Як економити електроенергію, — поради «Львівобленерго» 

лампочка горить у закладі громадського харчування у Львові
Ілюстративне фото/архів ІА Дивись.info

Через російські обстріли об’єкти української енергосистеми зазнали пошкоджень. Енергетики роблять усе необхідне для відновлення та підтримання енергетичної мережі в цілісності. Але споживачам важливо знати, які заходи можуть полегшити стан енергосистеми і водночас зекономити гроші.

Про це ІА Дивись.info розповіли у ПАТ «Львівобленерго».

Що таке години пікового навантаження

Це проміжки часу, в які навантаження на магістральні мережі є найбільшим. Вранці з 07:00 по 10:00, і ввечері з 19:00 по 22:00. У цей час варто знизити енергоспоживання, а використання деяких пристроїв перенести на нічний час.

«Львівобленерго» радить:

  • Не користуйтесь потужними електроприладами і не вмикайте їх одночасно.
  • Вимикайте електроприлади, якими не користуєтесь.
  • Встановіть у своєму помешканні енергозберігаючі лампи. Таким чином ви зменшите споживання електричної енергії.
  • Використовуйте в «робочих зонах» помешкання точкові світильники, замість підвісних та настінних. Точкове освітлення набагато економніше, ніж освітлення всього приміщення одночасно з центрального світильника. По можливості, обирайте лише денне освітлення.
  • Правильно експлуатуйте електрочайник. Кип'ятіть стільки води, скільки необхідно саме зараз. Своєчасно видаляйте накип. Чайник з накипом у 30 разів гірше проводить тепло.
  • Використовуйте пральні і посудомийні машини в режимі повного завантаження.
  • Енергоємні прилади такі як: кондиціонер, електрочайник, пилосос, бойлер, обігрівач, праска, пральна машина, мікрохвильова піч, телевізор та комп’ютер вмикайте після 23 години. Наприклад, сучасну пральну та посудомийну машину можна налаштувати для роботи вночі.
  • Використовуйте енергоефективну побутову техніку: побутові електроприлади мають спеціальне маркування від класу А до G; клас «А ++» — найбільш енергоощадний;  «А +», «А», «В», «С», «D», «G» — менш енергощадні; придбавши побутову техніку класу «А» або «А+» ви на 30-50% зменшити споживання  електроенергії навіть порівняно з приладами класу «В». Приклад: холодильники класу «А» споживають в середньому 0,9 кВт/год на добу, а класу «С» — близько 1,45 кВт/год. Таким чином, придбавши холодильник класу «А», ви зменшите споживання електричної енергії на рік на 200 кВт/год і, як, результат, економія вашого бюджету.
  • Правильно експлуатуйте холодильник: не встановлюйте холодильник біля газової плити або опалювальних приладів; не встановлюйте холодильник в місце, де є пряме сонячне проміння; не ставте в холодильник гарячу їжу; дотримуйтесь оптимального температурного режиму в приміщенні — 18-20 градусів (в приміщенні, де температура досягає 30 градусів тепла, холодильник споживає вдвічі більше електроенергії); розморожуйте холодильник згідно з інструкцією експлуатації; контролюйте температурний режим в холодильній камері — чим нижча температура, тим більше електроенергії потрібно для її підтримки. Оптимальна температура в холодильній камері — + 6..+7 ° C, в морозильній камері —  -18 ° C. Дивіться інструкцію по експлуатації холодильника.
  • Вчасно очищуйте порохотяг: на третину заповнений мішок для збору пилу збільшує на 40% витрати електроенергії.
  • Правильно експлуатуйте електроплиту: використовуйте посуд з рівним дном та діаметром, який дорівнює або трохи більший за конфорку електроплити — Ви заощадите 5-10 % електроенергії; врахуйте, що конфорка електроплити після вимкнення певний час продовжує виділяти тепло.
  • Правильно експлуатуйте кондиціонер: вмикайте кондиціонер лише при закритих вікнах і дверях.
  • Вимикайте електричний бойлер, якщо протягом тривалого часу ви ним не користуєтесь; бойлер в режимі очікування споживає електроенергію, автоматично вмикаючись для підігріву води.
  • Повербанки та акумулятори заряджайте вночі для використання вдень.
  • Перейдіть на зонні тарифи на електроенергію: використовуйте нічний тариф з 23:00 до 7:00 год. для побутових потреб і ви зможете розраховуватись за спожиту електроенергію з 50% знижкою.

Також, зменшення споживання електроенергії — це економія вугілля, а відповідно, менші викиди СОв атмфосферу.

Найпотужніші побутові прилади

  1. Варильна поверхня – 7,5 кВт/год;
  2. Сушильна машина – 3,2 – 3,4 кВт/год;
  3. Бойлер – 1,5 – 2,5 кВт/год;
  4. Кондиціонер  – 2,2 – 3,37 кВт/год;
  5. Пральна машина – 1,8 – 2,3 кВт/год;
  6. Духовка – 2,5 – 4 кВт/год;
  7. Пилосос – 1,4 – 2,5 кВт/год;
  8. Мікрохвильовка – 1,5-2 кВт/год;
  9. Електрочайник – 1,5 – 2,4 кВт/год;
  10. Обігрівач масляний або повітряний – 1,5 – 2,5 кВт/год.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: