Львівські лікарі врятували зір 8-річній пацієнтці із вродженою катарактою

Пацієнтка після операції/Дитяча лікарня святого Миколая

У Львові лікарі замінили кришталик ока 8-річній пацієнтці, яка народилась із катарактою — офтальмологічним захворюванням, пов'язаним із помутнінням кришталика, яке спричинює різні ступені розладу зору.

Про це розповіли у дитячій лікарні Святого Миколая.

Пацієнтка могла осліпнути будь-якої миті

Медики кажуть, що дівчинка бачила лише на 20% зі 100 на обидва ока. Після додаткового обстеження, лікарі встановили діагноз: вроджена катаракта. За цієї недуги кришталики, так звані «природні» лінзи очей - мутніють і не здатні пропускати світло належним чином. Тож дівчинка бачила все розмито, ніби через матове скло.

«Дітям цей діагноз ставлять вкрай рідко, адже це захворювання “доросле” і переважно вражає людей середнього та похилого віку. Зір у пацієнтів із катарактою падає дуже стрімко. Саша на момент звернення до наших офтальмологів бачила вже геть погано і навіть могла осліпнути - повністю. Врятувати в таких випадках зір можна тільки за допомогою оперативного втручання. Тож наші лікарі невідкладно взялися за операцію», — розповіли у медзакладі.

Зі слів завідувачки офтальмологічним відділенням дитячої лікарні Мар'яни Онисик, операцію проводили під мікроскопом. Спершу зробили розтини у рогівці ока, а потім — дійшли до передньої капсули кришталика.

«Це так званий мішечок, де є кришталик. За допомогою крапель ми розширили зіниці, зробили в капсулі отвір і через нього виконали факоемульсацію. Тобто відсмоктали кришталикові маси і на їхнє місце встановили штучний кришталик, що називається інтраокулярна лінза», — пояснила медикиня.

Завдяки операції вдалось відновити зір дівчинці на 90%.

Раніше ми розповідали, що у Львові вилікували підлітка із зайвим повітрям у легенях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: