У Львові прооперували 16-річну пацієнтку, у якої ріс зайвий палець на нозі

Пацієнтка Христина із медиками/Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

Львівські хірурги прооперували пацієнтку, у якої діагностували вроджену полідактилію, себто аномалію, що характеризується наявністю «зайвих» пальців на руці чи на ступні.

Про це розповіли у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

У дитинстві Христина, так звати пацієнтку, уже перенесла хірургічне втручання, під час якого їй видалили зайвий палець на нозі. Проте виникли ускладнення: мізинець неправильно ріс, викривився, заважав при ходьбі. Через біль та дискомфорт при ходьбі дівчинка остаточно наважилась на повторну операцію.

Богдан Романишин (Bogdan Romanyshyn), завідувач хірургічним відділенням, зауважив, що проблеми Христини виникли через те, що під час попереднього втручання не вдалось повністю видалити шостий палець.

«Залишилась плеснева кістка додаткового пальця, яка, зростаючи разом з дитиною, деформувала стопу і мізинець. Таку ваду можна виправити лише хірургічно. Наша операція полягала не лише у висіченні залишкової кістки. Ми провели також корегуючу остеотомію - пересікли кістки п'ятого пальця, щоб відновити його правильну анатомію», — сказав дитячий хірург Центру.

Фахівець додав, що з діагнозом полідактилія у ЗУСДМЦ оперують до пів сотні пацієнтів щорічно. Зазвичай, за допомогою батьки звертаються одразу після народження.


Полідактилія — це вроджений дефект, при якому дитина може мати додаткові пальці на руках або ногах. Така вада потребує хірургічного лікування. Здебільшого операцію для відновлення правильної анатомії кисті або стопи рекомендують проводити в ранньому віці, до 1 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: