Бійці зі Львівщини збирають на евакуаційний дрон «Рись», - розмова з військовослужбовцем

військові/на фото присутній евакуаційний дрон «Рись», необхідний бійцям на передовій/фото надане ІА Дивись.info Назаром

Згідно зі статутом, військовий на позивний «Цербер» мав забезпечувати армію: речовим майном, паливом та продовольством. Але війна змусила його розширити сферу діяльності й включитися в інші процеси. Зараз він відкрив збір на евакуаційний дрон для свого батальйону. Необхідна сума — 600 тисяч гривень.

ІА Дивись.info поспілкувалася зі заступником командира батальйону Назаром про потреби бійців.

Батальйон перебуває на одному з найгарячіших напрямків

Батальйон, в якому служить Назар, був сформований в лютому 2023 року. Він складається з мобілізованих військовослужбовців. Через кілька місяців навчання бійців відправили виконувати завдання на околицях Бахмута.

«Сьогодні та територія, де ми тримали оборону, вже зайнята орками», - розповідає старший лейтенант.

Згодом військовослужбовців відправили на Куп'янсько-Лиманський напрямок, де ситуація загострилася в кінці літа того ж року. І от відносно нещодавно вони опинилися на Авдіївському. Там становище погіршилося через затримку військової допомоги від Заходу та посилення оснащення росіян дронами.

«Ситуація складна, тому що ворог вчиться. Тобто якщо минулого року ми мали дрони, а вороги їх не використовували майже і не знали як, то зараз вони вже попрацювали над помилками. FPV тут літають просто хмарами».

Військовим потрібен евакуаційний дрон «Рись»

Назар зауважує, що сьогодні військові частини намагаються не відкривати збори. А все тому що їх стає дедалі важче закривати: загалом люди втомилися від необхідності постійно донатити.

«Частіше на потреби військових збирають родичі або інші близькі люди. Вони телефонують до нас, питають, що потрібно, ми даємо інформацію, і вони на це збирають кошти».

Однак зараз, повторює він, батальйон воює на одному із найскладніших напрямків. Часу на збори — обмаль. Це змушує військових наголошувати на потребах армії для більшої кількості людей. Попередній збір на РЕБи вже закрили, а от на сухопутний евакуаційний дрон «Рись» поки що не вистачає більш, ніж половини суми. Його вартість — 600 тисяч гривень.

евакуаційний дрон «Рись»/фото надане ІА Дивись.info Назаром

Після збору коштів виробник почне збирати дрон. Тоді оператор бригати відправиться на навчання, а вже потім «Рись» потрапить на поле бою.

Задонатити можна за посиланням або відсканувавши QR-код нижче:

скриншот банки/ІА Дивись.info

До слова, усі збори для батальйону відбуваються за допомогою БФ «Мистецька Варта» та ГО «Добро.Дій» в межах благодійного проєкту «Пташки Перемоги». Відтак необхідне обладнання бійці отримують актом прийому-передачі благодійної допомоги.

Про сухопутний евакуаційний дрон «Рись»

Цей дрон є наземною платформою, завдяки якій є можливість дистанційно підвозити провізію та боєприпаси, а також евакуйовувати поранених з поля бою. Назар пояснює, що це дозволяє не задіювати особовий склад під час операцій. Іншими словами, «Рись» може зберегти життя не одному військовослужбовцю.

«Дронів ворожих на фронті літає ціла хмара. У зв'язку з цим під'їхати автівкою й забрати поранених буває нереально. Та ж ситуація і з тим, аби нести їх на ношах кілометрів 6-7 — це або дуже небезпечно, або фізично неможливо».

Евакуаційними дронами користуються інші бригади, зокрема З-тя штурмова. Українські виробники пропонують різні варіанти: «Воля» або «Рись»/«Рись PRO». Саме останній, наголошує Назар, є найбільш практичним за порадами колег, які таку техніку вже використовують.

скриншот з відео/на кадрах дрон «Рись» долає перешкоду у вигляді глибокої калюжі/відео надане ІА Дивись.info Назаром

Раніше ІА Дивись.info спілкувалась з розвідником із позивним «Бойко». Про особливості служіння у розвідці, ставлення до роботи у «тилу», патріотизм та те, чим цивільні можуть допомогти наблизити перемогу — читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: