Проєкт Пентагону Maven допомагає силам оборони України воювати з росією. Технологія зі штучним інтелектом обробляє переміщення російських військ і прогнозує, куди ворог може вдарити. Але війна в Україні показала американцям, наскільки обмежені поки що є технології.

Про це пише The New York Times.

Американські науковці тестують на передовій в Україні технологічні розробки

Шість років тому гігант з Силіконової Долини підписав невеликий контракт на 9 мільйонів доларів, щоб задіяти навички кількох своїх найінноваційніших розробників у створенні інструменту штучного інтелекту, який допоміг би військовим виявляти потенційні цілі на полі бою за допомогою відеоматеріалів з дронів.

Інженери та інші співробітники Google заперечували, що компанія повинна мати що-небудь спільне з проектом Maven, навіть якщо він був призначений для допомоги військовим відрізняти цивільних від бойовиків.

Тож ситуація змусила компанію відступити, але проект Maven не припинив роботу — він просто перейшов до інших підрядників. Тепер це ініціатива має форму експерименту: американські науковці тестують на передовій в Україні технологічні розробки.

Наразі результати цих екмпериментів змішані: українські генерали та командири отримали новий спосіб збору інформації про противника, зручний у використання та алгоритмами для передбачення руху військ та місць можливих атак.

Але американський досвід в Україні показує, наскільки важко впроваджувати технології 21 століття в умови ведення війни 19 століття. Тож питання відкрите: чи достатньо буде впровадити нові технології для боротьби з росіянами.

фото/Генштаб ЗСУ

Тож практивно війна в Україні стала справжньою лабораторією для перевірки проекту Maven та інших технологій, які стрімко розвиваються. До прикладу, американські дрони, виготовлені минулого року, легко «падали»з неба під час бою. І тепер посадовці Пентагону розуміють, як ніколи раніше, що систему військових супутників Америки потрібно будувати і налаштовувати абсолютно по-іншому, з конфігураціями, що більше схожі на зоряні констеляції малих супутників Ілона Маска, подібно до Starlink.

Тим часом американські, британські та українські офіцери, разом з деякими з найкращих військових підрядників з Силіконової Долини, досліджують нові способи виявлення та використання вразливих місць РФ. Хоч США і не визначилися з юридичними обмеженнями стосовно того, наскільки глибоко вони можуть втручатися у визначення та знищення російських військових.

«Зрештою, фронт в Україні став нашою лабораторією», - сказав генерал-лейтенант Крістофер Т. Донаг'ю, командир 18-ї повітряно-десантної дивізії. Він також відомий як «останній чоловік в Афганістані», оскільки керував евакуацією аеропорту в Кабулі у серпні 2021 року, перед тим як продовжити свою роботу з впровадженням нових технологій у військовій справі.

Проте, якщо жорстокий напад Росії на Україну став полігоном для просування Пентагону в напрямку прийняття передових технологій, він також був нагадуванням про обмеження технологій у зміні ходу війни.

Здатність України відбити вторгнення більше залежить від поновлених поставок базового озброєння та боєприпасів, особливо артилерійських снарядів.

Перші два роки конфлікту також показали, що Росія адаптується набагато швидше, ніж очікувалося, до технологій, які дали Україні початкову перевагу.

«Деякий час ми думали, що це буде кібервійна», - сказав минулого літа генерал Марк А. Міллі, який минулого року пішов у відставку з посади голови Об’єднаного комітету начальників штабів. «Пізніше ми подумали, що це виглядає як старомодна танкова війна Другої світової війни».

А були дні, за його словами, коли здавалося, що росіяни та українці воюють у Першій світовій війні.

фото/Генштаб ЗСУ

Раніше ІА Дивись.info розповідала про роль танків у військовій справі 21-го століття.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: