Розпочала роботу Асоціація органів місцевого самоврядування Львівської агломерації

photo1714413195
Фото/ ЛОВА

У понеділок, 29 квітня, на в області створили Асоціації органів місцевого самоврядування (ОМС) «Львівська агломерація». Сьогодні відбулися перші збори об'єднання.

Про це повідомили в пресцентрі Львівської обласної військової адміністрації.

Там розповіли, що на зборах затвердили її статут, обрали голову, співголову, виконавчого директора, персональний склад Загальних зборів та Правління.

Асоціація органів місцевого самоврядування Львівської агломерації: що за об'єднання

За інформацією ЛОВА, під час засідання зазначили, що Асоціація дозволить громадам представляти спільні інтереси на різних міжнародних майданчиках, спілкуватися з іншими європейськими агломераціями, з Європейською комісією, щоб залучати фінансування на вирішення спільних проблем.

«У межах проєкту Ради Європи на Львівщині вперше в Україні громади спільно розробили Стратегію розвитку Львівської агломерації на період до 2027 року. Вона визначає пріоритети, концептуальне бачення та навіть конкретні проєкти. ЛОВА започаткувала цей процес ще в 2022 році та впродовж усього процесу була незалежним майданчиком для співпраці громад, допомагала та координувала під час розробки цього документу», - розповідають в обласній військовій адміністрації.

Крім того, в адміністрації додають, що Стратегії громади обрали стратегічне бачення розвитку: «Львівська агломерація – єднає задля можливостей». Стратегічні цілі розвитку громад агломерації: згуртованість та стійкість, якість життя, конкурентоздатність. Крім того, стратегія описує 24 ключових стратегічних проєкти. Серед них створення єдиної та зручної системи громадського транспорту, покращення системи поводження з відходами, вирішення спільних екологічних та соціальних проблем.

Загалом учасниками Асоціації стали 10 громад Львівської області: Львівська, Жовківська, Городоцька, Пустомитівська, Бібрська, Великолюбінська, Давидівська, Куликівська, Жовтанецька та Новояричівська. Проте перелік не є вичерпним, приєднатися зможуть й інші зацікавлені у співпраці громади.

Наприклад, три громади об’єдналися, звернулися до Європейського банку реконструкції та розвитку і вздовж автошляху Львів - Рава-Руська мають облаштувати велоінфраструктуру. Також, за словами ЛОВА, вже опрацьовують питання очищення Щирецького водосховища.

У ЛОВА підкреслюють, що перелік проєктів не вичерпний і може доповнюватися.

«Об’єднання в контексті Львівської агломерації взаємовигідне для всіх. Адже йдеться про можливість отримати додаткове державне фінансування та європейські грантові кошти на реалізацію міжмуніципальних проєктів. Це, своєю чергою, сприятиме підвищенню якості та комфорту проживання мешканців усіх громад. Передусім мова йде про транспорт, поводження з відходами, екологічні проєкти, просторове планування, водопостачання та водовідведення тощо. Також, створення агломерації важливе і в контексті повоєнної відбудови України. На законодавчому рівні держава визначає і визнає як цікаві для розвитку сім агломерацій. Львівська – одна із них. І наразі перша, яка вже має розроблену, проговорену і схвалену громадами Стратегію розвитку», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Як повідомляють в адміністрації, за підсумками засідання головою Асоціації став міський голова Львова – Андрій Садовий, співголовою – очільник Бібрської громади Роман Гринус (співголовами стануть також інші голови громад – по черзі), виконавчим директором – заступник директора департаменту міської агломерації ЛМР Роман Кізима. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: