Про українських журналістів, яких вбила Росія від початку року

журналіст на війні
ілюстративне фото/Yaghobzadeh Alfred/ABACA/picture alliance

Російська окупація супроводжується не лише анексією українських територій, але й пригніченням свободи слова. Кремль захоплює та закриває редакції українських медіа, руйнує телевежі й натомість транслює пропагандистські канали. Не рідкістю є випадки вбивства журналістів чи їхня смерть внаслідок ведення бойових дій.

Сьогодні, 3 травня, Всесвітній день свободи преси. ІА Дивись.info розповідає про журналістів, які загинули внаслідок російської агресії у 2024 році.

Андрій Топчій

20 квітня на фронті під час виконання бойового завдання в районі Роботиного Запорізької області загинув журналіст, військовослужбовець, бойовий медик стрілецького батальйону Андрій Топчій - у віці 38 років. Про це повідомили у виданнях «Факти» і «Телеграф», де він раніше працював.

У 2007 році чоловік закінчив історичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Писав статті на історичну тематику і публікував інтерв’ю з науковцями у газеті «Факти». До цього був журналістом видання «Телеграф».

У Telegram-каналі Верховної ради зазначається, що медійник був військовослужбовцем ЗСУ й бойовим медиком стрілецького батальйону. Він став на захист України ще у 2014 році. Під час АТО він отримав звання сержанта.

«Андрій Топчій був журналістом, і війна для нього розпочалася ще у 2014 році. Він мав загострене почуття справедливості, через що дуже близько до серця приймав усі політичні розбіжності та чвари українців», — розповіли у виданні «Телеграф».

«На війну за Україну Андрій пішов давно. Він вів її на інформаційному фронті ще тоді, коли мало хто готовий був відкрито говорити про те, що Росія не вважає Україну незалежною державою. А кришталево чесний, із загостреним почуттям справедливості Андрій, переживав як особисту трагедію всі політичні чвари, що роздирають Україну», — зазначили в повідомленні у газеті «Факти».

«З перервами на журналістику Андрій воював за Україну десять років. І загинув як воїн — на полі бою», — йдеться у газеті «Факти».

27 квітня о 14:00 відбулася церемонія прощання із захисником на Алеї героїв на Лісовому кладовищі, що в Києві.

Андрій Топчій/фото із соціальних мереж

Алла Пушкарчук

25 квітня на війні загинула журналістка, редакторка, театрознавиця Алла («Рута») Пушкарчук. Про це повідомив у своєму фейсбуці журналіст і військовий Дмитро Крапивенко.

Алла Пушкарчук закінчила Інститут журналістики Київського національного університету культури і мистецтв за спеціальністю видавнича справа та редагування, а також Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого за спеціальністю «театрознавство».

Її репортаж «Поворот праворуч» увійшов в 10-ку фіналістів Конкурсу художнього репортажу «Самовидець» 2016 року. 2017 року – із серією фотографій з війни увійшла в число переможців XIX Міжнародного фотоконкурсу від Всеукраїнської газети «День».

З серпня 2014 року по квітень 2018 року працювала в 5-му окремому батальйоні Української добровольчої армії як журналістка й фотографка. Згодом демобілізувалася і працювала журналісткою, редакторкою стрічки новин у журналі «Український тиждень» (2018—2020), де вона зросла від новинарки до культурної оглядачки, а також піарницею у видавничому домі «Комора» (2019—2020).

З початку повномасштабного вторгнення Алла знову долучилася до ЗСУ, де була мінометницею в 58 ОМПБр, працювала з бусоллю та артилерійськими програмами в планшеті. Загинула внаслідок ракетного обстрілу на руках у коханого чоловіка.

Алла Пушкарчук/Читомо

Олег Шемчук

Журналіста-розслідувача Олега Шемчука, який зник на полі бою під Бахмутом у вересні 2022 року, визнали загиблим лиш 4 квітня 2024 року. Про це повідомили на сайті Інституту масової інформації.

До початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Олег Шемчук працював у проєкті «Наші Гроші. Запоріжжя», співпрацював з громадською організацією «Запорізький центр розслідувань» і до 2022 року працював з іще одним розслідувальним медіа «Запорізький проєкт розслідувань».

Також Олег Шемчук був письменником-початківцем. За кілька місяців до початку повномасштабного вторгнення він випустив свою першу книжку «7 днів на білому світі».

Олег Шемчук/ІМІ

Петро Цурукін

На війні загинув український журналіст і військовий Петро Цурукін. Раніше його теж вважали безвісти зниклим.Про це повідомила Трускавецька міська рада.

Офіційною датою загибелі вважається 4 червня 2023 року, передає Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова.

«На жаль, найгірші побоювання підтвердилися — воїн-герой дійсно загинув. […] Вічна пам'ять воїну Петру Цурукіну та всім полеглим за Україну!» — наголосили в міськраді.

Петро Цурукін працював на телеканалі «СТБ» головним редактором проєкту «Один за всіх», а також був ведучим телеканалу KYIV LIVE.

Петро Цурукін/Трускавецька міська рада

Дмитро Сінченко

У березня цього року на фронті загинув військовослужбовець і журналіст Дмитро Сінченко. Про це повідомила його дружина Олена Сінченко на своїй фейсбук-сторінці.

«Я би не хотіла писати цей пост. Ніколи, за жодних обставин. І зараз не хочу. Але це легше, ніж говорити кожному окремо. А ще дуже складно писати про Діму у минулому часі. У Дмитра була одна велика любов — Україна. Він мріяв про її світле майбутнє і намагався робити все, щоб прийти до нього як можна швидше. Він нею жив і за неї ж віддав життя. Він був світлою, розумною, щирою, принциповою людиною»,  — написала вона.

Дмитро Сінченко (позивний «Перун») — журналіст видань «Тижня», «Радіо Свобода». З 2012 року Дмитро очолював ГО «Асоціація політичних наук». Політичний аналітик, блогер, публіцист. З 2014 року — волонтер. 24 лютого 2022 року долучився до лав Української добровольчої армії (УДА).

«Не беріть і не давайте хабарів. Боріться за свої права. Живіть по совісті і по Конституції. Говоріть українською, читайте українське, слухайте українське. Декомунізуйте та дерусифікуйте себе і простір навколо себе. Повірте, він радітиме, де б не був», — додала дружина загиблого.

Дмитро Сінченко/Olena Sinchenko

Станом на початок травня 2024 року від початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України окупанти вбили щонайменше 89 медійників.

За верифікованими даними НСЖУ та Міжнародної федерації журналістів, серед загиблих – 16 медійників і медійниць, які виконували професійні обов’язки; 9 медійників і медійниць – цивільних жертв; 64 представники і представниці ЗМІ, які мобілізувалися для захисту України у лавах Сил оборони України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: