Що подивитися в травні у львівських театрах: добірка вистав

У Львові в травні можна переглянути різні постановки за мотивами текстів Тераса Шевченка, Григорія Сковороди, Лесі Українки, О. Генрі та Тамари Коломієць. Це вистави про: життєвий шлях української поетки, Володимира Івасюка, історію однієї сім'ї, спогади з дитинства та не тільки.

ІА Дивись.іnfo кожного місяця складає добірку вистав, які можна подивитися у театрах міста та Львівській опері.

«Леся. Їсторія» – біографічна вистава про Лесю Українку

Театр Лесі

«"Леся. Їсторія" — вистава, яка спробує показати глядачам справжню Лесю Українку. Не хворобливу поетку з підручника укрліт, не жінку з 200-гривневої купюри, не дівчинку з грабельками. Ви дізнаєтесь, що Леся Українка у 19 столітті подорожувала більше, ніж сучасна людина, знала понад 10 мов, була гострою на язик, стильно одягалася і палко кохала», зазначають в театрі.

Виставу створили за листами поетки. До постановки «Лесі. Їсторії» долучилися зіркові митці світового рівня. Зокрема, режисеркою вистави стала Ленка Удовічкі. Вона є сербською режисеркою драматичного театру та опери, активісткою, художньою керівницею театру «Улісс» та співзасновницею Школи акторської майстерності й медіа в Університеті Рієки (Хорватія). Ленка Удовічкі співпрацювала із низкою європейських і американських театрів, опер та філармоній — English National Opera Studio, Globe Theatre, Opera Circus, Загребською філармонією та фестивалем UCLA Live.

«Леся Українка — особливо важлива постать не лише для українців. Я думаю, вона важлива для людства загалом. Коли я почала більше читати і дізнаватись про Лесю Українку, досліджувати її постать, я відчула, що стаю ближчою до неї. Своїми творами Леся Українка торкається осердя людей, чогось дуже глибокого», — вважає Ленка Удовічкі.

Композитором вистави став Найджел Осборн британський композитор, вчитель, автор методів музикотерапії. Професор музики в Единбурзькому університеті, член Британської академії композиторів. Він понад 30 років займається музичною терапією для травмованих війною дітей з усього світу. За свою методологію Найджел Осборн отримав премію Свободи Інституту миру в Сараєво.

Діють у виставі: Назар Бонящук, Таїсія Малахова, Зоряна Дибовська, Василь Колісник, Софія Лешишак, Сергій Литвиненко, Ісабель Меркулова, Анастасія Перець, Михайло Понзель, Андрій Росчіс, Тетяна Шелельо, Ростислав Колачник.

Вистава створена за підтримки Parade-Fest.

Коли дивитися: о 18:00 год 11 та 24 травня. Локація — Велика сцена (вхід з вулиці Городоцької, 36).

Епізод з вистави. Фото/ Христина Король
Епізод з вистави. Фото/ Христина Король

«Червона рута»

Театр імені Марії Заньковецької

«Майже біографічний, майже мюзикл» – так визначає жанр вистави режисер та генеральний директор-художній керівник театру Максим Голенко. У рік 75-ї річниці з дня народження Володимира Івасюка він ставить виставу «Червона рута», що присвячена композиторові. Режисер зізнається, що задумав постановку, як тільки очолив театр у Львові влітку минулого року. Також малознаним є факт, що Івасюк писав музику для вистави театру імені Марії Заньковецької ще в 1970-их рр.

«Ця історія про злам радянської системи, одну з наших культурних перемог. Дуже символічна: наче було враження, що система зламала митця, але насправді його творчість через певний час «добила» систему. Адже фундамент української естради – це Івасюк, а його трагічна загибель – частина легенди про нього. Майже релігійна історія про Христа від культури. Він не дожив до 33 років, лише до 30, принесена в жертву людина. Завдяки тому, що трапилося – зміцніло наше коріння, і сьогодні ми маємо театр, культуру, Незалежність», – розповідає Максим Голенко.

Він зазначає, що «Червона рута» – вистава, у якій Володимир Івасюк виглядає суто як людина, зі всіма болями та сумлінням. Режисер також підкреслює: «Наталка Ворожбит вміє подати суть так, що, з одного боку, вона задає правильні напрямки та дискурси, з іншого – знімає прошарок несправжнього, в історії з’являється “плоть”, вона стає “живою”».

Роль Володимира Івасюка виконує Марк Дробот, заслужений артист України і переможець V Всеукраїнського театрального фестивалю-премії «ГРА» (2023) у номінації «Краща чоловіча роль».

Авторка тексту – Наталка Ворожбит, популярна драматургиня, лауреатка Національної премії України, твори якої ставляться в Україні та закордоном. Вона адаптувала для цієї постановки текст власного кіносценарію: події охоплюють різні роки життя Володимира Івасюка, від навчання до його загибелі. У театрі розповідають, що постановка буде масштабною і музичною, адже задіяний майже повний акторський склад та музиканти оркестру театру, а також запрошені актори.

Коли дивитися: 11, 12, 24, 25, 26 травня. Велика сцена.

Афіша з вистави.

Вистава «Серпень: Графство Осейдж» Трейсі Леттс

Львівський академічний духовний театр «Воскресіння»

У виставі «Серпень: Графство Осейдж» розповідається історія великої сім’ї, в якій більше немає місця для любові.

«Кожна людина — окремий світ, що страждає від свого катаклізму. Америка. Серпнева спека. Оклахома. Уся велика родина знову разом, але причина нещаслива: зник батько. А з батьком зникли й багаторічні сімейні ілюзії: розуміння, щастя, любов. Усе брехня. Й завжди була. Ціною всього він відкрив їм очі. Насправді, вони ніколи не були родиною. Лише «випадковий набір клітин», що маскувався під щасливу сім’ю. А літнє жорстоке сонце продовжувало палити їм серця, де кожне — унікальне, і плакало у своєму ритмі», — розповідають про постановку в театрі.

Режисер – Алла Федоришина, Заслужена артистка України.

У ролі Барбари – Римма Зюбіна. У ролі Білла – Володимир Губанов, Заслужений артист України.

Коли дивитися: 19 травня о 18.00 год.

Епізод з вистави. Фото/ Львівський академічний духовний театр «Воскресіння»
Епізод з вистави. Фото/ Львівський академічний духовний театр «Воскресіння»

Вистава-емпатія «А зараз ви прокинетесь»

Театр «ОККО»

Сюжет у виставі «А зараз ви прокинетесь» побудований на основі оповідання О. Генрі «Останній листок». Герої у постановці спробують дати відповіді на такі питання, як-от: Що таке гіпноз, і як наша підсвідомість реагує на нього?; SDAM – що це за хвороба?; Що робити, якщо сум від важкої втрати зникає настільки швидко, що не встигаєш навіть доторкнутися до сльози…не встигаєш зрозуміти?

«В стані гіпнотичного сну жінка розповідає своєму психотерапевту історію з дитинства, яку не пам’ятає.  З кожним новим сеансом вони наближаються до розкриття таємниці. Глядач стає співучасником сеансу. Випадковим перехожим на вулиці, найкращим другом жінки та пацієнтом психотерапевта», розповідають в театрі.

Авторка вистави: Стричак Галина. Режисерка: Стричак Галина. Художник по світлу: Євген Петров

У виставі діють: Жінка: Іванна Мисюк / Наталія Довгалюк; лікар: Юрій Пилипчук / Юрій Кінаш; художник: Юрій Пилипчук / Юрій Кінаш; дівчинка: Марічка Мисюк / Соломія Криса.

Коли дивитися: 1 травня.

Епізоди з вистави. Фото/ Театр Окко

Вистава «Садок вишневий»

Львівський театр ляльок

Вистава «Садок вишневий» створена за мотивами поезії Тараса Шевченка. Як зазначають в театрі, що постановка є яскравим зразком високохудожнього театру анімації:

«Тут немає звичних сценок, розіграних між персонажами. Натомість уся вистава є цілісним візуально-пластичним дійством, яке занурює глядача у окремий естетичний світ поезії Тараса Шевченка. Творчість Кобзаря оживає на сцені у формі чистих художніх емоцій, як мистецька стихія Весни, яка не залишить байдужим ні дитину, ні дорослого».

Режисер – Сергій Брижань. Художниця – Інесса Кульчицька. Композитор – Остап Панчишин.

Коли дивитися: 15 травня.

Епізоди з вистави.

«Благородний Еродій»

Театр імені Леся Курбаса

Виставу створено за діалогом українського філософа Григорія Сковороди. У ньому мавпа Пишек і лелека Еродій розмислюють про вдячність як запоруку життєвої радості і внутрішнього спокою людини. У театрі зазначають, що у виставі філософські тексти переплітаються з образами картин Босха, що присутні у костюмах і проєкціях. Цікаво, що перша редакція «Благодарного Еродія» з’явилася в театрі ще у 1993 році.

«Григорій Сковорода - український філософ XVIII століття. Філософ замість драматурга, філософський діалог замість п'єси, дійство замість... Так, дійство, ритуал, "чудний глум".
Еродій, лелека, та Пишек, мавпа, зустрічаються десь в африканських горах... Весь діалог умовно поділяється на притчі, в яких ідеться про виховання, вміння жити достойно та про Благодарність. Говориться не дидактично, не нав'язливо, не з метою виховання. Твориться ритуальна гра, де з текстами Сковороди сплітаються вічні образи раю та пекла, життя та смерті, прочитані сьогоднішніми людьми, що крізь культурні нашарування, крізь народні обряди, живопис Босха та Брейгеля, крізь духовні канти XVIII століття зазирнули у першоджерело, побачили коріння усього сущого. На наших очах відбувається ритуальна гра, що заворожує, яку не можна спостерігати, в ній треба бути співучасником, — підкреслює Катерина Сліпченко, «Інший театр»
.

Режисер — Володимир Кучинський. Звукорежисер — Тамара Ґорґішелі. Хореографи — Андрій Водичев, Ольга Сємьошкіна.

У виставі діють: Еродій — Олег Онещак, Денис Соколов; Пишек — Тамара Ґорґішелі; Батько — Андрій Водичев, Василь Колісник; Мавпенята, Пиявиці, Хор — Тамара Ґорґішелі, Марія Онещак, Андрій Петрук, Наталія Рибка-Пархоменко, Денис Соколов, Марко Свіжінський, Ярослав Федорчук, Валерія Петрук, Дарина Федина, Степан Кичма.

Коли дивитися: 26 травня.

Епізод з вистави. Фото/ Театр Леся Курбаса
Епізод з вистави. Фото/ Театр Леся Курбаса

«Гармонія сфер»

Львівська національна опера

«Гармонія сфер» це мистецьке дійство, присвячене головному художнику Львівської національної опери Євгену Лисику (1930-1991). Під час події відбудеться презентація сценографічного альбому художника. Після цього можна буде побачити творчі роботи Євгена Лисика, які «оживуть» завдяки 3D-проєкції та світловим ефектам. Крім того, глядачі зможуть почути симфонічну музику.

«Часто одухотворені найкращі полотна, як і кращі зразки світової музики, по суті, народжуються з того ж самого зерна – духовного начала, яке проростає і розцвітає у звуках, а десь – у фарбах. Феномен єдності цих різних і близьких форм й став поштовхом для їх одночасного втілення у нашій “Гармонії Сфер”. Можливо, подія буде не лише вишуканою насолодою для наших слухачів і глядачів, а й новим стимулом до творчості митців у цих високих і близьких жанрах мистецтва», – розповів автор проєкту Мирон Юсипович.

Під час дійства глядачі зможуть послухати композиції: Ріхарда Вагнера, Бориса Лятошинського, Гектора Берліоза, Бенджаміна Бріттена, Самуеля Барбера, Отторіно Респігі тощо.

Автор проєкту - диригент-постановник – Мирон Юсипович. Режисер-постановник, сценарист анімації – Антон Литвинов. Художник анімації – Марія Щербак.

У вистави бере участь Симфонічний оркестр Львівської національної опери. Диригент – Мирон Юсипович.

Художник-постановник – Ярослав Бринь. Художник світла – Олександр Мезенцев.

Коли дивитися: 2 травня.

Епізод з постановки. Фото/ Львівська національна опера.
Епізод з постановки. Фото/ Львівська національна опера.

«Зачарована Десна»

Перший український театр для юного глядача

Вистава «Зачарована Десна» створена за однойменним твором українського письменника та кінорежисера Олександра Довженка.

«Історію показано очима маленького Сашка, який розповідає нам про любов до життя, щасливі миті дитинства та духовне багатство. Подорож у минуле, до своїх витоків, до спогадів про своє дитинство. Пробудження давнього поклику до української землі, до коренів свого народу і до нашого українського спадку. Історія про любов і відданість нашій культурі в тих важких умовах, в яких ми є. Ніби ми повертаємось додому, до своєї душі…Така щаслива мить в житті лише одна», – зазначають в театрі про виставу.

Режисер-постановник: Владислав Писарев. Художник-постановник: Крістіна Зограбян. Хореограф: Крістіна Зограбян.

Композитор:Євген Золотухін. Художник по світлу: Світлана Коренькова.

Коли дивитися: 16 травня.

Афіша вистави.

«Пустотливе жабеня»

Театр «І люди, і ляльки»

Вистава «Пустотливе жабеня» створена за мотивами віршованої казки Тамари Коломієць.

«Маленьке жабеня всі свої дні проводило поряд з мамою, яка ніжно турбувалась про нього. Та одного разу, прокинувшись вдосвіта, маленький пустун відправився у подорож незвіданими стежками свого лісу», — розповідають в театрі.

Режисерка-постановниця — Надія Крат. Художниця-постановниця — Ліна Калініч.

Коли дивитися: 24 травня.

Епізод з вистави.

Крім того, ІА Дивись.info час від часу переглядає українські видавництва, складає перелік книжкових новинок та популяризує культуру читання. Зокрема ми маємо спецпроєкт «Що почитати у львівських бібліотеках». Усі добірки книжок можна переглянути тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: