У Львові проходить реабілітацію воїн, якому боєприпас росіян пошкодив третину черепа

Олександр Довгалюк
Олександр Довгалюк із реабілітологами/НЕЗЛАМНІ

У Львові робить перші кроки військовослужбовець з Хмельниччини, 39-річний Олександр Довгалюк. Ще два тижні тому він не міг ходити через поранення на фронті три місяці тому.

Про це розповіли у реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ.

Олександр служив у 36-му окремому стрілецькому батальйоні. Отримав травму голови на Харківському напрямкові: російський боєприпас пошкодив третину черепа та праву півкулю мозку. Тоді окупанти скинули авіаційну бомбу.

Спершу захисника лікували у двох шпиталях.

«Після загоєння рани, на потилиці лишилася чимала вм’ятина. Права півкуля мозку – пошкоджена, тому лівий бік тіла був некерований. В такому стані його скерували на відновлення до Національного реабілітаційного центру UNBROKEN, аби спеціалісти поставили бійця на ноги», — йдеться в повідомленні.

Після двох тижнів щоденних занять з фізичними терапевтами, він уже ходить. Реабілітацію Олександра ускладнює неврологічний дефіцит, який розвинувся внаслідок травми головного мозку – це однобічне порушення сприйняття простору, або неглект. Нині, за словами фізичних терапевтів, це дуже поширене ускладнення серед поранених військових, коли зоровий нерв та око хоч і працюють, однак через пошкодження мозку некоректно відображають побачену картинку.

Реабілітація Олександра, ймовірно, буде тривалою. Також на нього ще чекає операція: дефект кісток черепа треба буде закрити титановою пластиною.

Центр НЕЗЛАМНІ

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) — місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: