Як розпізнати, що ваша дитина стала жертвою булінгу та як з цим боротись

Школяр сидить під стінкою, після того, як його образили однокласники
Ілюстративне фото/Depositphotos.com.ua

Булінг — це різновид агресивного психологічного та фізичного насилля у стосунках між дітьми та підлітками. Такі знущання існували ще задовго до того, як про нього почали говорити відверто як на державному, так і на суспільному рівні.

За даними ЮНІСЕФ, кожен другий підліток у світі стає жертвою насильства від однолітків, зокрема в Україні ця статистика торкається 24% дітей, які зізнались у тому, що потерпали чи досі зазнають знущань у школах чи дитсадках.

ІА Дивись.info запитала у адвокатів, що таке булінг та яке покарання заслуговують кривдники.

Як визначити, що це — булінг

Адвокатка та кандидатка юридичних наук Анна Даніель пояснює, що у грудні 2018 року в Україні ухвалили закон, у якому закріпили поняття «булінг», а також відповідальність за його вчинення.

Згідно із документом, булінг або ж цькування полягає у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Типовими ознаками булінгу (цькування) є:

  • систематичність (повторюваність) діяння;
  • наявність сторін - кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності);
  • дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.
  • діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

«Якщо ваша дитина каже, що над нею знущаються, її ображають, приниження, незалежно від того, хто це: однолітки, інші учні або вчитель, - це є булінг», — пояснює адвокатка Дарина Старовойтова.

Що можна віднести до булінгу?

Адвокат Ігор Тетеря зазначає, що йдеться про:

  • умисне позбавлення їжі, одягу, коштів, документів, іншого майна або можливості користуватися ними, перешкоджання в отриманні освітніх послуг, примушування до праці та інші правопорушення економічного характеру;
  • словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи;
  • будь-яка форма небажаної вербальної, невербальної чи фізичної поведінки сексуального характеру, зокрема принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, прізвиська, образи, жарти, погрози, поширення образливих чуток;
  • будь-яка форма небажаної фізичної поведінки, зокрема ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, завдання ударів тощо.

Кожна дитина — потенційний булер

Психологи вважають, що кожна дитина може бути кривдником. Не важливо, чи то відмінник чи розбишака. Іноді ці поняття кардинально розбігаються.

Якщо дитина постійно агресує — це може стати першопричиною. Їй нікуди дівати надлишок енергії, тому її вивільняють за рахунок інших, слабших дітей, які змушені терпіти знущання.

Невдоволеність життям. Йдеться про постійні нарікання з приводу поганих речей,одягу, харчування тощо. Це ознака прагнення виділитись з-поміж інших, щоб на фоні здаватись «кращим».

Лексика. Якщо дитина розповідає про однокласників із неприхованим презирством, це означає, що потенційно діти стали жертвами такого кривдника. Зокрема, радять звернути увагу на характеристику — «дурні», «тупі» та інші лайливі слова.

Чи можливо протидіяти булінгові та як це зробити?

Так, можливо, відповідає нам Дарина Старовойтова. І додає, що для цього потрібно повідомити директора навчального закладу, а також написати заяву про вчинення булінгу і подати до правоохоронних органів. Важливо, якщо було застосовано фізичну силу, це теж варто зафіксувати, звернувшись до медзакладу.

У такій ситуації, говорить адвокатка, важливо насамперед зібрати усі необхідні докази: побої, якщо вони є, показання свідків, дитини, фото / відео фіксація.

Алгоритм дій при підозрі на булінг

Як пояснює Тетеря, керівник закладу освіти зобов'язаний не пізніше доби з моменту звернення до нього з заявою про булінг повідомити про це поліцію (в іншому випадку, його може бути притягнуто до адміністративної відповідальності за бездіяльність стосовно повідомлення поліції про булінг), а також батьків неповнолітніх, які стали учасниками булінгу з обох сторін.

«Крім того, про випадок булінгу ним повідомляється служба у справах дітей, центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, а також протягом трьох робочих днів скликається засідання комісії з розгляду випадку булінгу», — додає адвокат.

Пояснює, що до складу такої комісії мають входити педагогічні (науково-педагогічні) працівники, у тому числі практичний психолог та соціальний педагог (за наявності) закладу освіти, представники служби у справах дітей та центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

За результатами розгляду заяви про булінг (який не може перевищувати 10 робочих днів) і у випадку встановлення наявності факту булінгу, комісією ухвалюється рішення, яке фіксується у протоколі засідання, що має містити конкретні заходи, спрямовані на подолання булінгу та строки їх виконання.

Після того, як терміни закінчаться, дієвість таких заходів перевіряється комісією і у разі необхідності, вони змінюються чи доповнюються до повного подолання відповідного випадку булінгу.

«Натомість поліція перевіряє відповідний випадок на предмет наявності в ньому складу адміністративного правопорушення, збирає докази, опитує осіб тощо. У випадку встановлення складу такого правопорушення, поліція складає протокол та направляє його до суду. Суд розглядає справу і у випадку підтвердження наявності події та складу правопорушення притягує винних осіб до відповідальності», — пояснює Ігор Тетеря.

Як карають кривдників

За вчинення булінгу передбачено адміністративну відповідальність, говорить Дарина Старовойтова. Тобто йдеться про штраф від 850 до 1700 гривень або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Булінг, вчинений групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3400 гривень або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

За булінг, вчинений особами віком від 14 до 16 років, - тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин, а особами віком від 14 до 16 років - штраф від 1700 до 3400 грн. на батьків, або громадські роботи від 40 до 60 годин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: