Пам'ять жертв трагедії на ЧАЕС вшанували у Львові

photo1714132932
Фото/ ЛОВА

У п'ятницю, 26 квітня, минає 38 років від Чорнобильської катастрофи. Так, біля меморіалу «Героям і жертвам Чорнобиля» у Львові відбулись пам’ятні заходи.

Про це повідомили в пресцентрі Львівської обласної військової адміністрації.

Та розповіли, що на події поклали квіти до пам’ятного знаку, а хвилиною мовчання вшанували жертв катастрофи. Представники духовенства провели екуменічну молитву.

До заходів, зокрема, долучилися заступниця начальника Львівської ОВА Христина Замула, керівник департаменту соціального захисту населення ОВА Роман Андрес, працівники структурних підрозділів адміністрації, ліквідатори аварії, рятувальники, громадськість.

Вшанування пам'яті жертв трагедії на ЧАЕС у Львові. Фото/ ЛОВА
Вшанування пам'яті жертв трагедії на ЧАЕС у Львові. Фото/ ЛОВА

Скільки людей, які ліквідовували наслідки на ЧАЕС, живуть на Львівщині

За інформацією ЛОВА, на Львівщині проживають 6480 людей, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС або мають статус потерпілих від Чорнобильської катастрофи. А саме:

  • 3463 осіб – учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: 1066 – 1 категорії; 1972 – 2 категорії; 425 – 3 категорії;
  • 22 – особи, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій;
  • 2995 – потерпілі від Чорнобильської катастрофи: 328 – 1 категорії; 564 – 2 категорії; 960 – 3 категорії, 99 – потерпілих від Чорнобильської катастрофи (серія Г), 7 осіб – 4 категорії, 1037 – потерпілих дітей;
  • 618 – дружини померлих чоловіків, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

«Цього року з обласного бюджету Львівщини на пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виділили 4 мільйони гривень. Ці кошти дають змогу безоплатно придбати ліки та одержати послуги зі зубопротезування. Прогнозовано, що такою можливістю можуть скористатись близько 5000 жителів Львівської області, які мають відповідний статус», - прокоментувала Христина Замула.

Директор департаменту соцзахисту Львівської ОВА Роман Андрес зазначив, що від початку 2024 року послугами з безоплатного забезпечення лікарськими засобами та зубопротезування скористалось 407 осіб. Загальна сума видатків становить 782 тис гривень.  


26 квітня 2024 року минає 38 років з дня аварії на Чорнобильській АЕС. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

8 грудня 2016 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй ухвалила резолюцію,  якою проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про чорнобильську катастрофу.

Головні факти про трагедію на ЧАЕС - читайте у нашому матеріалі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: